Ściółka z łusek słonecznika,żwiru
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ściółka z łusek słonecznika,żwiru
Już kiedyś o to pytałam i nikt mi nie odpowiedział. Spróbuję jeszcze raz ,bo sprawa mnie ciekawi ,a nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Jaką wartośc jako ściółka mają łuski ze słonecznika? Czy podobnie jak trociny wyciągają azot z podłoża? Mam możliwość zdobycia tego w dużej ilości. Wyściółkowalam nimi sporo roślin(min iglaki) , ale co dalej? wiecie coś na ten temat?
Jaką wartośc jako ściółka mają łuski ze słonecznika? Czy podobnie jak trociny wyciągają azot z podłoża? Mam możliwość zdobycia tego w dużej ilości. Wyściółkowalam nimi sporo roślin(min iglaki) , ale co dalej? wiecie coś na ten temat?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Re: ściółka z łusek słonecznika
Wiem tylko, jeżeli chodzi o słonecznik, żeaniawoj pisze:Już kiedyś o to pytałam i nikt mi nie odpowiedział...
- obustronnie niekorzystny wpływ na siebie mają słonecznik - ziemniaki.
- obustronnie korzystnie wpływają na siebie słonecznik - ogórki.
Pozdrawiam Andrzej.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A wiesz ,że nie"lata"? To mnie nawet zdziwiło ,ale wiatr go nie roznosi! Jest za to inny problem-uklepuje się bardzo ,zbryla i boję się ,że nie przpuszcza powietrza. wiedziona doswiadczeniem zaczęłam układac go cienkimi warstwami i jest ok.nemo56 pisze:Aniu ja też słyszę o tym pierwszy raz.
Jednak ściółkować możesz wszystkim co jest bio a słonecznik jest tego przykładem. Na pewno nie zaszkodzi.
Jedynie przy silniejszym wietrze może po prostu się ulotnić
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A to ,że zawiera dużo potasu ,to cenna informacja. Ciekawa jestem tylko czy faktycznie przy ściólkowaniu słonecznikiem trzeba dodawać więcej azotu?
A przy okazji felo- na forum mamy zwyczaj mówić sobie po imieniu. Jestem zatem po prostu Ania
A powiedzcie mi jakie własciwie konsekwencje dla wyściólkowanych roślin może mieć ta duża zawartośc tłuszczu w słoneczniku?( no,łuski już tak dużo go raczej nie mają!)
A przy okazji felo- na forum mamy zwyczaj mówić sobie po imieniu. Jestem zatem po prostu Ania
A powiedzcie mi jakie własciwie konsekwencje dla wyściólkowanych roślin może mieć ta duża zawartośc tłuszczu w słoneczniku?( no,łuski już tak dużo go raczej nie mają!)
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
.........A powiedzcie mi jakie własciwie konsekwencje dla wyściólkowanych roślin może mieć ta duża zawartośc tłuszczu w słoneczniku?( no,łuski już tak dużo go raczej nie mają!)............
przede wszystkim mniejsze parowanie wody z gruntu, utrzymanie mniejszej różnicy temperatur gruntu, (tłuszcz tłumi wilgotność)
przede wszystkim mniejsze parowanie wody z gruntu, utrzymanie mniejszej różnicy temperatur gruntu, (tłuszcz tłumi wilgotność)
Jakub . . . . .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Tak masz rację.aniawoj pisze:... Jest za to inny problem-uklepuje się bardzo ,zbryla i boję się ,że nie przpuszcza powietrza. wiedziona doswiadczeniem zaczęłam układac go cienkimi warstwami i jest ok.
Ściółka chroni glebę przed promieniami słonecznymi, utratą wilgoci, wahaniami temperatury. Niekorzystna jest zbyt gruba warstwa ściółki, gdyż może stać się m.in. schronieniem dla ślimaków i gryzoni. Materiał używany do ściółkowania powinien być zawsze luźny i wilgotny. Pamiętaj, ze po okresie długo trwałych deszczów ściółkę należy zgrabić, aby umożliwić ziemi odparowanie nadmiaru wody.
Pozdrawiam Andrzej.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No dzięki za porównanie mojego ogrodu do przystanku autobusowego!!!
ogolnie jednak mówiąc-pewnie zastanawiacie się jak to wygląda w ogrodzie?
Otóż nie tak źle! Swieże łuski sprawiają wrażenie bialo-czarnego żwirku,a po jakimś czasie -jak kazda materia organiczna-rozkładają się stopniowo,brązowieją. Wyglądają wtedy jak rozłożone igliwie. Jeśli będę miała możliwść i będę potrafiła, to kiedyś umieszczę dla was zdjęcie.
ogolnie jednak mówiąc-pewnie zastanawiacie się jak to wygląda w ogrodzie?
Otóż nie tak źle! Swieże łuski sprawiają wrażenie bialo-czarnego żwirku,a po jakimś czasie -jak kazda materia organiczna-rozkładają się stopniowo,brązowieją. Wyglądają wtedy jak rozłożone igliwie. Jeśli będę miała możliwść i będę potrafiła, to kiedyś umieszczę dla was zdjęcie.