Obiela (Exochorda)
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obiela
Dziękuję Iwonko.
Taka jej natura,że do góry jej nie śpieszno więc dla uzyskania lepszego efektu warto ją zmusić.
Taka jej natura,że do góry jej nie śpieszno więc dla uzyskania lepszego efektu warto ją zmusić.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
A mi się wydawało że mam ładną Obielę ...
Piękna jak cały Twój ogród Januszu!
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Witam. Kupiłam obielę "The Bride" wiosną. Z dosyć mizernej sadzonki wyrosły cztery ładne pędy (płożące), więc uspokojona dałam jej spokój. Ostatnio poszukując informacji na temat posiadanych krzewów natknęłam się na opis obieli, gdzie wskazywano stanowisko z glebą kwaśną.
U mnie w ogrodzie jest gleba gliniasto-piaszczysta, miejscami gliniasto-ilasta na lessach. Odczyn obojętny do lekko zasadowego.
Czy powinnam przesadzić moją roślinkę do kwaśnego podłoża? Nie mam wielkiej ochoty ponownie narażać tej mizeroty na traumatyczne przejścia, jeśli nie są one konieczne.
W jakim podłożu rosną Wasze obiele, że wyrosły na takie ślicznotki
Pozdrawiam, Anna.
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
U mnie w ogrodzie jest gleba gliniasto-piaszczysta, miejscami gliniasto-ilasta na lessach. Odczyn obojętny do lekko zasadowego.
![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
![brawo ;:63](./images/smiles/smile071.gif)
Pozdrawiam, Anna.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Zebrałem nasiona ze swojej obieli i mam je zamiar włożyć teraz w piasku do lodówki ma 4-6 tyg a potem wysiać. Czy ktoś siał i ma jakieś praktyczne wskazówki?
Pozdrawiam Piotr
- drozd
Nie każdego roku nasiona Obieli wykształcają się. Wysiewałem kilkukrotnie jesienią bez powodzenia. W ubiegłym roku bardzo ładnie poschodziły pod krzewem z samosiewu. Nie wiem jak przetrwają zimę. Przykryłem liśćmi i gałązkami świerku.
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
Pod moim krzewem też jest sporo siewek w różnym wieku, część z nich zadoniczkowałem. Nasiona wyglądają na pełne, zobaczymy na wiosnę jak będzie ze wschodami.
Pozdrawiam Piotr
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyłączam się do pytania Ani jaką ziemię lubi obiela?
- drozd
Obiela jest dość tolerancyjna co do pH gleby. Dobrze rośnie w glebie kwaśnej jak i obojętnej czyli od pH 3,5 do pH 7
U mnie ładnie rośnie w glebie o pH 6
U mnie ładnie rośnie w glebie o pH 6
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janusz dziękuję za informację. Bardzo mi się ta roślinka podoba więc dopisałam ją do kolejnych chciejstw. Pozdrawiam cieplutko
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Pozdrawiam Zenek
- drozd
Ładnie obsypana kwieciem i to mi się podoba u Obieli,że jest niezawodna i co roku cieszy oczy piękną bielą swoich kwiatów. Małą wadą jest to, że potrafi wypuścić pędy nawet do 1,5 m. w ciągu roku w bok krzewu. Trzeba za młodu kierować w górę, bo później trudniej jest nagiąć. Dzieje się tak u starszych krzewów.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
dziękuje za dodatkowe informacje o obieli , swoją prowadzę przy 2,5 m tyczce bambusowej i wszystkie długie pędy staram się do niej przywiązywać.
Mam nadzieję że jak główne pędy porządnie zdrewnieją to będzie bardziej stabilna i nie będzie wymagała podpory.
Pozdrawiam Zenek
- drozd
Zenku.
Trochę to potrwa,bo Obiela to jednak krzew i nie wytworzy grubego pnia.Powiązane pędy wytworzą coś w rodzaju "wielopnia" i w sumie utworzą drzewko. Przy mojej Obieli palik bambusowy zgnił przy ziemi ale dolej tworzy usztywnienie dla owiniętych w okół niego pędów.
Trochę to potrwa,bo Obiela to jednak krzew i nie wytworzy grubego pnia.Powiązane pędy wytworzą coś w rodzaju "wielopnia" i w sumie utworzą drzewko. Przy mojej Obieli palik bambusowy zgnił przy ziemi ale dolej tworzy usztywnienie dla owiniętych w okół niego pędów.
Bardzo ładna
Rozumiem, że zakorzenienie nie jest trudne jak się gałązke znajdzie?
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
zapraszany do poznania regulaminu