Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Jest to jedna z niezawodnych polskich odmian, jest niska jak atol, ale ma większe owocki, nawet pierwsze pow. 100 gram, ma ciekawy kolorek, w dobrym nasłonecznieniu jest leciuśko wiśniowy. Wiotka więc podwiązać trzeba na małym kijku, żeby owocki nie gniły od ziemi, ale ciąć nie potrzeba.
Jasiek
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

macwiel ja miałam marmande.
Dagmara pisze:Faworyta nie miałam ale co do Marmande to powinien wyglądać tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2805470
Duże wiąże ale tylko na pierwszym gronie a rośnie niezbyt wysoki ok 1,20 m. Jak dla mnie w smaku mdły ale o gustach się nie dyskutuje. :wink:
Owoce tu w prawym dolnym rogu:
Obrazek

Marmande - owoce średnie (trochę większy niż Sława Nardenii) w zwartym gronie, dość twarde i dużo ich na niewielkim krzaku; owoc ma dużo nasion, skórka schodziła bez sparzenia. Ten pomidorek i Sława Nardenii były (jak dla mnie) smakowo podobne i.. szczerze to po prostu przypominały te sklepowe. Sława N. dwa razy lepiej plonowała (u marmande 13 szt. owoców na krzaku, SN- 28szt.) Jeśli chodzi o uprawę, nie sprawiał mi żadnych problemów.
perek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2013, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

halo, halo
Jak tam wasze plany co do gruntu ? ;:3
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam dość po kokardy sadzonek w domu (doszły jeszcze dyniowate ;:oj ), najchętniej bym wysadzała całe towarzystwo już jutro, pojutrze, ale obawiam się o kurzeniec - zalecane jest odczekanie po nawożeniu rzędowym jakieś 2 tyg., a te mijają w sobotę. Więc się waham...
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja też już mam po kokardki ....dzisiaj idę na działkę ,segreguję sadzonki ,robie oprydsk miedzianem a jutro wsadzam do ziemi
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Czy "startowo" miedzianem pryskasz tylko od spodu, czy również górę?
Pozdrawiam
Adam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Od spodu przede wszystkim...
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Witam ;:180 ,mam prosbe czy ma ktoś zdjecie pomidora od Kozuli 152? chciałem się cos o nim dowiedzieć? Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2013, o 21:51

Post »

Ja czekam na sobotę z sadzeniem mojej rozsady pomidorów, mam ich chyba pow.300 szt, w ogródku pewnie wejdzie 200 szt, a 100 muszę rozdać dobrym ludziom w okolicy co mi obornik pod nie dali ;:333 nie wiem czy będą w tym roku przymrozki, ta pogoda jest taka bardzo nie przewidywalna. Jak myślicie.... mogą być????
Jasiek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ryszard - w ubiegłym roku K152 dawał duże rozszczepienie, to nie jest odmiana ustalona.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

jasiek01 pisze:Ja czekam na sobotę z sadzeniem mojej rozsady pomidorów, mam ich chyba pow.300 szt, w ogródku pewnie wejdzie 200 szt, a 100 muszę rozdać dobrym ludziom w okolicy co mi obornik pod nie dali ;:333 nie wiem czy będą w tym roku przymrozki, ta pogoda jest taka bardzo nie przewidywalna. Jak myślicie.... mogą być????
Myślimy, że może być -5 stopni. I co, będziesz panikował?
Nie chcę być złośliwa, ale nie w tym rzecz, co my myślimy, ale co podają wiarygodne źródła informacji odnośnie prognozy pogody. I powinieneś je śledzić, skoro się wziąłeś na powaznie za pomidory, zamiast pytać nas na forum, bo ma znaczenie kapitalne także miejsce zamieszkania - jakie ma dla Ciebie znaczenie, co myśli o prognozie ktoś z drugiego końca Polski?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Niema naprawdę znaczenia dwa dni w lewo dwa dni w prawo jeśli chodzi o termin wysadzenia rozsady doniczkowej. Po co gdybać i panikować. Większe znaczenie dla plonowania pomidora ma termin wysiewu rozsady.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Ja mam w gruncie od ponad tygodnia.A pierwsze sadzonki do gruntu sadziłam 8 maja. I to faktycznie żaden wskaźnik,bo mam działkę w środku miasta i jest cieplej tam,niż u mojej teściowej nad wodą na obrzeżach miasta. Jej by pewnie wymarzło gdy ja sadziłam.
Tak czy inaczej nie mogłam czekać.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”