Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję, wątpliwości zostały rozwiane, czyli mogę ją sadzić do gruntu?
Przeczytałam uważnie cały wątek i właściwie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jakie lubią warunki, bo - jak piszą forumowicze - rosną zarówno na urodzajnej jak i na lichej ziemi i ładnie kwitną. Zastanawiam się czy mogę je posadzić w lekkim półcieniu, w takiej normalnej ziemi, czy jakoś te dołki im zaprawić. No i kiedy podkarmić, bo chyba zaraz po posadzeniu nie wolno. Pytania lamerskie bardzo, ale taki ze mnie mizernie doświadczony ogrodnik.
Przeczytałam uważnie cały wątek i właściwie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jakie lubią warunki, bo - jak piszą forumowicze - rosną zarówno na urodzajnej jak i na lichej ziemi i ładnie kwitną. Zastanawiam się czy mogę je posadzić w lekkim półcieniu, w takiej normalnej ziemi, czy jakoś te dołki im zaprawić. No i kiedy podkarmić, bo chyba zaraz po posadzeniu nie wolno. Pytania lamerskie bardzo, ale taki ze mnie mizernie doświadczony ogrodnik.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
jukka lubi stanowiska słoneczne, gleba przepuszczalna, bez stojącej wody
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Posadź na stanowisku - ale słonecznym , suchym ,żwirowanym czyli musi to być ziemia przepuszczalna ponieważ juka nie znosi zastoin wodnych jak napisała wyżej koleżanka.
Jest idealna na miejsca suche.
W wykopanym dołku możesz wymieszać nawóz ogrodniczy i wsadzić ją.
Możesz na dnie podsypać obornika , zasypać go 10 cm warstwą ziemi i posadzić ją.
Możesz nie posypywać nic - ale wiosną w odstępie np. tygodnia musisz podsypać azofoską i dolomitem lub innym preparatem wapiennym.
Bo juka wymaga gleby przepuszczalnej,żyznej,zawierającej wapń.
Jest idealna na miejsca suche.
W wykopanym dołku możesz wymieszać nawóz ogrodniczy i wsadzić ją.
Możesz na dnie podsypać obornika , zasypać go 10 cm warstwą ziemi i posadzić ją.
Możesz nie posypywać nic - ale wiosną w odstępie np. tygodnia musisz podsypać azofoską i dolomitem lub innym preparatem wapiennym.
Bo juka wymaga gleby przepuszczalnej,żyznej,zawierającej wapń.
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
Moje juki rosną w tym samym miejscu od ok.5 lat, jest to miejsce w pełni słoneczne.
Od 3 lat kwitną co roku, po 2 trzy pędy kwiatowe. Nigdy nie zawiązywałam na zimę a mieszkam w ostrym klimacie, nawoziłam jak inne rośliny, nie rozpieszczałam ich.
Co roku jest mnóstwo odrostów, które podbieram i rozdaję znajomym.
Od 3 lat kwitną co roku, po 2 trzy pędy kwiatowe. Nigdy nie zawiązywałam na zimę a mieszkam w ostrym klimacie, nawoziłam jak inne rośliny, nie rozpieszczałam ich.
Co roku jest mnóstwo odrostów, które podbieram i rozdaję znajomym.
qrystyna216
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
JUKA troche za duza
Czesc!Mam od paru lat sliczna juke w pokoju,ale niestety powoli zaczyna "przerastac" moj pokoj!Co mam zrobic zeby przestala rosnac w gore,czy moge ja przycinac?Dzięki za pomoc
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: JUKA troche za duza
Oj... W tym wątku to o trochę innej juce.Ola1308 pisze:Czesc!Mam od paru lat sliczna juke w pokoju,ale niestety powoli zaczyna "przerastac" moj pokoj!Co mam zrobic zeby przestala rosnac w gore,czy moge ja przycinac?Dzięki za pomoc
Tutaj jest zestaw linków do poczytania:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... light=juka
A zwłaszcza:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3428