Przycinanie truskawek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edy, usuwamy wszystkie liście i zbieramy zwłaszcza te uschnięte, leżące na ziemi, są one źródłem chorób. Jeżeli chcesz powiększyć grządkę z truskawkami i to o tę odmianę którą masz, pozostaw wąsy. Na wąsie wyrastają nowe sadzonki i się ukorzeniają . Najlepsze i najbardziej wartościowe sa zawsze pierwsze sadzonki na wąsie, ewentualnie drugie bo są najlepiej ukorzenione. Ja obcinałam wąs za pierwszą sadzonką.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Czy chodzi o to, że ta sadzonka-matka powinna być max. dwuletnia?maakita pisze:No i truskawki powinny być jednoroczne - max dwuletnie. A sadzonka powinna być pierwszą lub drugą na wąsię.
No i jeszcze takie pytanie - czy jak zostawię po 1 wąsie na młodej (wiosną sadzonej) roślinie, to nie wpłynie to na owocowanie w przyszłym roku? Bo fachowcy od truskawek radzą usuwać wszystkie wąsy żeby nie osłabiać zawiązywania pąków kwiatowych na następny rok.
-
-
Maakita, co roku jesienią przed zimowym kopaniem na "ostrą skibę" rozrzuca się warstwę podłoża pieczarkowego lub obornika po całym warzywniku (u nas czysty piaseczek), w międzyrzędziach truskawek również, ale przykopuje się płytko, tak na pół szpadla. Jeżeli nie zdążyłam zasilić obornikiem to nawożę nawozem do truskawek ale tylko wiosną.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A nie boisz się że po takim przekopaniu na ostrą skibę na zimę, mogą Ci wymarznąć korzenie truskawek ?gienia1230 pisze:Maakita, co roku jesienią przed zimowym kopaniem na "ostrą skibę" rozrzuca się warstwę podłoża pieczarkowego lub obornika po całym warzywniku (u nas czysty piaseczek), w międzyrzędziach truskawek również, ale przykopuje się płytko, tak na pół szpadla. Jeżeli nie zdążyłam zasilić obornikiem to nawożę nawozem do truskawek ale tylko wiosną.
Ja bym była ostrożniejsza...
Ja nawożę zaraz po ścięciu liści, które zawsze palę.
-