Drzewa alejowe,drzewa duże,szybkorosnące
kilkanaście lat temu po obydwu stronach drogi dojazdowej do posesji, od bardzo ruchliwej trasy, posadzono 2 metrowe kołki z wierzby płaczącej. Teraz jest piękny tunel, drzewa mają 6-7 m wysokości a korony 5-6 m średnicy, spaliny im nie przeszkadzają. Jak się przypomnisz to pstryknę fotkę.
A lipa źle znosi spaliny, jest o tym wikipedii, no i widać na lipach rosnacych przy ruchliwych drogach, że nie są dorodne tak jak w parkach gdzie poruszają się piesi.
A lipa źle znosi spaliny, jest o tym wikipedii, no i widać na lipach rosnacych przy ruchliwych drogach, że nie są dorodne tak jak w parkach gdzie poruszają się piesi.
- GREEN GARDEN
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sty 2012, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Drzewa lub duże krzewy do ochrony przed słońcem
Jak duże miało by być?
Może brzoza? byle gdzie rośnie i szybko
Może brzoza? byle gdzie rośnie i szybko
A miało by to być drzewo iglaste, liściaste, liściaste które ładnie kwitnie albo owocowe?
Właściwie w grę wchodzi wszystko co szybko rośnie, raczej wersje ozdobne bo domek i działka małe a ogród raczej o charakterze nowoczesnym a nie sielskim. Na początek nawet rozważam, zanim drzewa urosną, może jakieś pergole i pnącza liściaste niezimozielone.
- GREEN GARDEN
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sty 2012, o 18:34
- Kontakt:
Witam,
jeżeli rozważane są pergole to polecam szybko rosnące i zimozielone bluszcze lub gubiące liście na zime lecz pięknie kwitnące latem clematisy.
Natomiast drzewa, polecam bardzo szybko rosnącą thuje brabant, jodła kalifornijska, metasekwoja chińska, modrzej europejski które można podciąć i utworzy się piękna korona dająca cień pod którą można usiąść lub zostawić wolno stojącą, w każdym momencie wzrostu drzewa tzn. wysokości drzewa, można ściąć czubek aby nie rosło w górę lecz w szerokość korony drzewa.
jeżeli rozważane są pergole to polecam szybko rosnące i zimozielone bluszcze lub gubiące liście na zime lecz pięknie kwitnące latem clematisy.
Natomiast drzewa, polecam bardzo szybko rosnącą thuje brabant, jodła kalifornijska, metasekwoja chińska, modrzej europejski które można podciąć i utworzy się piękna korona dająca cień pod którą można usiąść lub zostawić wolno stojącą, w każdym momencie wzrostu drzewa tzn. wysokości drzewa, można ściąć czubek aby nie rosło w górę lecz w szerokość korony drzewa.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Tu rozmawialiśmy na ten temat :
drzewko dające cień
drzewko dające cień
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki za podsunięcie linka. A co do propozycji ostatniej to mnie chodzi o drzewo "zimoNIEzielone" ;-)))) Zimą też, zwłaszcza w słoneczne dni lubię z grzańcem usiąść na tarasie a wtedy chcę słońca, więc iglaki i zimozielone rośliny odpadają.
Wysmukłe ozdobne drzewa
Zapragnęłam posadzić na swojej działce trzy wysmukłe drzewa w grupie.Oczywiście chciałabym by były ozdobne z liści.Uprzejmie proszę bardziej doświadczonych ode mnie w dziedzinie ogrodnictwa o rady.Za wszystkie będę wdzięczna
Re: Wysmukłe ozdobne drzewa
Mogę polecić buka odmiany - dawyck purple. Według tego co podają to osiąga 10-15m na wysokosć
i 3-4 na szerokość.Ma pięknie wybarwione liście w kolorze ciemno bordowym prawie czarnym.Wzrost dośc powolny u mnie z sadzonki około 0,5m ma po 7 latach około 3m wysokości i 0,5 szerokości.
Bardzo ładne drzewo wpisz w google fagus dawyck purple to zobaczysz .
i 3-4 na szerokość.Ma pięknie wybarwione liście w kolorze ciemno bordowym prawie czarnym.Wzrost dośc powolny u mnie z sadzonki około 0,5m ma po 7 latach około 3m wysokości i 0,5 szerokości.
Bardzo ładne drzewo wpisz w google fagus dawyck purple to zobaczysz .
Zgadzam się, to jedno z najładniejszych drzew kolumnowych.
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Jeśli warunki glebowe są takie sobie, to polecam grab odmianę Frans Fontaine. Bardzo tolerancyjny, ma ładny zielony kolor liści, przepiękny kształt, dość szybko rośnie (w przeciwieństwie do buka) i fajnie przebarwia się na jesieni. Niestety nie jest łatwo go dostać.
Fajna kolumnowa jest też wiśnia Amanogawa. Podobno wrażliwa na silne mrozy, ale w mojej okolicy rośnie kilka i mają się dobrze.
Fajna kolumnowa jest też wiśnia Amanogawa. Podobno wrażliwa na silne mrozy, ale w mojej okolicy rośnie kilka i mają się dobrze.
Dziękuję wszystkim za rady.Jutro wybiorę się do sklepów ogrodniczych i poszukam.Skłaniam się ku bukowi Davyck Gold lub wiązowi Wredei.