Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Poza 'galia' to nie są nazwy odmian, tylko raczej hm... gatunków, ale nie odmian. Praktycznie wszystkie melony sadzi się w rozstawie 1m x 50 cm. Nie lepiej było zainwestować w nasionka mieszańców? To większa pewność na obfity plon. Sianie takich nie wiadomo jakich nasion to ryzykowna zabawa. W przypadku większości roślin dobór odpowiedniej odmiany to połowa sukcesu. W przypadku melonów i arbuzów na pewno.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pawel-krasnik, posadź tak samo jak sadziłeś w ubiegłym roku.
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedź.
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Myślicie że to dobry pomysł, żeby oprócz czarnej agrowłókniny zrobić małe "rusztowanie" na które nałożyłbym szybę i pod tym rosłyby melony i arbuzy? Miałoby to za zadanie jeszcze bardziej ocieplić im mikroklimacik i w pewnym stopniu też chronić od deszczu.

Aha, ściany byłyby z cegieł więc też zakładam że nagrzewałyby się i potem oddawały ciepło.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Czy można jeszcze siać melony do gruntu ?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

apw81 pisze:Czy można jeszcze siać melony do gruntu ?
Próbować można, ale o tej porze roku powinno się juz mieć gotowe sadzonki do sadzenia.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

apw81 pisze:Czy można jeszcze siać melony do gruntu ?
Mozna, ale lepiej jest posiać do pojemniczków i wyhodować rozsadę. Taką z jednym listkiem właściwym wielkości małego paznokcia. W ten sposób będzie szybciej i bezpieczniej.
johnywawa pisze:Myślicie że to dobry pomysł, żeby oprócz czarnej agrowłókniny zrobić małe "rusztowanie" na które nałożyłbym szybę i pod tym rosłyby melony i arbuzy? Miałoby to za zadanie jeszcze bardziej ocieplić im mikroklimacik i w pewnym stopniu też chronić od deszczu.

Aha, ściany byłyby z cegieł więc też zakładam że nagrzewałyby się i potem oddawały ciepło.
Mozna tak zrobić, ale musiał byś nakrywać tylko na noc i na deszcz a odkrywać na dzień. Inaczej się ugotują.
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Ja w tym roku pierwszy raz zdecydowałem się na uprawę melonów,wybrałem emira i oliwina.Nasiona wysiewałem po 2-3 szt do pojemnków 500g po margarynie i tu mam pytanie,czy tam gdzie wzeszły mi po 2-3 sztuki,to mogę wsadzić je na miejsce docelowe razem,czy jednak trzeba je rozdzielić i posadzić osobno,aby się wzajemnie nie zagłuszały i nie walczyły o składniki pokarmowe?Dziękuję.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Bardzo młode dyniowate można rozsadzać. Radziłbym Ci to zrobić, bo trzy w jednym miejscu to za dużo. Najlepiej pojedynczo, przy gorszych warunkach lub słabszych roślinach po dwie.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Ja wczoraj albo źle widziałem albo mój melon w gruncie ma kwiata;) Wiadomo że męski ale już kwiat i się cieszy ja cieszy;]. Zrobie fotkę to wrzucę;)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

U mnie też kwiatuszek się pojawił, ale że melon jeszcze w doniczce był to usunąłem. Chyba zamieszka razem z ogórkami na grządce.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Czekam na ocieplenie by wysadzić melony. Czytałem, że trzeba je przyciąć za trzecim liściem. Jeśli sadzonka ma już 4 liście właściwe, to czy ciąć przed wysadzeniem, czy poczekać aż się "usadowi" w ziemi. I jeszcze jedno pytanie na temat cięcia - czy tnie się równo za liściem, czy zostawia się trochę pędu.
Pozdrawiam
Adam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Skubnij stożek wzrostu. Chodzi o to, żeby z kącików liści wypuścił pędy boczne. Ja to dzisiaj zrobiłam posadzonemu w gruncie. Z drugim melonem zrobił porządek ślimak. Już myślałam z melona nic nie będzie, bo zeżarł wszystko do pierwszego liścia i częściowo jego łodygę a tu miła niespodzianka, nowy pęd całkiem już pokaźny.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”