Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Zrobiłam rozsadę dyń (w doniczkach)
Długo coś nie kiełkowała więc pogmerałam w tych doniczkach i wszystkie pestki wykiełkowały pięknymi grubymi kiełkami lecz zawinęły się i poszły sobie głębiej w doniczkę na końcu się ukorzeniając. Czy to normalne? Czy one wyjdą na wierzch? Czy jakoś je obrócić? Trochę się boję, bo oczywiście jednego kiełka urwałam od gmerania
Długo coś nie kiełkowała więc pogmerałam w tych doniczkach i wszystkie pestki wykiełkowały pięknymi grubymi kiełkami lecz zawinęły się i poszły sobie głębiej w doniczkę na końcu się ukorzeniając. Czy to normalne? Czy one wyjdą na wierzch? Czy jakoś je obrócić? Trochę się boję, bo oczywiście jednego kiełka urwałam od gmerania
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiewałam dyniowate w wielodoniczkach i wszystkie mi wzeszły oprócz cukinii w paski (z forumowej wymiany).
Od paru dni moja rozsada rośnie już na polu, przeznaczyłam dla nich poletko, na którym rok temu miałam ziemniaki. Niczym nie zaprawiałam ani nie nawoziłam dołków przed wysadzeniem.
I mam takie pytanie - jak je teraz traktować (w sensie dokarmiania) podczas całego sezonu, żeby ładnie rosły i owocowały? Dysponuję gnojówką z pokrzyw i tym, co z kurzej grzędy spada na ściółkę.
Posadziłam: Hokkaido, Atlantic Giant, Butternut, Sułtański Turban, Kabaczek Kveta, Sweet Dumpling i Hubart)
Od paru dni moja rozsada rośnie już na polu, przeznaczyłam dla nich poletko, na którym rok temu miałam ziemniaki. Niczym nie zaprawiałam ani nie nawoziłam dołków przed wysadzeniem.
I mam takie pytanie - jak je teraz traktować (w sensie dokarmiania) podczas całego sezonu, żeby ładnie rosły i owocowały? Dysponuję gnojówką z pokrzyw i tym, co z kurzej grzędy spada na ściółkę.
Posadziłam: Hokkaido, Atlantic Giant, Butternut, Sułtański Turban, Kabaczek Kveta, Sweet Dumpling i Hubart)
Dynie są żarłokami i zawsze na dobry start jest dobrze sypnąć im obornika w dołki ( i przysypać go ziemią aby nie popalić korzonków). Jeśli tego nie zrobiłaś to nie żałuj im gnojówki do lipca, potem nie nawozimy już tak obficie. Wtedy możemy od czasu do czasu zrobić gnojówkę z żywokostu ( ma sporo potasu).
Forumowiczka Kasia...;)
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomoże ktoś? Nasiona wsadziłam "pionowo" , tylko ten kiełek odwinął się w dółnowapasja pisze:Zrobiłam rozsadę dyń (w doniczkach)
Ja bym powiedziała "nie przeszkadzaj dynii".Poradzi sobie tylko nie "gmeraj". Dynie nie lubią "gmerania" i przesadzania..
Jeśli na końcu są korzonki to znaczy ,że wszystko jest ok. Z nasionka najpierw wychodzi kiełek , z którego robi się korzonek.Widać wsadziłaś " do góry nogami" i musiał się zawinąć. Nic tam nie gmeraj, teraz będą ciepłe dni i lada chwila zielone Ci wyjdzie z ziemiwszystkie pestki wykiełkowały pięknymi grubymi kiełkami lecz zawinęły się i poszły sobie głębiej w doniczkę na końcu się ukorzeniając
Forumowiczka Kasia...;)
Dwa razy sadziłam Sweet Dumpling i Chirimen. Za kazdym razem nasiona gnily albo byly martwe. Rzutem na tasme polozylam na mokra watke i po 2 tyg jest kielek. Jak myslicie czy to nie za pozno, czy zdaza dojrzec?
Przepraszam ale w trakcie pisania padly mi polskie litery.
Przepraszam ale w trakcie pisania padly mi polskie litery.
A mnie spotkała niemiła niespodzianka przy sadzeniu Turbana... Wiedziałam, że puścił kiełek, bo dosypywałam ziemi do pojemników, kiedy nasiona "puściły", a dziś, wywracając doniczkę do góry dnem, zobaczyłam, że dyniek puścił korzenie, nawet fajne, zaczął rozwijać liścienie i... zgnił :/
Część rozsady siedzi w ziemi, eksperymentalnie w skrzyniach (bez dna, lekko wkopanych w ziemię), reszta czeka do soboty i fru na pole Mnóstwo zalążków kwiatów na Hokkaido, Blue Hokkaido, Sweet Dumpling Zobaczymy, czy im ziemia za zimną nie będzie.
aniaw z moich informacji wynika, że Sweet Dumpling ma okres wegetacji około 100 dni, więc powinna bez problemu dojrzeć, co do Chirimen, to nie jestem pewna, ale skoro wykiełkowały, to warto dać im szansę, jeśli masz miejsce
Część rozsady siedzi w ziemi, eksperymentalnie w skrzyniach (bez dna, lekko wkopanych w ziemię), reszta czeka do soboty i fru na pole Mnóstwo zalążków kwiatów na Hokkaido, Blue Hokkaido, Sweet Dumpling Zobaczymy, czy im ziemia za zimną nie będzie.
aniaw z moich informacji wynika, że Sweet Dumpling ma okres wegetacji około 100 dni, więc powinna bez problemu dojrzeć, co do Chirimen, to nie jestem pewna, ale skoro wykiełkowały, to warto dać im szansę, jeśli masz miejsce
"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Dzisiaj siałem Hokkaido wydłubane z dyni kupionej w bazarowym warzywniaku. W sumie 18 nasion w 9 doniczkach, a prawdopodobnie w niektórych doniczkach będą dwie rośliny, a w innych żadne.
Wczoraj siałem dynię olbrzymią Amazonka z Torseed (4 doniczki), i już wześniej dynie gruszkowate z własnych nasion z 2010.r. (prawdopodobnie zkrzyżowane z kabaczkami alboz patisonami), i te już są na wierzchu.
Wczoraj siałem dynię olbrzymią Amazonka z Torseed (4 doniczki), i już wześniej dynie gruszkowate z własnych nasion z 2010.r. (prawdopodobnie zkrzyżowane z kabaczkami alboz patisonami), i te już są na wierzchu.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
Dzięki MałgosiaRMalgosiaR pisze:Moje ciągnęly za slońcem.W zasadzie na zachód.
Uświadomiłam sobie, że w zeszłym roku moje cukinie też ciągneły tak w kierunku południowo zachodnim. Teraz już wiem jak umiejscowię moje dynie.
Pozdrawiam Kinga
-
Dzięki - tak zrobię! Ale żywokostu to chyba u mnie nie ma...caterina pisze:nie żałuj im gnojówki do lipca, potem nie nawozimy już tak obficie. Wtedy możemy od czasu do czasu zrobić gnojówkę z żywokostu ( ma sporo potasu).
Myślałam też, może im zrobić jakiś kompocik z tego kurzego złota?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Nareszcie, moje Early Butternuty zaczęły wschodzić! Teraz pozostaje mi tylko wsadzić cukinie i Bambino.
-
Można jeszcze zasiać nasionka cukinii? Jak pisałam wcześniej, jedynie cukinia mi nie wzeszła z dyniowatych...