Wybór odmiany winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Korvin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wybór odmiany winogrona

Post »

O właśnie. Dzięki Andrew. Ta południowa strona mnie trochę zaniepokoiła, bo właśnie zaczyna się sąsiad budować i nie wiem jeszcze jaki wysoki postawi dom. Kierunek północ - południe mam w miarę czysty, przed godziną 9 słońce już jest ponad moim.
Jest specjalna ziemia do sadzenie winorośli ? W sensie, idę do ogrodniczego i mówię : "dawać mi tu glębę pod wino" :)
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Winorośl nie ma wielkich wymagań glebowych.Ludzie sadzą ją nawet na piaskach.Ważne jest aby odczyn gleby był odpowiedni(pH 6,5-7,2) i żeby teren był w miarę suchy bo winorośl nie lubi zbyt wilgotnych stanowisk. Przed sadzeniem dobrze jest zaprawić dołki obornikiem lub kompostem.
Korvin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 10:27

Post »

Hmmm... to mam problem. U mnie poziom wód gruntowych jest dość wysoki. Po zimie też miałem spore straty. Z 6 sadzonek, przeżyły tylko 2, mimo kopca i agrowłókniny. No ale nie tracę nadziei, może tym razem się poszczęści :)
maria1610
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2010, o 13:02

Post »

Poradzcie czy można sadzić winogrona w pojemnikach, kupiłam takie malutkie sadzonki w Biedronce i boję się ,że zimy w gruncie nie przetrzymają.
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

Podgoń je w tunelu lub szklarni.Jeśli nie dysponujesz tunelem to posadź je w gruncie. Jak zapewnisz im dobre warunki to do zimy jeszcze urosną,toż to dopiero wiosna.
maria1610
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie mam tunelu ani szklarni, myślałam ,że w pojemnikach to się nimi tak bardziej zaopiekuję :roll: a tak to mi zginą w ogrodzie.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

maria1610 pisze:Poradzcie czy można sadzić winogrona w pojemnikach, kupiłam takie malutkie sadzonki w Biedronce i boję się ,że zimy w gruncie nie przetrzymają.
Do zimy jeszcze bardzo daleko. Jak właściwie o nie zadbasz to pewne szanse mają. Zastanawiam się jednak po co ludzie kupują takie sadzonki? Czy po to żeby zaraz po zakupie się bać? Nie rozumiem.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja jesienią kupiłem taką sadzonkę. Swenson red w małej doniczce. Posadziłem do gruntu i zakopcowałem. Wiosną 2tyg. temu, odkryłem. Oznak życia - brak.Te cienkie pędy całkiem wyschły. Sztobry od znajomego, tej samej odmiany wbite w ziemię, teraz pięknie ruszają.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

maria1610 pisze:Nie mam tunelu ani szklarni, myślałam ,że w pojemnikach to się nimi tak bardziej zaopiekuję :roll: a tak to mi zginą w ogrodzie.
Jeśli koniecznie chcesz tak uprawiać w tym roku to przesadź je do większych pojemników np.wiader.W małych doniczkach będą się słabo rozwijały.
kapitan pisze: Zastanawiam się jednak po co ludzie kupują takie sadzonki? Czy po to żeby zaraz po zakupie się bać? Nie rozumiem.
Ja myślę że wynika to przede wszystkim z niewiedzy.Ludzie często nie mają pojęcia jak powinna wyglądać porządna sadzonka winorośli.Chcą mieć winorośl,wchodzą do sklepu i biorą co leci.Żerują na tym zarówno producenci takich knotków jak i sprzedające je sklepy.
maria1610
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję Wam za porady, sadzonki kupiła mi kuzynka , która nie zaglądała do środka pudełek , tylko sugerowała się pięknymi zdjęciami na pudełkach,ale winorośl to podobno długowieczna i żywotna roślina więc może z tych patyczków coś będzie . Poradzcie jeszcze jaka ziemia do tych wiader i jaki nawóz .
zajaczek 83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2013, o 22:32

Post »

maria1610 pisze:Dziękuję Wam za porady, sadzonki kupiła mi kuzynka , która nie zaglądała do środka pudełek , tylko sugerowała się pięknymi zdjęciami na pudełkach,ale winorośl to podobno długowieczna i żywotna roślina więc może z tych patyczków coś będzie . Poradzcie jeszcze jaka ziemia do tych wiader i jaki nawóz .
Najlepiej torf odkwaszony wymieszany z nieduża ilością żółtego piasku lub miedziąpetlura. Tak ja bym zrobil
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

maria1610 pisze: Poradźcie jeszcze jaka ziemia do tych wiader i jaki nawóz .
Nie muszą być to koniecznie wiadra,mogą być większe doniczki.Jaka ziemia?Kiedyś miałem taką sytuację że z powodu braku miejsca zmuszony byłem posadzić czasowo kilka sadzonek do pojemników.Posadziłem je w wiadrach(trzeba pamiętać o zrobieniu dziur w denkach tak aby nadmiar wody mógł spłynąć),w zwykłej ziemi ogrodowej.Jaki nawóz?Ja przynosiłem gnojówkę od sąsiada który ma gospodarstwo.Rozcieńczałem ją z wodą i podlewałem.Starsze krzewy również wiosną podlewam rozcieńczoną gnojówką,efekt jest zadowalający .
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Moje pytanie nie bardzo związane z odmianą ale z uprawą , liście zaczynają wybarwiać się na żółto ,podejrzewam że jest to związane z niedoborem albo z nadmiarem jakiegoś składnika, no bardziej z nadmiarem tak mi się wydaje bo podsypywałem truskawki które sąsiadują z winoroślą ale chciał bym wiedzieć na jaki składnik tak mogą reagować a może to jest wo gule coś innego.

Obrazek

Ew. jakieś rady co do dalszego postępowania.
  • Pozdrawiam Jurek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”