Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Dla nieuważnych czytelników podpowiadam,
żeby szczególnie dokładnie przeczytali informacje na stronie 27
uwaga Kozuli w moim poście oraz post forumowicz

moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
monika2013
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2013, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czarny scenariusz na szczęście się nie sprawdził. Nic nie padło, nawet jedna papryka zmartwychwstała. Nie mniej jednak bacznie obserwuję.
Zastanawiam się czy jest możliwe, żeby nawóz zniszczył moją uprawę, pomimo, że wyraźnie jest napisane, że stosuje się go przed sadzeniem (czego nie zrobiłam), po dwóch tygodniach, i co dwa tygodnie do jakiegoś tam czasu, dokładnie nie pamiętam. Przecież wiadomym jest, że sadzi się małe i młode sadzonki. Nie ma żadnych przeciwskazań. Być może jest to oczywiste. Nie znam się.

Podaję skład nawozu target do pomidorów i ogórków.
azot całkowity 11,5%, azot w formie amonowej 11,5%, pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie 5,6%, pięciotlenek fosforu 0,5%, tlenek potasu 0%, rozpuszczalny w wodzie 13,7%.
Zawartość mikroelementów: miedź rozpuszczalna w wodzie 0,002%, żelazo rozpuszczalne w wodzie, mangan rozpuszczalny w wodzie, cynk rozpuszczalny w wodzie.

Mam nadzieję, że nie wkradł się żaden błąd, gdyż skład został mi podany telefonicznie przez starszą osobę.

Co powiecie o składzie?

Jestem wdzięczna za wszystkie rady, są one dla mnie cenną wskazówką.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

monika2013 pisze:azot całkowity 11,5%, azot w formie amonowej 11,5%, pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie 5,6%, pięciotlenek fosforu 0,5%, tlenek potasu 0%, rozpuszczalny w wodzie 13,7%.
To ile jest tego pięciotlenku fosforu ?. 0,5 % czy 5,6 %. I ile jest tlenku potasu ? 0 % czy 13,7 % ?.

Tak czy owak jest to nawóz wieloskładnikowy i nie może być sypany lokalnie pod rośliny bo może spowodować lokalne zasolenie gleby w pobliżu rośliny. Szczególnie niebezpieczne jest to dla roślin świeżo posadzonych, gdzie całość systemu korzeniowego znajduje się w pobliżu łodygi.
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Rok temu moim pomidorom brakowało potasu. Podsypałam teraz przy kilku roślinach troszkę dolomitu, po małej garstce. Czy to dobry pomysł w foliaku czy raczej wybrać ten dolomit? Czy nie jest to zły pomysł i mogę dać go reszcie sadzonek?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dolomit lepiej zastosować przed sadzeniem, około 20dkg na 1m2, równomiernie po całej powierzchni. Jeśli chcesz teraz po posadzeniu, to też można, ale także po całej grządce. Dolomit nie zawiera potasu i raczej konkuruje z nim, co może utrudniać jego pobieranie przez pomidory. Bardzo dobrym nawozem potasowym jest saletra potasowa,ale jak już są zawiązane pomidory, na początku lepiej mieć proporcje nawozu o zrównoważonym składzie, pamiętając o fosforze.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Proszę o poradę odnośnie ustabilizowania pH podłoża w którym rosną pomidory. Nie miałam możliwości przygotowania ziemi na jesień jak to się zwykle robi, robiłam to w lutym.
Ziemię mam kwaśną pH ok 4,5-5. Rozsypałam dolomit. Później nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym.

Przy sadzeniu pomidorów dostały jeszcze dolomitu. W tym momencie krzaki mają ok 60 cm, trochę owoców na pierwszym gronie, kwiaty na kolejnych.
Zauważyłam rozjaśnione najmłodsze liście, oraz na niektórych gatunkach "baranie rogi". Pomidory powinny dostać się już do obornika. Zbadałam ponownie pH..nadal jest ok 5.

Czy podlać je saletrą wapniową? Wiem że nie miesza się jej z innymi nawozami, czy później dostarczyć im jakiś nawóz wieloskładnikowy czy zaczekać aż saletra udostępni im to co maja zakopane pod korzeniem?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Proszę o zdjęcie pomidora/ów. Nic w ciemno.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Zapomniałam napisać że trzy dni temu zrobiłam bardzo delikatny oprysk mocznikiem. Jest mała poprawa ale i tak nie zmienia to faktu że pH jest nieodpowiednie.
Dziś po raz kolejny zmierzyłam pH (płyn Helliga) w innym miejscu pobierając próbkę z okolicy korzeni. pH około 5. Ziemia piaszczysta.
Pomidory nawożone tylko przy wysadzaniu do szklarni ok 13 kwietnia nawozem 10-52-10.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przestań szaleć z nawozami. Jeśli nawiozłaś obornikiem rzędowo to niższe pH nie ma istotnego znaczenia ponieważ obornik ma pH wyższe niż Twoja gleba . A rozjaśnienie nowych przyrostów to nie jest objaw niedoboru azotu, bo gdyby tak było, starsze liście by żółkły. Nie jest to również chloroza. Tak reagują pomidory np. na nadmiar wody. Przerabiałem to kilkakrotnie w gruncie po większych opadach jak i tego roku na balkonowych pomidorach. Po podlaniu w podstawkę niemal natychmiast powstawał taki sam objaw. By sie przekonać podlałem po raz drugi i wystąpiło to samo zjawisko. Pomidory masz ładne więc weź sobie na wstrzymanie.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

uff... dziękuję forumowicz. Ciesze się, oczywiście wezmę sobie coś na wstrzymanie :) Jak człowiek się naczyta przypadków na forum to potem każdy skręcony listek niepokoi.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czyli masz skłonności do hipochondrii :lol:

Gdzieś powinienem mieć zdjęcie swoich balkonowych właśnie po podlaniu w podstawkę. O, mam :!:

Obrazek
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

forumowicz to mój pierwszy raz jeśli chodzi o uprawę pomidorów :D więc jestem nieco przewrażliwiona. Widzę że etap rozsady i ew. problemy mogące przy tym wystąpić to nic w porównaniu kiedy pomidory są już na miejscu docelowym. Niebezpieczeństwo czai się z każdej strony począwszy od nas samych :D

Czyli takie zjawisko może się powtórzyć przy częstym lub obfitym podlewaniu? Spada wtedy stężenie składników odżywczych?

Jak nie ma słońca i dni są chłodniejsze podlewam co 6 dni. Jednak kiedy jest upał one wołają pić co 3 dni. Teraz mają już owoce na krzakach więc nie powinnam im żałować wody?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie tyle spada stężenie składników co ilość powietrza glebowego.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”