Mój wymarzony trawnik, co dalej ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: moj wymarzony trawnik, co dalej ?

Post »

ASIU, co najmniej od pięciu lat daję taką dawkę 100 mililitrów chwastoksu i 50 mililitrów Mniszka ( lub Starane), na duży opryskiwacz ( dziesięć ,czy nawet dwanaście litrów)pojemności i tą miksturą opryskuję swoje chwasty na trawniku.Taką dawkę zalecił mi kiedyś znajomy i nigdy nie spotkałem się by coś złego się działo z moją trawą.

Z uwagi na niewielką ilość chwastów na trawniku tzydziestoarowym trawę opryskuję punktowo, to jest w te miejsca gdzie widzę chwast, na cały trawnik starcza mi jeden opryskiwacz.

Do poprawki ( po około dwu tygodniach) przygotowuję mniejszą ilość cieczy ( pół zbiornika opryskiwacza), jak zbraknie, to dorabiam jeszcze litr,dwie cieczy.

To dopiero od Ciebie dowiaduję się że przygotowuję trzykrotnie większą dawkę niż powinienem, do tej pory nie sprawdzałem , czytając ulotek na środkach chwastobójczych, gdyż nie widziałem takiej potrzeby, wszystkie opryskiwane chwasty ginęły, trawa nie nosiła żadnych uszkodzeń, czy
przebarwień.

Ja piszę jak ja opryskuję trawnik i w jakiej proporcji, do Ciebie należy wybór w jakiej proporcji Ty będziesz opryskiwać swój trawnik.
askaw26
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2010, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu, Twoje rady jak zwykle okazały się skuteczne. Bardzo Ci dziękuje za nie i nieskromnie po proszę o więcej gdyż pojawił się nowy problem :(.
trawa nie jest zielona jak powinna, wysycha miejscami, załączam zdjęcia dla lepszego zobrazowania.
Dodam, że nie stało się to bezpośrednio po oprysku, trawy nie koszę za krótko (4 z 7 poziom w kosiarce, około 3,5 cm), koszę raz w tygodniu, podlewam 1-2 razy w tygodniu, nawoziłam w tym roku w kwietniu substralem 100 dni, w lipcu chcę drugi raz posypać substralem, ale nie wiem co się z tą trawą dzieje, dlaczego ona wysycha ? w tamtym roku było jej mało ale była piękna zielona, wszyscy się zachwycali a teraz w drugim roku od posadzenia taka biedna :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tadeuszu, mam nadzieję że coś poradzisz ;) z góry dziękuje
Joanna
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ASIU, trudno mi coś Ci doradzić, zwłaszcza że na wstawionych przez Ciebie zdjęciach nic nie widać, a to dlatego że wstawiłaś za duże zdjęcia, zmniejsz je do wymiaru 600x800.

Być może że teraz tuż przed drugim rzutem nawożenia, z uwagi na miejscami ubogą ziemię, brakuje już trawie składników pokarmowych, powodem podsychania może być również obecność mrówek w trawniku, budują one gniazda w ziemi spulchniając i przesuszając je miejscami. To tyle co w oparciu o własne doświadczenia mi się nasuwa.
askaw26
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tadeusz,
wkleiłam mniejsze zdjęcia, jeśli potrzeba lepszych jakościowo mogę zrobić jutro.
Mam nadzieję, że odkryjesz co mu jest ;)
Pozdrawiam serdecznie
askaw26
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tadeuszu,
nic tam nie wychwyciłeś nowego ? ;)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co tam można zobaczyć, za pomocą fotografii, nic, trawa zielona trochę rzadka, ale jaka ma być, jak niedawno siana.
Jedna, czy dwie plamki na trawniku, to i mrówki zrobią przesuszając ziemię, ale to nie powód do niepokoju, u mnie też podobne plamki się zdarzają.

Już czas na drugą dawkę nawozów, z pewnością jej to pomoże, tylko pamiętaj że za chwilę II połowa roku i za bardzo z azotem nie przesadzaj ( oczywiście nawóz z azotem trzeba dać, byle nie za dużo i nie po ostatnim dniu czerwca).
midzi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2011, o 19:38

Post »

Mój trawnik był też wymarzony na początku.

Trawnik z rolki (rozłożony 16 czerwca) i podlewany (zraszacze), o ile było potrzeba (jak nie padał deszcz). Przed rozłożenie trawnika ziemia oczyszczona po budowie i odchwaszczona rok wcześniej (roundap i glebogryzarka), następnie nawieziony czarnoziem około 3-4cm. Przez pierwsze parę koszeń było wszystko OK.

Trawnik był gęsty i ładnie soczysty:
Obrazek

Trawnik był nawieziony AZOFOSKĄ ręcznie po 2 koszeniu (zgodnie z informacją jaką otrzymałem od sprzedawcy trawy), następnie jak zaczęły się pojawiać place jak poniżej:

Obrazek

zostałem poinstruowany, że to niedobór nawozu i nawiozłem ponownie BIOPONEM (2 sierpnia), teraz trawa rośnie w niektórych miejscach znacznie wolniej, a efekt poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawiają się także grzyby:

Obrazek

Proszę o pomoc co mogę zrobić aby trawnik uratować i doprowadzić go poprzedniego stanu?

Z góry dziękuję za pomoc.
apollo129
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2013, o 14:46

Post »

tadeusz48 pisze:ASIU, gdybym miał do nawożenia mojego trawnika używać nawozu zalecanego przez substrall, już dawno poszedł bym z "torbami". Nawozy, stanowią pokaźny procent wydatków przeznaczanych na ogród. Nie mam zamiaru zaprzeczać że te nawozy są dobrymi nawozami, czy działa sto dni nie wiem, nigdy tego nie sprawdzałem ,ale oceniając koszty zakupu tych nawozów w stosunku do ich skuteczności, stwierdzam kategorycznie że te nawozy są dla tych którzy nie liczą się z pieniędzmi i idą po najmniejszej linii oporu.

Podstawą każdego nawozu jest stosunek NPK ( azotu ,fosforu, potasu)+ mikroelementy, każdy sprzedawany nawóz winien mieć na etykiecie podany skład NPK, przeglądając w internecie oferty substrallu , nie znalazłem żadnej etykiety , co zawiera każdy z oferowanych nawozów w rozbiciu na NPK. Firma oferuje nawozy prawie dla każdej rośliny, ale nie podaje ich składu, dziwne to trochę zwłaszcza że każdy producent nawozów podaje skład procentowy NPK, firma Substrall , je po prostu tylko miesza i porcjuje.

Mam chyba prawo podejrzewać że firma wykorzystuje niewiedzę wielu ogrodników ,stosując zagrana marketingowe , dla mnie jaskrawym przykładem jest nawóz zagęszczający trawę, bo już rozumiem że nawóz MNIEJ KOSZENIA, po prostu zawiera mniej azotu.
http://www.substral.pl/produkt/113.html

Witam,

Poniżej przygotowane porównanie składów nawozów SUBSTRAL ze względu na skład. PROCENTOWO

NAZWA--------------- N ----- P ----- K ----- DODATEK
Zwalcza chwasty ---- 22 ---- 4,5 ---- 5 ----- Brak
Do trawnika z mchem-6 ----- 5 ----- 10 ---- Fe- żelazo 6
Mniej koszenia ------- 5 --- BRAK --- 24 --- Mg-magnez 2
Wybarwia trawę ----- 6 ----- 5 ------ 10 ---- Fe- żelazo 6
Długo działający ----- 23 --- 5 ------ 10 ---- Mg- magnez i S- siarka 2 i 9 - OSMOCOTE (do 6 miesięcy)
Do siewu ------------- 18 --- 22 ----- 5 ----- Brak
100 dni zwykły ------ 22 --- 5 ------ 10 ---- Mg-magnez 2
Regenerator --------- 18 --- 22 ----- 5 ----- Brak

DODATKOWO:
- nawozami można spalić trawę, np w miejscach gdzie nawraca się siewnikiem:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”