Poziomki - uprawa cz. 2
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
Moje rosną już trzy tygodnie w gruncie. Po posadzeniu mocno ich przydusiło, ale teraz jest co oglądać. Przymrozków nie było, więc nie mam opinii o ich szkodliwości na sadzonki tegoroczne. Kwiatów na razie nie widać. Czekam niecierpliwie na owocowanie. Pozdrawiam, Tosia.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Jurek, uwierz mi, że jak tylko zajadę na działkę jutro, to od razu do nich przylecę i je uściskam...tzn. podleję
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariola, mam Ci coś do powiedzenia ......????
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje roślinki muszą czekać na mnie do 24 maja wcześniej w żaden sposób nie mam możliwości pojechania i bardzo liczę na to że burza czy poranna rosa da im wilgoci bo temp. maja być troszkę wysokie.
- Pozdrawiam Jurek
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Spokojnie! Jeśli takie jak moje, za chwilę będziesz miał pole! Ja zaczynałam kilka lat temu od jednego krzaczka, a rozdałam już ze trzy setki!romix pisze:To chyba jeszcze dosieję. Wrzuciłem kilka ziarenek, żeby mi nie narosło za dużo, ale wzeszło 6 szt.renzal pisze: Ale trzeba przyznać, ze smaczne i wykasowałam wszystkie inne.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Za namową córki i oczywiście pod wpływem tego forum w ubiegłym roku zasadziłam poziomki, pięknie się zakorzeniły, przetrwały zimę wzięły się w tym roku do życia, niestety w ubiegłym tygodniu zauważyłam że coś dzieje się z liśćmi, zaczęłam usuwać chore liście ale niestety jest ich coraz więcej, poszperałam trochę i prawdopodobnie jest to plamistość tylko mam teraz problem bo poziomki kwitną jak je czymś opryskam to nie dam ich jeść córkom, a z drugiej strony jak nie zrobię nic poza usuwaniem chorych liści to choroba przejdzie na posadzone obok 3 rzędy truskawek i ok. 500 szt tegorocznych sadzonek poziomek posadzonych w ubiegłym tygodniu.
Co radzicie opryskać teraz , czy tylko usuwać chore liście a pryskać po zbiorach
Jak mi się uda to postaram się zamieścić zdjęcie
Pozdrawiam Anka
Za namową córki i oczywiście pod wpływem tego forum w ubiegłym roku zasadziłam poziomki, pięknie się zakorzeniły, przetrwały zimę wzięły się w tym roku do życia, niestety w ubiegłym tygodniu zauważyłam że coś dzieje się z liśćmi, zaczęłam usuwać chore liście ale niestety jest ich coraz więcej, poszperałam trochę i prawdopodobnie jest to plamistość tylko mam teraz problem bo poziomki kwitną jak je czymś opryskam to nie dam ich jeść córkom, a z drugiej strony jak nie zrobię nic poza usuwaniem chorych liści to choroba przejdzie na posadzone obok 3 rzędy truskawek i ok. 500 szt tegorocznych sadzonek poziomek posadzonych w ubiegłym tygodniu.
Co radzicie opryskać teraz , czy tylko usuwać chore liście a pryskać po zbiorach
Jak mi się uda to postaram się zamieścić zdjęcie
Pozdrawiam Anka
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Ja bym pryskał a owoce z tego rocznie posadzonych i tak będą może nie wiele ale będą a ochronisz pozostałe rośliny
- Pozdrawiam Jurek
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Czy istnieją odmiany ogrodowe poziomek, które wytwarzają rozłogi? Ostatnio spod płota zapuszczonej działeczki z zapuszczonymi drzewami ( ) udało mi się zachachmęcić sadzoneczkę dzikiej poziomki. Zdziwiły mnie jednak rozmiary kwiatów, o wiele większe od "zwykłych" leśnych poziomek, a mniejsze od truskawek. Marzy mi się grządka z leśnymi poziomkami... a może to jakieś mieszańce przekrzyżowańce truskawkowo-poziomkowe?
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Z moimi też się coś niedobrego dzieje.
Mam trzy skrzynki poziomek posadzonych w skrzynkach na balkonie. W sumie 15 krzaczków.
Sadzonki były w kwietniu sadzone. Pięknie się przyjęłyi zaczęły kwitnąć, ale część sadzonek nagle zaczęła więdnąć i usychać.
Już pada 8 krzaczek.
Ziemię mają wilgotną.
Bardzo proszę o poradę co może być tego przyczyną i czy da się temu zaradzić.
Poziiomki w skrzynkach na balonie mam pierwszy raz.
pozdrawiam
Krystyna
Mam trzy skrzynki poziomek posadzonych w skrzynkach na balkonie. W sumie 15 krzaczków.
Sadzonki były w kwietniu sadzone. Pięknie się przyjęłyi zaczęły kwitnąć, ale część sadzonek nagle zaczęła więdnąć i usychać.
Już pada 8 krzaczek.
Ziemię mają wilgotną.
Bardzo proszę o poradę co może być tego przyczyną i czy da się temu zaradzić.
Poziiomki w skrzynkach na balonie mam pierwszy raz.
pozdrawiam
Krystyna
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak Ci się namnożyło, aż tyle. Są rozłogowe?renzal pisze: Spokojnie! Jeśli takie jak moje, za chwilę będziesz miał pole! Ja zaczynałam kilka lat temu od jednego krzaczka, a rozdałam już ze trzy setki!
Ja wysiałem coś takiego.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Mam tę odmianę w donicach. Smaczne i duże owoce. Nie rozłazi się.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Drako nie wiem czy istnieje jakiś mieszaniec poziomkowy, ale poziomka leśna posadzona w ogrodzie troszkę jak gdyby szlachetnieje Mam posadzone parę lat temu i obserwuję tę zmianę. Smak i zapach pozostaje, ale wielkość i krzaczków i owoców na pewno inna. Jeśli marzy Ci się rabatka z leśnymi poziomkami to zachęcam, nie zawiedziesz się. Moja sąsiadka ma ogrodowe, ja tylko leśne i widzę, że te które do niej się przedostały otoczyła troskliwą opieką
Oto mój zakątek poziomkowy
- widok na południe :
- widok na wschód :
- piękny widok :
Oto mój zakątek poziomkowy
- widok na południe :
- widok na wschód :
- piękny widok :
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !