Krzewuszka - cięcie
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzewuszka - cięcie
Witam. posadziłem wczoraj krzewuszki rumba i nana purpurea. rumba już kwitła /zdjęcie/ i tu pytanie czy to co pozostało z kwiatów oberwać; mówiono mi, że potrafi jeszcze raz zakwitnąć a tej odmiany podobno się nie tnie; i dalej jak już nana purpurea przekwitnie to czy kwiaty obrywamy lub czy tę odmianę się tnie - nie mogę znaleźć nic na ten temat.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie tak .Na małych krzewach możesz jednak usuwać gałązki suche lub brzydko rosnące. Prześwietlaj co kilka lat. Mam mnóstwo krzewuszek w ogrodzie i nigdy nie usuwam przekwitłych kwiatostanów. Powtarzają kwitnienie pięknie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzewuszka - cięcie
Wpadł mi dzisiaj w ręce 'Twój ogrodnik' nr8 i piszą w nim, że "krzewuszki nie należy skracać wiosną, bo pozbawimy się kwiatów". myślałem, że przycinamy ją wiosną? jak jest naprawdę, kiedy najlepiej przyciąć krzewuszki czy zaraz po kwitnięciu czy wiosną?
jeżeli po kwitnięciu to czy mogę jeszcze przyciąć swoje młode krzewuszki?
jeżeli po kwitnięciu to czy mogę jeszcze przyciąć swoje młode krzewuszki?
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Już troszkę pisaliśmy na ten temat, warto poczytać
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=2703
Nie bójmy się sekatora,tnijmy nasze krzewy ,ale tnijmy we właściwym czasie by nie pozbawiać pędów pąków kwiatowych
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=2703
Nie bójmy się sekatora,tnijmy nasze krzewy ,ale tnijmy we właściwym czasie by nie pozbawiać pędów pąków kwiatowych
Ja swoje krzewuchy (Bristol Ruby i jakaś ciemnolistna 'majowa') tnę (o ile w ogóle tnę) natychmiast po kwitnieniu, teraz to, jak dla mnie, jest już nieco za późno. Obawiam się, że mogą nie wypuścić już wystarczających pędów żeby obficie zakwitnąć w przyszłym roku.
Bo generalnie krzewuszek raczej nie zaleca się ciąć, choć oczywiście można trochę korygować ich wygląd.Grzegorz B pisze:Ciekawe jakie odmiany krzewuszek ma Mirasek, bo ja mam dwie odmiany, których się nie przycina
Mirasek długie zwisające pędy przytnij o połowę a leżące prawie na ziemi o 3/4 żeby mocno odbiły w innym miejscu.Pędów górnych nie przycinaj ponieważ szkoda dobrze wyglądają.Natomiast jeśli kształt Ci nie odpowiada to tnij gdzie Ci się podoba.Mojej sąsiadce właśnie taka odmianę przycinam zawsze w kulę 40cm.Zauważyłem że mocniej kwitnie niż moje.