Kwiatuszki Filigranowej cz.IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatuszki Filigranowej cz.IV

Post »

Kochani prawie wszystkie kwiaty mam już przewiezione, oporządzone i porozmieszczane:)). Udało się bez większych strat...w sumie jeden kwiat ma złamane parę listków i jeden filodendron ułamał mały pęd...reszta w znakomitej kondycji przewieziona;))
Blueberry relacja będzie wkrótce...na razie po paru dniach zapewne coś trzeba bedzie poprzekładać, każdemu znaleść jak najodpowiedniejsze miejsce;).
emma1966 nie ta tamaya kwitnie na różowo, ale mam begonię koralową która kwitnie na biało;) :wit .
Arkadius121 uważam uważam i dobrze poszło przewożenie zielonych pupilków;).
tesia39 dokładnie masz rację, kupa z tym roboty-padam-kwiaty porozmieszczane, na zdjęcia sił już brak... :wit

Rhipsalis pilocarpa postanowił zakwitnąć,jest prawie cały zapączkowany:).
Obrazek

Jakiś tydzień temu odstawiłam do wyrzucenia resztkę begoni , bo straciła wszystkie listki i zgniła-przelałam ją, dziś sięgam po ziemie z tej doniczki , a tam taki widok...nie wierzyłam jak malutkiego listeczka zauważyłam, a ziemia w doniczce sucha jak pieprz;).
Obrazek

A pamiętacie jak moja monstera obliqua wypusciła kiedyś bardzo długiego pędzika i na końcu był 1 listek? Wtedy zrobiłam odkłady...a dziś rozkopałam donicę...zapraszam na relację:
Obrazek

po wyciągnięciu z ziemi tylko w 3 miejscach pojawiły się korzonki, a jak dobrze pamiętam od września siedziała w ziemi
Obrazek

w efekcie koncowym pocięłam na 4-5 centymetrowe kawałki tam gdzie był korzeń powietrzny i z korzeniem są wsadzone kawałki do ziemi...czekamy zobaczymy co i ile się ukorzeni;).
Obrazek :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O, widzę mamusię mojego gratiska :D Rhipsalis dobrze się zadomowił, ciekawe ile lat minie zanim zakwitnie, sporo jeszcze musi urosnąć :roll:
Ale sadzonek naprodukowałaś :shock: Teraz tylko za nie kciuki trzymać ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Melduję się w Twoim wątku ;:7 Ależ masz piękne kwiaty!!! ;:138 I jakie egzotyczne. Bardzo mi się podoba maranta - trochę podobna do kalatei, na którą ostatnio choruję...
Super ten stojak w kuchni. Zastanawiałam się, czy sobie coś takiego nie sprawić, ale zniechęciła mnie gimnastyka związana z podlewaniem doniczek na samej górze... Dajesz radę z podlewaniem? :D
x-F-7
---

Post »

Blueberry myślę ,że rhipsalis może ci i w ty roku zakwitnąć...małe sadzonki młode bardzo często i chętnie kwitną;)
Magdallena z podlewaniem kwiatów w kuchni nie mam najmniejszego problemu-sięgam z taboretu do tych na samej górze na rurze;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Filigranowa,
coraz ciekawsze eksperymenty Przeprowadzasz... będzie więcej maluchów monsterowych. Trzymam za przedszkole - kciuki ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Ja też widzę mamusię gratisika :D Będę trzymać kciuki za monsterkę ;:215
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39

Post »

Pati to i ja mam szanse na kwitnienie??? aj znaczy nie ja tylko ripsalis :;230 .Mam jeszcze dwa inne rodzaje już kilka lat i u mnie nie kwitną :( ,nie umiem im stworzyć odpowiednich warunków :(
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Fajnie zadziałałaś z monsterką ;:215
Ja kiedyś przeczytałam u Ciebie, że rhipsalisy najbardziej lubią zraszanie i tak je nawadniasz, więc i ja swego tak traktować zaczęłam, niestety ma takie pomarszczone te patyczki ;:223 albo za rzadko to robię, albo za mało leję albo...?
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x-F-7
---

Post »

mniodkowa rhipsalisy podlewam jak przeschną, ale co parę dni je zraszam;) :wit
izabela14 każdy z nas ma szansę na kwitnienie kwiatu danego;).Czasem kwiaty, które teoretycznie nie mają szans na kwitnienie zakwitają i odwrotnie;).
izabela14 takie eksperymenty są proste albo się udadza albo nie:P ale satysfakja jaką można osiągnąć ;:224 .

Crossandra fortuna:).
Obrazek

Filodendron bi...:) wypuścił 2 nowe listki...chyba mu dobrze w nowym miejscu, bo jest tu już od miesiąca;)
Obrazek

Xanadu wypuszcza 2 maluszki;)-dodam że jeszcze nie jest ukorzeniony:D
Obrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Filodendrony cudne oba! ;:108
Pelargonia
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 17:31

Post »

a dziś właśnie chciałam zadać pytanie o ten filodendron dziurawy ;) czy coś z niego wyszło..znaczy listki nowe ;D bo mój zrobił to samo...pęd chyab 2m ma, ale liście jak nie rosły tak nei rosną...wisi taki chudy długas z szafy...prawie do ziemii...zastanawiam się czy mam go uciąć...i czy cokolwiek wtedy wypuści...
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

Ależ sie pięknie wszystko u Ciebie rozrasta. Ciekawa tez jestem efektów experymentu ;)
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Patrycjo gratuluję nowego miejsca na świecie. Dopiero teraz doczytałam że się przenosisz. :heja
Jeśli chodzi o kwiatki, ja tam czekam na phalki :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”