Żywopłot z grabu
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Grab pospolity na żywopłot.
Karagan jak dla mnie jest brzydka, nie tworzy ładnych zwartych brył, ekspansywna.
Śnieguliczka i tawuła rosną podobnie, berberys zależy jaki - może podmarzać,
ostrokrzew tak samo może podmarzać, rośnie niezbyt szybko.
Nie piszesz czy te krzewy mają być cięte czy w formie naturalnej, czy półformowanej?
Nie piszesz w jakim rejonie Polski to będzie rosło.
Buk z grabem jak najbardziej.
Śnieguliczka i tawuła rosną podobnie, berberys zależy jaki - może podmarzać,
ostrokrzew tak samo może podmarzać, rośnie niezbyt szybko.
Nie piszesz czy te krzewy mają być cięte czy w formie naturalnej, czy półformowanej?
Nie piszesz w jakim rejonie Polski to będzie rosło.
Buk z grabem jak najbardziej.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź. Grab z bukiem miał być cięty i formowany jak każdy żywopłot a rejon to Wielkopolska

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pytałam o resztę krzewów nie grab z bukiem, bo to się rozumie samo przez się, że trzeba ciąć inaczej drzewa porosną 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No to w takim razie źle zrozumiałam, ale pierwotnie zakładałam, ze te pozostałe krzewy oprócz niezbędnego cięcia jakiegoś miałyby rosnąć w miarę swobodnie. Nie wiem czy jeszcze nie zmienię zdania. Dopiero kupuje teren z domem więc na wiosenne sadzenie raczej za późno a do jesieni jeszcze odrobina czasu pozostała, ale myślę o tym już teraz żeby się należycie przygotować.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i wszelakie informacje
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i wszelakie informacje

Pozdrawiam serdecznie. Magda
Re: Grab na żywopłot
Witajcie 
W zeszłym roku posadziłem żywopłot z grabu i pięknie się przyjął. W tej chwili ma już spore liście i błyskawicznie idzie w górę. Oczywiście będę musiał go przyciąć celem zagęszczenia. Czytałem i podpowiadali mi żeby ciąć w czerwcu, bo "lubi płakać", ale czy tegoroczna długa zima nie przesuwa terminu z czerwca?
Pozdrawiam. Norbert

W zeszłym roku posadziłem żywopłot z grabu i pięknie się przyjął. W tej chwili ma już spore liście i błyskawicznie idzie w górę. Oczywiście będę musiał go przyciąć celem zagęszczenia. Czytałem i podpowiadali mi żeby ciąć w czerwcu, bo "lubi płakać", ale czy tegoroczna długa zima nie przesuwa terminu z czerwca?
Pozdrawiam. Norbert
Podpowie ktoś? 

-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak wygląda mój żywopłot w tej chwili. Zdjęc z zimy nie mam ale też wygląda nie najgorzej. Część liści zasycha na drzewach i wiszą aż do rozwijania się liści w okresie wiosny. 
Uploaded with ImageShack.us
Liczy sobie około 10 lat, miał wysokość cztery metry, teraz 2.5 m. Oddzielał nas od drogi gruntowej, gdzie każdy przejeżdżający samochód wzbijał tumany kurzu. Był posadzony z sadzonek uzyskanych ze szkółki leśnej za grosze za sztukę. Część widoczna na zdjęciu ma 115 m. Nie zasilałem go niczym, rośnie na glebie klasy V ale dość wilgotnej. Opadające liście powodują, że chwasty nie rosną a jedynie w kwietniu w okresie opadania ostatnich zasuszonych liści, zakwitają pod drzewami, tysiące białych zawilcy tych z lasu. Jest cięty dwa razy w roku. Pierwszy raz w kwietniu, tuż przed nabrzmiewaniem pąków i drugi raz w końcu czerwca ale w okresie większego zachmurzenia. Zresztą terminem cięcia bym się nie przejmował, wytrzyma wszystko. Nieraz przy pierwszym cięciu trochę "płacze". Polecam wszystkim, którzy chcą mieć oryginalne ogrodzenie swojej nieruchomości. Pozdrawiam wszystkich.

Uploaded with ImageShack.us
Liczy sobie około 10 lat, miał wysokość cztery metry, teraz 2.5 m. Oddzielał nas od drogi gruntowej, gdzie każdy przejeżdżający samochód wzbijał tumany kurzu. Był posadzony z sadzonek uzyskanych ze szkółki leśnej za grosze za sztukę. Część widoczna na zdjęciu ma 115 m. Nie zasilałem go niczym, rośnie na glebie klasy V ale dość wilgotnej. Opadające liście powodują, że chwasty nie rosną a jedynie w kwietniu w okresie opadania ostatnich zasuszonych liści, zakwitają pod drzewami, tysiące białych zawilcy tych z lasu. Jest cięty dwa razy w roku. Pierwszy raz w kwietniu, tuż przed nabrzmiewaniem pąków i drugi raz w końcu czerwca ale w okresie większego zachmurzenia. Zresztą terminem cięcia bym się nie przejmował, wytrzyma wszystko. Nieraz przy pierwszym cięciu trochę "płacze". Polecam wszystkim, którzy chcą mieć oryginalne ogrodzenie swojej nieruchomości. Pozdrawiam wszystkich.
Piękny! I właśnie dlatego wybrałem grab.
W zasadzie niebawem czerwiec, więc i tak poczekam, a później to już rokrocznie kwiecień + czerwiec i mam nadzieję, że doczekam takiego efektu ja u Ciebie
Napisz proszę jeszcze jak sadziłeś (w jakich odległościach) i jaką grubość ma teraz Twój żywopłot?
W zasadzie niebawem czerwiec, więc i tak poczekam, a później to już rokrocznie kwiecień + czerwiec i mam nadzieję, że doczekam takiego efektu ja u Ciebie

Napisz proszę jeszcze jak sadziłeś (w jakich odległościach) i jaką grubość ma teraz Twój żywopłot?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
Norberto aż poszedłem pomierzyć bo nigdy to mnie nie interesowało. Sadziłem go w trzech rzędach co 50 cm i rzędzie też co 50 cm, w szachownice. Teraz wiem, że środkowy rząd jest niepotrzebny. Jest mocno głuszony przez rzędy zewnętrzne. Oczywiście rośnie ten środkowy rząd, ale tylko w części szczytowej. 1.5 m to grubość jaką miał przed 5 minutami. W tym roku rośnie wyjątkowo silnie i prawdopodobnie będę go musiał ciąć na początku czerwca. Ten ze zdjęcia jest posadzony w linii północ - południe, ale jest jeszcze druga część posadzona w linii wschód - zachód. I ściana północna tego żywopłotu jest troszeczkę słabsza, ale może to być wpływ wysokich drzew rosnących w odległości około 10 m na działce sąsiada.
Dzięki
Mój był sadzony w szachownice co 35-40cm i 2 rzędach. Chyba nie mam tyle miejsca, aby był półtora metrowy, a szkoda, bo efekt, który widzę u Ciebie jest wspaniały.

Witam po dwóch latach.
Na początku tego wątku pisałam o tym, że posadziłam na jesień graby dwurzędowo na żywopłot i radziłam się tu jak go przycinać.
Pilnowałam przez ten okres przycinania tak aby dobrze zagęścił się od dołu.
Teraz wracam aby pokazać co z tego wyszło.
Grab jest trzeci sezon w gruncie i nie jest wysoki z powodu trzykrotnego cięcia w każdym sezonie celem zagęszczenia.
Rzeczywiście miał ponad półmetrowe przyrosty.

Teraz już będzie przycinany raz do roku.
Zrobię bieżące zdjęcie w sobotę samego żywopłotu i pokażę.
Na początku tego wątku pisałam o tym, że posadziłam na jesień graby dwurzędowo na żywopłot i radziłam się tu jak go przycinać.
Pilnowałam przez ten okres przycinania tak aby dobrze zagęścił się od dołu.
Teraz wracam aby pokazać co z tego wyszło.
Grab jest trzeci sezon w gruncie i nie jest wysoki z powodu trzykrotnego cięcia w każdym sezonie celem zagęszczenia.
Rzeczywiście miał ponad półmetrowe przyrosty.

Teraz już będzie przycinany raz do roku.
Zrobię bieżące zdjęcie w sobotę samego żywopłotu i pokażę.
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Cześć!
Czy jeszcze można ciąć grab? Swój sadziłem w zeszłym roku, w maju i nie ciąłem. W tym roku przegapiłem wczesną wiosnę i pierwsze cięcie wykonałem na początku czerwca. Chciałbym go również zagęścić i stąd moje pytanie.
Pozdrawiam.
Czy jeszcze można ciąć grab? Swój sadziłem w zeszłym roku, w maju i nie ciąłem. W tym roku przegapiłem wczesną wiosnę i pierwsze cięcie wykonałem na początku czerwca. Chciałbym go również zagęścić i stąd moje pytanie.
Pozdrawiam.
Chciałabym posadzić żywopłot z grabów fastigiata lub columnaris (ewetualnie frans fontaine) aby utworzyć gęsty, wysoki naokoło 6m szpaler osłaniający mnie od sąsiadów. Jak gęsto powinnam je posadzić i w jakiej odległości od płotu? Będę sadziła drzewka mające już około 3 - 3,5 m wysokości.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2013, o 12:05
Witam serdecznie!
Ja również potrzebuję porady w sprawie mojego żywopłotu. Moim problemem są:
1. CHWASTY - rosną jak oszalałe, wczoraj wyplewiłam 35 m, ale wiem, że najdalej za dwa tygodnie będę miała to samo (spójrzcie na zdjęcia). Właśnie zamierzałam obłożyć je tą czarną włókniną, ale po przeczytaniu postów już sama nie wiem, co robić. Czy sama kora wystarczy? Dodam, że nie udało mi się wyrwać wszystkich chwastów z korzeniami, bo były za mocne. Czy mogę czymś to cholerstwo spryskać???? Co mi radzicie?
2. GĘSTOŚĆ - WIDZĘ, ŻE ŹLE JE PRZYCIĘLIŚMY CHYBA, BO NA DOLE SĄ GOLUSIEŃKIE. cZY JEST JESZCZE DLA NICH NADZIEJA NA ROZKRZEWIENIE? PORADŹCIE KOCHANI, BO ŻYWOPŁOT MIAŁ BYĆ PRZEPIĘKNY

Ja również potrzebuję porady w sprawie mojego żywopłotu. Moim problemem są:
1. CHWASTY - rosną jak oszalałe, wczoraj wyplewiłam 35 m, ale wiem, że najdalej za dwa tygodnie będę miała to samo (spójrzcie na zdjęcia). Właśnie zamierzałam obłożyć je tą czarną włókniną, ale po przeczytaniu postów już sama nie wiem, co robić. Czy sama kora wystarczy? Dodam, że nie udało mi się wyrwać wszystkich chwastów z korzeniami, bo były za mocne. Czy mogę czymś to cholerstwo spryskać???? Co mi radzicie?
2. GĘSTOŚĆ - WIDZĘ, ŻE ŹLE JE PRZYCIĘLIŚMY CHYBA, BO NA DOLE SĄ GOLUSIEŃKIE. cZY JEST JESZCZE DLA NICH NADZIEJA NA ROZKRZEWIENIE? PORADŹCIE KOCHANI, BO ŻYWOPŁOT MIAŁ BYĆ PRZEPIĘKNY

- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
Bardzo 'rozjechane' na boki fotki. Uważam, że jest wszystko w porządku. Walka z chwastami, to osobny temat, a jeżeli doły wyglądają na łysawe, wystarczy nieco przyciąć przewodnik. Z wiekiem się zagęszczą.