Kobea i jej uprawa cz.3
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kobea i jej uprawa cz.3
Andziu, nie będzie za płytko. Ja wiele lat miałam kobee właśnie w skrzynce i dawały radę. Teraz mam dwie w pojemniku o pojemności ok 15 l. Rosną wraz z niecierpkami balsamina.
Skuszona Waszymi doświadczeniami z ukorzenianiem, uciachałam dziś kawałek pędu wierzchołkowego i wsadziłam do wody. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie
Skuszona Waszymi doświadczeniami z ukorzenianiem, uciachałam dziś kawałek pędu wierzchołkowego i wsadziłam do wody. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Magdallena ja właśnie za radą bardziej doświadczonych ucięłam jedną z moich kobełek i bardzo ładnie się ukorzeniła - trwało to około 3 tygodnie. Dałam ja mamie i teraz siedzi sobie już w ziemi i super się rozkrzewia. Rzeczywiście rewelacyjny sposób na pozyskanie dodatkowych sadzonek. Pozdrawiam serdecznie.
Dzięki radom z forum u mnie też powiększyła się kolekcja kobełek, ukorzeniałam w ziemi z dodatkiem ukorzeniacza do zielnych oczywiście.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja rozdałam dwie z czterech, ale też ukorzeniłam odrosty więc mam 5-6szt. W sobotę idą do gruntu.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy macie już kobee wysadzone na dwór? Chce swoje dzisiaj wysadzić do ogrodu ,ale czy im to nie zaszkodzi bo ich nie hartowałam....
Pozdrawiam Sylwia
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy bez hartowania to dobry pomysł...U mnie tunbergia wysadzona odrazu na balkon, zmarniała na początku, na szczęście odbiła..Ale za to hartowane kobee szaleją bez żadnego uszczerbku
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
Moje już od dwóch tygodni siedzą w gruncie i nic im nie jest Ale hartowane wcześniej były...
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
- Alenka
Już stoi na zewnątrz? Jeśli tak, to była hartowana?
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 maja 2012, o 23:39
Tak, na zewnątrz, nie była hartowana, ale na 20 roślinek tylko 5 ma te plamki
- Alenka
Może stała na słońcu? Mi to wygląda na poparzenie przez słońce, ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Bo u mnie na kobeach nie ma takich plamek, były hartowane..Ale za to na tunbergii wystawionej odrazu na słońce, takie coś wyskoczyło. Oberwałam te liście i na szczęście ładnie odbiła
Moje wątki
Moje wątki
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Nie wiem, co to za plamki, ale ja zawsze je mam u dużych roślin, zwłaszcza w dolnych partiach rośliny. Ja takie listki po prostu obrywam - i tak kobea jest na tyle gęsta, że to nic nie szkodzi. Chyba nie ma się czym przejmować
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
Ja bym uważała na te plamki bo w minionym roku (albo dwa lata temu) te plamki oblazły mi całą roślinę i było po niej:( Nie wiem czy to nie czasem jakiś grzyb od nadmiaru wilgoci???NIe podlewasz zbyt obficie?Pozwól ziemi przeschnąć zanim podlejesz...tak na wszelki wypadek.... i oberwij chore liście jak dziewczyny radzą.
Ja mam dwa potężne pączki na kobei białej i czekam z utęsknieniem na pierwszy kwiat:):):) znaczy pączków jest mnóstwo ale pycie...a te dwa potwory:) suuuper,serce roście....za to w zielniku dramat mszycowy!!!!!!!!
Ja mam dwa potężne pączki na kobei białej i czekam z utęsknieniem na pierwszy kwiat:):):) znaczy pączków jest mnóstwo ale pycie...a te dwa potwory:) suuuper,serce roście....za to w zielniku dramat mszycowy!!!!!!!!