Micha storczyków Kahim
Re: Micha storczyków Kahim
Kahim peloric uroczy,aż nie mogę oderwać od niego oczu...
pozdrawiam,Asia
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Sekundo
Właśnie zauważyłam, że mój peloric ma po dwie zabawne "kulki" na płatku- warżce. Inne peloricki jakie oglądam w sieci ich nie mają. To naprawdę dziwaczny kwiatek
Właśnie zauważyłam, że mój peloric ma po dwie zabawne "kulki" na płatku- warżce. Inne peloricki jakie oglądam w sieci ich nie mają. To naprawdę dziwaczny kwiatek
- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kahim mnie właśnie zaciekawiły wczoraj te kuleczki Nie widziałam ich w innych storczykach
- kahim
Witam w ten cudowny dzień
Pstrykając dzisiejszą sesję odkryłam, że Carmen (imię robocze ;) )ma lekki zapaszek. Nawet ładny
A to wynik sesji:
Mam tylko trzy kwiatki na pędzie, więc zdjęcia nie będą szczególnie odkrywcze
Pstrykając dzisiejszą sesję odkryłam, że Carmen (imię robocze ;) )ma lekki zapaszek. Nawet ładny
A to wynik sesji:
Mam tylko trzy kwiatki na pędzie, więc zdjęcia nie będą szczególnie odkrywcze
- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudo Szkoda, że tak rzadko spotykany...
- kahim
Dzięki dziewuchy
Ale mam co do niego obawy. Podłoże jest nadal mokrawe, porobiłam dziurki na tyle na ile mogłam, bo z faktu iż kwitnie nie za bardzo mogę majstrować przy korzeniach, a zauważyłam coś jakby pleśń
Echh... chyba Topsin będzie grany ... chyba, że są jakieś sposoby domowe... przesuszenie podłoża mogłoby pomóc, ale to niestety odpada
I na koniec takie spostrzeżenie mnie dopadło
Miłego dnia
Ale mam co do niego obawy. Podłoże jest nadal mokrawe, porobiłam dziurki na tyle na ile mogłam, bo z faktu iż kwitnie nie za bardzo mogę majstrować przy korzeniach, a zauważyłam coś jakby pleśń
Echh... chyba Topsin będzie grany ... chyba, że są jakieś sposoby domowe... przesuszenie podłoża mogłoby pomóc, ale to niestety odpada
I na koniec takie spostrzeżenie mnie dopadło
Miłego dnia
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Genialne to spostrzeżenie! Faktycznie jak ptak Co do podłoża, to chyba niewiele możesz teraz zrobić Może postaw go w cieplejszym miejscy aby podłoże szybciej schło albo w miejscu, gdzie jest ruch powietrza Ewentualnie przy następnym kąpaniu, zamiast go moczyć, po prostu go delikatnie przelej, bo jeśli podłoże długo trzyma wilgoć, to takie moczenie może przynieść więcej szody niż pożytku.. Przynajmniej do przekwitnięcia, kiedy będziesz mogła wymienić podłoże na lżejsze
- kahim
Tak też uczynię, dzięki za rady.
A co myślisz o potraktowaniu go teraz Topsinem?
A co myślisz o potraktowaniu go teraz Topsinem?
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Ale kiedy potraktujesz go topsinem to będzie miał jeszcze bardziej wilgotno. U mnie też się pojawiały takie strzępki pleśni na podłożu, zwłaszcza zimą, wybrałam te kawałki kory i dołożyłam świeżej od góry
- kahim
No właśnie wiem, mam dylemacik- z jednej strony wilgotno, z drugiej pleśń...
U mnie jest (chyba) o tyle gorzej, że pleśń jest nie tylko na korze ( nieliczne strzępki), ale i na korzeniu
U mnie jest (chyba) o tyle gorzej, że pleśń jest nie tylko na korze ( nieliczne strzępki), ale i na korzeniu
A Ty gdzie bralas lekcje fotografii? .Nie będę sie juz powtarzala ,ale naprawde Twoja Carmen(pasuje do niej) jest niezwykla.Ja osobiscie bym przesadzila do swierzego podloza ,robilam tak wielokrotnie jak cos mi nie gralo.Jest oczywiscie obawa ze stracisz kwiatki ,ale zawsze wychodze z zalozenia ,ze lepiej stracic kwitnienie(zawsze bedzie kolejne) jak storczyka.Przy okazji zobaczysz jak sie ma sprawa z korzeniami.Zrobisz jak uwazasz ,to tylko sugestie
- kahim
Actus,
ja chyba nie chcę ryzykować... sama nie wiem...
Porobiłam dziś dziurki w doniczce. Jak jutro będzie to nadal tak fatalnie wyglądało (w sensie, będzie mokro), to się poważnie zastanowię nad przesadzeniem
A co do zdjęć, to przyzwoicie wychodzą, ale nie za moją sprawą tylko sprzętu. Poczekaj aż znajdę kabelek... a do tego mam jeszcze szkła do makro...
Nazwałam ją Carmen, bo mi się płatki kojarzą z falbaniastymi kieckami tancerek flamenco
ja chyba nie chcę ryzykować... sama nie wiem...
Porobiłam dziś dziurki w doniczce. Jak jutro będzie to nadal tak fatalnie wyglądało (w sensie, będzie mokro), to się poważnie zastanowię nad przesadzeniem
A co do zdjęć, to przyzwoicie wychodzą, ale nie za moją sprawą tylko sprzętu. Poczekaj aż znajdę kabelek... a do tego mam jeszcze szkła do makro...
Nazwałam ją Carmen, bo mi się płatki kojarzą z falbaniastymi kieckami tancerek flamenco
Rob jak czujesz kochana