Zamiokulkas (Zamioculcas) - jak rozmnożyć?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozmnażanie zamiokulkasa

Post »

A ja mam pytanko czy rozmnażając z liścia lepiej przykryć je plastikową butelką czy zostawić na powietrzu ??
x-k-ka

Post »

Po przelaniu udało mi się uratować jedną nie za dużą bulwę, teraz widzę że chce przebić się młody listek ;:138

Ja moje listki zamiokulkas dałam do szklaneczki setki ( chyba dostały kopa ) i pozostawiłam w szafie za szkłem dolewając wody i wszystkie mi puściły korzenie ;:138 . Teraz z niecierpliwością oczekuję pojawienia się młodych listków.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stokrotkania pisze:A ja mam pytanie czy jak wsadzę same korzonki zamiokulkasa do doniczki to coś wzejdzie ?
Robił już ktoś tak :?:
Moja córka przyniosła kiedyś od koleżanki kawałek jakiejś cebuli z małymi dwoma korzonkami i zapomniała jak nazywał się kwiatek z którego kradła tą cebulkę .Ja oczywiście wsadziłam ją do ziemi do doniczki ,podlałam i postawiłam na piecu w kotłowni i szczerze to nawet zapomniałam ,że tam coś jest wsadzone .Po około miesiącu sobie przypomniałam i wysypałam zawartość doniczki a tam porośnięte korzenie i dość spory kiełek z liściem się pokazał i wtedy rozpoznałam zamiokulka.Rośnie do tej pory ładna łodyga . ;:215
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
meji
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 sty 2012, o 13:31

Post »

Zachęciliście mnie to spróbowania rozmnożenia mojego zamiokulkasa, póki co mój ma się dobrze, ładne liski ma, wypuszcza nowe pędy, to i może "dzieci" będą ładne. A czy ktoś może ma informację jak często kwitnie roślinka? i czy jest trudne doprowadzenie do tego żeby miała kwiatostan? Pozdrawiam serdecznie meji

---3 kwi 2012, o 08:58---

Wczoraj przez nieuwagę ułamała się jedna mała łodyga, więc wsadziłam do wody,zobaczymy czy wypuści korzonki. Chyba że lepiej będzie wsadzić do ukorzeniacza, co sądzicie na ten temat?
x-k-ka

Post »

w 4 pojemnikach mam młode sadzonki a w 1 widzę wybijają sie listki , trwało to 1 rok ale sie opłaca ;:138 , teraz cieszą moje i innych oko ( bo mają chrapkę ) ;:oj ;:333, zrobię focie i je wrzucę
x-k-ka

Post »

Tak wyglądają moje zamiokulkasy, mają niespełna rok :heja

Obrazek
goha19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2012, o 19:22

Post »

Witam serdecznie.
Na początku chciałam się z wszystkimi przywitać bo to mój pierwszy post na forum ( chociaż już od dawna je przeglądam i korzystam z Waszych rad ).

Jakieś pół roku temu, podczas czyszczenia liści zamiokulkasa, jedna z jego łodyg złamała się pod swoim ciężarem ( z moją niestety pomocą ). Szkoda mi było ją wyrzucić więc poobcinałam listki i włożyłam je do ziemi do kaktusów ( w szklarenki domowej roboty po marchewce z biedronki :D ), lekko zwilżyłam ziemię. Zaglądałam średnio raz w miesiącu sprawdzić czy coś z nich będzie. Jaka była moja radość gdy wytworzyły bulwy nie muszę chyba opisywać. Jednak po jakimś czasie ku mojej rozpaczy listki pożółkły i odpadły :( .... a ja o nich zapomniałam....
Dzisiaj chciałam je wyrzucić a tu niespodzianka :D Niektóre z nich puściły łodyżki !! Wprawdzie nie są duże ( tak 1,5-2 cm ) ale wydaje mi się że dadzą radę :)
Jak myślicie co powinnam z nimi zrobić ? Zabrać je ze szklarni czy niech dalej tam rosną ?

Na koniec zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Re: Zamiokulkas - musze się pochwalić :)

Post »

;:215 ;:303 .Gratuluję.Super ;:138 .

A może założysz swój wątek z roślinami doniczkowymi?
Na pewno masz jeszcze coś zielonego,czy warto się pochwalić :wink: .Chętnie obejrzymy :uszy
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Przeurocze ;:167
Trzymam kciuki!
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31

Post »

he nawet nie wiedziałam z nim tak można:)az spróbuje ;:oj
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

;:63 udało ci się . Niech teraz szybko rosną ;:108
Awatar użytkownika
olenka2502
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2013, o 17:52

Zamiokulkas - co zrobić

Post »

Witam :wit
Moja kocica w nocy złamała jedną gałązkę Zamiokulkasa, niestety musiałam ją odciąć ;:14 czy można z niej zrobić nową roślinkę. Na razie włożyłam gałązkę do wody. Poradźcie co dalej zrobić :?:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mangus
50p
50p
Od: 10 maja 2013, o 17:35

Re: Zamiokulkas - co zrobić

Post »

Musisz czekać aż z łodygi wyrośnie bulwa, i dopiero potem do ziemi . Zanim roślina wyda bulwę minie dość dużo czasu nawet 10 miesięcy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”