Winorośle i winogrona cz. 3
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Najlepiej idź i oddaj im ( oczywiście zarządaj zwrotu pieniędzy ). Coś co ma liście ( zakładam, że ma ) i nie ma korzeni ma ma znikome szanse ma przeżycie. A jeżeli nie ma ani korzeni, ani pędów zielonych to dla mnie jest jakis przekręt - to nie jest sadzonka, a patyk w ziemi
-
- 100p
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
Posadź i powinno się przyjąć do jesieni, wszystko zależy od gleby i stanowiska. Ziemia i słońce robią cuda, szczególnie wśród winorośli, to jest owoc inny niż wszystkie, bo doskonale rośnie w miejscach gdzie za bardzo nawet trawa rosnąć nie chce. Kiedyś znajomy likwidował winogrona z pod garażu, wiec je uciąłem, a że nie miałem łopaty to je wyrwałem z ziemi i posadziłem na swojej ziemi, winogrona bezproblemu się przejęły. Jedyny problem z tymi winoroślami z biedronki to może być nasz klimat, bo wiele winogron po prostu będzie potrzebować masę oprysków na wszelkie choroby, a wtedy to moim zdaniem nie ma sensu, bo nie dość że sama chemia to i koszty ogromne. Lepiej sadzić winogrona na nasze warunki, tak jak robią na Morawach.(klimat podobny do naszego)
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
Vitis vinifera mocno podatna na mączniaka rzekomego.groch8888 pisze:Skusiłam się dzisiaj na zakup "Biedronkowej" sadzonki winorośli odmiany Kerling
http://www.winogrona.org/index.php?title=Kerling
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
Dziękuję za rady. Jednak postanowiłam ją wkopać a jeżeli się nie przyjmie to trudno
Teraz czekam na dostępność w Szkółkłce Roślin Ozdobnych "Clematisy" odmian Reliance, Swenson Red, Aurora, Muskat Odeskij, Schuyler i Medina
Teraz czekam na dostępność w Szkółkłce Roślin Ozdobnych "Clematisy" odmian Reliance, Swenson Red, Aurora, Muskat Odeskij, Schuyler i Medina
Pozdrawiam Veronica
-
- 50p
- Od: 26 kwie 2012, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej poczekaj na dostępność u pana Piotra (Kapitan) albo pana Marcina (Space99) ;)
Sadzonki są doskonałej jakości.
Sadzonki są doskonałej jakości.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 wrz 2012, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kapitanie i jurku16a poproszę znów o Waszą pomoc.
Zastosowałem się do Waszych wskazówek i wygląda wszystko dobrze. Mam jednak wątpliwości, co dalej.
1. Kordianka. Czy coś mam ucinać, robić? Czy w którymś momencie trzeba odciąć stożek wzrostu?
2. Kordianka. Idą 3 latorośle. Jedna w ziemi, druga na styku, trzecia , najmniejsza, tam gdzie chyba trzeba. Co radzicie, bo chciałbym go jednak zasypać.
3. Nieznany. Coś powinienem z nim robić?
Uploaded with ImageShack.us
Z góry bardzo dziękuję!
Zastosowałem się do Waszych wskazówek i wygląda wszystko dobrze. Mam jednak wątpliwości, co dalej.
1. Kordianka. Czy coś mam ucinać, robić? Czy w którymś momencie trzeba odciąć stożek wzrostu?
2. Kordianka. Idą 3 latorośle. Jedna w ziemi, druga na styku, trzecia , najmniejsza, tam gdzie chyba trzeba. Co radzicie, bo chciałbym go jednak zasypać.
3. Nieznany. Coś powinienem z nim robić?
Uploaded with ImageShack.us
Z góry bardzo dziękuję!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Proszę podpowiedzcie czy do oprysku Amistarem i Folpanem można dodać Magus bo jakoś nie mogę znaleźć
Czy jednak nie należy łączyć?
Czy jednak nie należy łączyć?
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Nie należy łączyć (tak jest bezpieczniej). Już i tak łączysz dwa preparaty.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 wrz 2012, o 22:29
Kapitanie, czy mógłbym prosić o spojrzenie na mój post ze strony 6 i podpowiedź.
Bardzo dziękuję,
Bardzo dziękuję,
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Przepraszam ale ostatnio mam dużo mniej czasu na analizowanie wątków. Nie pamiętam co Ci doradzałem wcześniej. Teraz nic się nie skraca, wszystko co zdecydujemy zostawić ma rosnąć.
Piotr
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Mam pytanie: zakupiłam w sklepie winorośl i ma już liście...teraz nie wiem, czy najpierw ją jakoś przyciąć przed posadzeniem? czy może ją posadzić i nic nie ciąć?
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Posadzić , zostawić jedną, góra 2 ładne latorośla (te zielone pędy) nie więcej i dać jej palika 2m żeby rosła pionowo...
Tylko tak posadzić żeby korzenie docelowo były na głębokości 30cm. Więc jak sadzonka krótka (przypuszczam) posadzić w zagłębieniu i dopiero jesienią dosypać ziemi.
Tylko tak posadzić żeby korzenie docelowo były na głębokości 30cm. Więc jak sadzonka krótka (przypuszczam) posadzić w zagłębieniu i dopiero jesienią dosypać ziemi.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Re: Winorośle i winogrona cz. 2
kapitan pisze:Mała poprawka. Tak będzie lepiej.
1. Linia czerwona przerywana to poziom gruntu po posadzeniu w tym sezonie tj do jesieni 2013.
2. Linia niebieska przerywana to okrycie na zimę 2013/2014.
3. Linia zielona ciągła to poziom gruntu w 2014r.
4. Linia brązowa to 2015r
5. Z prawej strony sadzonka o prawidłowej długości
Mam nadzieję, że ten rysunek wyjaśni dlaczego nie należy kupować takich "knotów". Budowa odpowiednio długiej szyjki korzeniowej w tym przypadku potrwa do 2015r. Gdyby to była sadzonka z tego rocznego ukorzeniania (pełno takich teraz na rynku) to jeszcze rok dłużej. Rozsądku życzę.
Czy dobrze posadziłam? Tak miało być? jeżeli tak, to bardzooooo dzikuję kapitanowi za rozrysunek i dziękuję również
Space99
Pozdrawiam Ewa