Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lip 2008, o 01:14

Inny problem ze skrzydłokwiatem - oklapnięte kwiatki

Post »

proszę o ratunek dla mojego kwiatka - mój ma zdrowe zileone liście, cały czas wypuszcza nowe takie zwinięte w trąbki, ale nagle coś się stało i zaczynają mu opadać te białe kwiatki, są takie jakby oklapnięte, wcześniej to jeszcze raz na jakiś czas się podnosiły a teraz to już wiszą na amen. czy ktoś może coś poradzić ? jestem tu pierwszy raz jako gość, wcześniej tylko jako czytelnik, więc sorry jeśli napisałam nie tam gdzie trzeba.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wklej zdjęcie to zobaczymy, możliwe że Twój skrzydłokwiat po prostu przekwita. :D
moomo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2008, o 18:24

Skrzydłokwiat

Post »

Witam

posiadam skrzydłokwaiata, pięknie rośnie, kwitnie, stoi w miejscu półcienistym, nie ma

przeciągów itp. ogólnie jestem zadowolmna i wszystko byłoby ok gdyby nie zółkły, nie

brązowiały mu końcóweczki liści. Wyczytałam kiedyś, że końcówki żółkną bo ma za suche

powietrze, ale zraszam go regularnie i nic ciąge to samo, obserwując ten kwiatek nic mu nie

dolega i wygląda na to, że ma sie dobrze, ale końcówki liści mu zasychają tak czy tak.

pozdrawiam
...czEkOLaDa...
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

Zasychające końcówki liści skrzydłokwiatu to zarówno przesuszenie rosliny, jak i zalanie. Jak często podlewasz? Ja w swoich skrzydłokwiatach czekam, aż przeschnie wierzchnia warstwa ziemi. A nawozisz? Zrób rachunek sumienia. Pozdrawiam!
x-C-j
---

Post »

Wklej zdjęcie rośliny, wpisując w WYSZUKIWARKĘ (na górze strony głównej z lupką), słowo skrzydłokwiat zobaczysz w ilu tematach pisaliśmy o podobnych problemach jak Twoje. :D
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

tak wyglądał jakieś 2 tygodnie temu

Obrazek

a tak wygląda teraz

Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

I to całkiem normalne one przekwitają widać to chociażby po tym że sypią już pyłek. :D
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przemo pisze:I to całkiem normalne one przekwitają widać to chociażby po tym że sypią już pyłek. :D
dzięki za pocieszenie, ale nadal nie daje mi to spokoju, bo wcześniejsze kwiaty jak przekwitały to nie oklanęły tylko robiły się coraz bardziej zielone, aż zasychały. Jestem przewrażliwiona ?
x-C-j
---

Post »

Może roślina ma za mało wody skrzydłokwiat potrafi jej sporo zasymilować, jak go przesuszyłaś kwiaty mogły przyklapnąć i pomimo że roślina została podlana już nie odzyskały swojej sztywności i ładnego wyglądu i mało prawdopodobne by odzyskały choć cuda się czasami zdarzają. :D
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Jak nie kwiaty przyklapnięte - to znowu liście

Post »

Przemo pisze:Może roślina ma za mało wody skrzydłokwiat potrafi jej sporo zasymilować, jak go przesuszyłaś kwiaty mogły przyklapnąć i pomimo że roślina została podlana już nie odzyskały swojej sztywności i ładnego wyglądu i mało prawdopodobne by odzyskały choć cuda się czasami zdarzają. :D
Mam kolejny problem z tą samą rośliną. Poprzednie kwiaty przyklapły, zbrązowiały, jakos to odżałowałam i je odcięłam. Teraz ma dwa nowe, ale z kolei przyklapły mu niektóre liście (cała łodyżka jest stercząca, a tuż przy liściu opada). Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że dzieje się tak po podlaniu. Każdy ma inną opinię - jedni piszą, że podlewać, inni - że przelany.

A i jeszcze jedno, tuż obok niegoo stoi drugi skrzydłokwiat, ale trochę mniejszy - traktuję go identycznie i jest super - świeży, błyszczący, ciemnozielony i zupełnie inaczej przekwita (tzn. kwiaty powoli zielenieją, ale sterczą tak jeszcze z miesiąc) Co z tym większym jest nie tak, może jakiś humorzasty?
Co ja mam z nim robić ? Głaskanie i śpiweanie piosenek odpada :-)
x-C-j
---

Post »

Nawozisz roślinę? i jak często i jaka dawką wody podlewasz, pokaż tego skrzydłokwiata najlepiej. :D :D :D
AsiaB
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przemo pisze:Nawozisz roślinę? i jak często i jaka dawką wody podlewasz, pokaż tego skrzydłokwiata najlepiej. :D :D :D
Podlewanie raz na kilka dni przegotowaną wodą, nawożenie - jak mi się przypomni, dawka wody - tyle ile się zmieści (dopóki woda nie przeleje się na podstawkę). Pewnie teraz będzie ochrzan ? A to zdjęcie tego nieszczęśnika:
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Sądzę że ma przerośniętą bryłę korzeniową i pasowało by go przesadzić jak najszybciej dając na dno doniczki co najmniej 2 cm warstwę drenażu, nowa doniczka większa w średnicy od obecnej o 4 - 6 cm, regularne podlewanie co 5-7 dni i nawożenie również razem z podlewaniem raz w tygodniu nawozem płynnym do roślin zielonych - ogólnie roślina jest niedożywiona i ma mało miejsca w doniczce. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”