Dziwny liść na phalaenopsis tzw. chorągiewka
Dziwny liść na phalaenopsis tzw. chorągiewka
Jestem posiadaczką trzech falenopsisów w różnych kolorach. Jeden rozwija się wyjątkowo dobrze, gdyż ma cztery pędy kwiatowe- dwa stare, które kwitną ponownie, dwa nowe wyhodowane już w domu. I właśnie ten storczyk ma taki dziwny liść, niestety chyba nie jest to rozmnóżka, bo brakuje korzeni. Co to może być i dlaczego jest taki dziwaczny? Wygląda na to, jakby w środku rósł kiedyś pęd kwiatowy, bo jest tak trochę uschnięte w środku.
Co o tym myślicie?
Kasia
Co o tym myślicie?
Kasia
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: dziwny liść phalaenopsis
To chorągiewka od pędu kwiatowego. Ten storczyk nie puści już żadnego listka, ale może jeszcze kwitnąć przez parę miesięcy.
Po jakimś czasie zacznie się ratować wypuszczając basal keiki.
Po jakimś czasie zacznie się ratować wypuszczając basal keiki.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Oj ;( a ja myślałam, że tak pięknie rośnie....czy zawsze po powstaniu takiej chorągiewki roślinka nie puszcza już liści? Z czego bierze się taka chorągiewka, ze stosowania hormonów wzrostu czy mogą być jakieś inne powody?
czy keiki na pewno się pojawi czy równie dobrze kwiatek może zginąć ?
Kasia
czy keiki na pewno się pojawi czy równie dobrze kwiatek może zginąć ?
Kasia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Na dwoje babka wróżyła. Może wypuścić keiki na pędzie kwiatowym, może wypuścić z boku, a może być "wyeksploatowana" i nic nie wytworzy.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Myślałam, żeby na wiosnę przesadzać, czy w takiej sytuacji jest to wskazane?
- esony1
A dlaczego chcesz przesadzać ? Przerośnięta bryła korzeniowa ? Widać uszkodzone korzenie ? Podłoże, w którym rośnie storczyk, jest już "przerobione" ? Na zdjęciu z boku wystaje ładny korzeń.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- esony1
tak, kwalifikuje do przesadzenia, tylko szukaj podłoża o dość grubej strukturze, aby nie było zbyt miałkie falki lubią mieć trochę powietrza w korzeniach. Falek powinien dać sobie radę.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ja się dołączę z takim pytaniem. Otóż widziałam w sklepie storczyka, któremu taki liść wyrósł na pędzie kwiatowym, tak w połowie długości, w zasadzie to jeszcze nie wyrósł, ale już się mały wykształcił. I ten pęd nie wychodził ze stożka wzrostu, tylko jak na pęd przystało spod liścia. Z tego byłyby keiki czy co? Chyba nie miał żadnej przyszłości.
W każdym przypadku tu omawianym/przedstawionym, mamy do czynienia z tzw.cechą osobniczą danego falenopsisa.
Nie jest to zjawisko niepokojące. Należy przyjąć za normalność, występującą w obrębie tylko pewnych grup hybryd.
Zdarza się to dość często ,ze rosnący pęd ma w pewnym miejscu liść, który w zasadzie pozostaje bez wzrostu.Umownie
nazywany "chorągiewką".Bo... żadnej roli nie spełnia i skutków ujemnych, również nie niesie za sobą.
Po prostu tylko jest :P .
Inną sprawą jest kwitnienie wyprowadzone ze stożka wzrostu rośliny/jak pierwszy przypadek tego wątku/.
To zamieszenie w genotypie rośliny; czym spowodowane? przeważnie, nam nigdy nie będzie wiadome.
Prawidłowo pielęgnowany storczyk wytworzy jednak zapewne rośliny potomne - albo keiki na nowym pędzie w kolejnym kwitnieniu albo basal-keiki u nasady starej rośliny.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam to,co niepokoi...
Pozdrawiam JOVANKA
Nie jest to zjawisko niepokojące. Należy przyjąć za normalność, występującą w obrębie tylko pewnych grup hybryd.
Zdarza się to dość często ,ze rosnący pęd ma w pewnym miejscu liść, który w zasadzie pozostaje bez wzrostu.Umownie
nazywany "chorągiewką".Bo... żadnej roli nie spełnia i skutków ujemnych, również nie niesie za sobą.
Po prostu tylko jest :P .
Inną sprawą jest kwitnienie wyprowadzone ze stożka wzrostu rośliny/jak pierwszy przypadek tego wątku/.
To zamieszenie w genotypie rośliny; czym spowodowane? przeważnie, nam nigdy nie będzie wiadome.
Prawidłowo pielęgnowany storczyk wytworzy jednak zapewne rośliny potomne - albo keiki na nowym pędzie w kolejnym kwitnieniu albo basal-keiki u nasady starej rośliny.
Mam nadzieję, że wyjaśniłam to,co niepokoi...
Pozdrawiam JOVANKA
Dziwny pęd
Witam.
Niedawno zauważyłam, że mój storczyk wypuszcza nowy pęd - oczywiście bardzo się ucieszyłam! Ale teraz wygląda on jakoś dziwnie, jakby mu szły z tego liście..
Co to może być??
Niedawno zauważyłam, że mój storczyk wypuszcza nowy pęd - oczywiście bardzo się ucieszyłam! Ale teraz wygląda on jakoś dziwnie, jakby mu szły z tego liście..
Co to może być??
Natalia
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Re: Dziwny pęd
Jeśli z czasem liście uformują się to będzie keiki czyli nowa roślinka