Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rosiczka (Drosera)
A tą jaką żarówką najlepiej doświetlać?
A jeszcze mam pytanie jak rosiczce usychają liście to obciąć jak już całe uschną czy można od razu jak zaczną
A jeszcze mam pytanie jak rosiczce usychają liście to obciąć jak już całe uschną czy można od razu jak zaczną
-
Jedna rosiczka zaczyna puszczać chyba pęd kwiatowy ale pojawił się problem nie wiem czy to ma związek z tym a wiec zaczynają jej czerniec końcówki rozetek jeszcze nie rozwiniętych co to morze być i co robić
Moje rosiczki bardzo fajnie odbiły po zimie, pojawiła się rosa i liście wybarwiają się na czerwono.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sty 2013, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaintrygowało mnie to mleko w proszku do tego stopnia, że chyba zaeksperymentuję na swoich siewkach natalensis. Jaka jest optymalna częstotliwość takiego dokarmiania, żeby nie przedobrzyć?
- monstera123
- 50p
- Od: 26 lut 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje rosiczkowe
A tak kwitną w tej chwili
A tak kwitną w tej chwili
-
Próbowałem zasiać rosiczki i położyłem kilka nasion na torfie i czekałem ponad miesiąc. Nic się nie działo. Więc zrobiłem próbę zasiania rosiczki capensis alba. Wziąłem 10 nasion i położyłem na świeżym torfie.
Odczekam teraz z 3 tygodnie zobaczę co się dzieje.
Co może być przyczyną tak słabego wschodzenia?
Skoro to były capensisy, to powinny zacząć wschodzić po upływie ok 2-3 tygodni. Za zwyczaj wschodzą bez żadnego problemu ( nawet nieco starsze nasiona ). Opisz może, w jakich warunkach wysiewasz i trzymasz nasiona
A przyczyn niekiełkowania może być wiele... choć capensisy (zarówno nasiona, jak i dorosłe okazy) są jak czołgi. Mi kiełkują dosłownie wszędzie, gdzie padnie jakieś nasionko: w terrarium, na parapecie, na dworze w zwykłej ziemi
Może podłoże w doniczce jest za suche? Albo doniczka stoi w ciemnym miejscu? Zakrywasz doniczki z nasionami jakaś folią/słoikiem? Jaką wodą podlewasz?
A przyczyn niekiełkowania może być wiele... choć capensisy (zarówno nasiona, jak i dorosłe okazy) są jak czołgi. Mi kiełkują dosłownie wszędzie, gdzie padnie jakieś nasionko: w terrarium, na parapecie, na dworze w zwykłej ziemi
Może podłoże w doniczce jest za suche? Albo doniczka stoi w ciemnym miejscu? Zakrywasz doniczki z nasionami jakaś folią/słoikiem? Jaką wodą podlewasz?
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
-
podlewam woda destylowana. Doniczka stoi w nasłonecznionym miejscu na południowo-zachodnim parapecie. Nasiona maja około roku
Nie przykrywałeś niczym doniczek? Pytam, bo przy takich upałach nasiona stojąc na parapecie mogłyby się ugotować.
Skoro to capensisy to myślę, że prędzej, czy później wyrosną Utrzymuj stale wilgotne podłoże, zapewnij dostęp do światła, pilnuj, żeby nie pojawiła się pleśń... i powinno być wszystko ok.
Kiedy nasiona były dokładnie siane?
Skoro to capensisy to myślę, że prędzej, czy później wyrosną Utrzymuj stale wilgotne podłoże, zapewnij dostęp do światła, pilnuj, żeby nie pojawiła się pleśń... i powinno być wszystko ok.
Kiedy nasiona były dokładnie siane?
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
-
Wczoraj w jednej doniczce. A w pozostałych z tydzień wcześniej. Wiec na pewno nic nie będzie teraz jeszcze widać. Ale to już w maju siałem te nasiona i nic nie było.
Glony w podstawce mogą przeszkadzać czy nie bardzo?
A przykrywanie doniczek w czymś pomaga?
Glony w podstawce mogą przeszkadzać czy nie bardzo?
A przykrywanie doniczek w czymś pomaga?
A no to czasu na kiełkowanie mają jeszcze dosyć sporo Glony w podstawce raczej nie mają wpływu na kiełkowanie ( choć głowy odciąć sobie nie dam) gorzej, jakby te glony pojawiły się na powierzchni podłoża, wtedy mogłyby zagrażać nasionom, a w późniejszym czasie także siewką. Przykrywanie zwiększa wilgotność powietrza wokół nasion, ale dla tego gatunku, który wysiałeś nie jest to niezbędne - rośliny ładnie kiełkują bez takich zabiegów, a i ryzyko pojawienia się pleśni w doniczkach jest o wiele mniejsze.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
-
W takim razie muszę czekać. Jeśli nie wykiełkują będę się zastanawiał co robić.