Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Alikante zaczyna się zwijać w bycze rogi więc zasugerował mi właśnie, że to z przejedzenia ale oglądając pomidory innych forumowiczów te przejedzone całe są zielone a moje żółkną i to w zastraszającym tempie i nie mam pojęcia dlaczego.
Zwłaszcza widać te zółte liście na Sławie Nadrenii. Myślałam, że mają się porządnie ukorzenić więc dostały wodę tylko po tygodniu z saletrzakiem. Dzisiaj sprawdzałam kopiąc dołek z boku i od 5 cm w głąb ziemia jest mokra.
A te zmiany to szara?
Zwłaszcza widać te zółte liście na Sławie Nadrenii. Myślałam, że mają się porządnie ukorzenić więc dostały wodę tylko po tygodniu z saletrzakiem. Dzisiaj sprawdzałam kopiąc dołek z boku i od 5 cm w głąb ziemia jest mokra.
A te zmiany to szara?
Pozdrawiam
Asia
Asia
Rozjaśni trochę, jak i czym była ta ziemia pod folią nawożona ?. I na jak długo przed wysadzeniem ?. I jakie jest pH tej gleby?.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
Odgrzebałam Twoje zalecenia: " 2 pełne taczki obornika po całości i rozsypujesz 2o dkg siarczanu potasu i przekopujesz. Dla zrównoważenia nadmiaru magnezu tuz przed ryciem rozsyp również 2 kg/ 10 m2 normalnego gipsu budowlanego." I to wykonałam.
Ale znalazłam też zalecenia na wiosnę, które gdzieś mi umknęły i tego nie wykonałam
Wiosną , 2-3 tygodni przed wsadzeniem pomidorów, rozsypujesz po całości 1,5 kg saletry wapniowej by dostarczyć azot i zrównoważyć magnez i zagrabiasz. Po rozsypaniu saletry gleba pod folią powinna być dobrze zlana wodą by nawóz wsiąknął w glebę.
Wyniki analizy: pH 6,3, fosfor 7,6, potas 4,5 i magnez 8,2
I co teraz ?
Ale znalazłam też zalecenia na wiosnę, które gdzieś mi umknęły i tego nie wykonałam
Wiosną , 2-3 tygodni przed wsadzeniem pomidorów, rozsypujesz po całości 1,5 kg saletry wapniowej by dostarczyć azot i zrównoważyć magnez i zagrabiasz. Po rozsypaniu saletry gleba pod folią powinna być dobrze zlana wodą by nawóz wsiąknął w glebę.
Wyniki analizy: pH 6,3, fosfor 7,6, potas 4,5 i magnez 8,2
I co teraz ?
Pozdrawiam
Asia
Asia
Tak, ja świadomie napisałem o przedsiewnym nawożeniu saletrą wapniową a nie saletrzakiem, by nie operować nawozem amonowym ze względu na groźbę wydzielania się amoniaku. I podejrzewam, że amoniak jest sprawcą takiej reakcji pomidorów.
Teraz co możesz zrobić to nie żałować wody pomidorom.
Przypomnij mi na pw analizę tej gleby.
Teraz co możesz zrobić to nie żałować wody pomidorom.
Przypomnij mi na pw analizę tej gleby.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to jest tylko brak magnezu??? Czy coś jeszcze dopadło moje pomidory....tym razem to pomidorki, które wysadziłam jakieś 2 tygodnie temu pod folię... pod nogami mają kurzak...
jutro opryskam je siarczanem magnezu.... chciałabym wiedzieć czy dobrze robię i czy to wystarczy...
a to zdjęcia męczonego w małym kubeczku, na deszczu i po gradobiciu (te okazy, które ocalały) Black Cherry - też ma jakieś niedobory....Wysadzam go w poniedziałek....
jutro opryskam je siarczanem magnezu.... chciałabym wiedzieć czy dobrze robię i czy to wystarczy...
a to zdjęcia męczonego w małym kubeczku, na deszczu i po gradobiciu (te okazy, które ocalały) Black Cherry - też ma jakieś niedobory....Wysadzam go w poniedziałek....
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
To na pewno nie jest niedobór magnezu.
I oczywiście znów bak obrazu całego krzaka.
I oczywiście znów bak obrazu całego krzaka.
- grosik
- 200p
forumowicz kurcze ...poratuj mnie jeszcze raz... bo chcę im jakoś pomóc ale nie bardzo wiem jak
Black Cherry to skutek słońca + wiatr
Te pod folią poważniejsza sprawa ale proszę o zdjęcie całego krzaka.
Te pod folią poważniejsza sprawa ale proszę o zdjęcie całego krzaka.
- grosik
- 200p
aska73 . Asiu opryskaj żółknące pomidory środkiem ASAHI SL.
pozdrawiam
pozdrawiam
Gosiu odbierz pw
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 cze 2010, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zalałaś podłoze i jest dodatkowo utrudnione pobieranie magnezu jeśli nawet jest go pod dostatkiem w podłożugrosik pisze:Czy to jest tylko brak magnezu??? Czy coś jeszcze dopadło moje pomidory....tym razem to pomidorki, które wysadziłam jakieś 2 tygodnie temu pod folię... pod nogami mają kurzak...
pzdr.
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Kontakt:
Czy to początki niedoboru magnezu? - odmiana Soldacki. Rosną dwa obok siebie i tylko one mają takie plamki.
pH mojej ziemi ok 5. Zastosowałam nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym. Do tej pory podlewane tylko wodą co 6 dni kiedy jest chłodniej, a w upały co 3 dni lub w zależności od potrzeb krzaka - mam 15 odmian.
Mam siarczan magnezu. Czy do takiego oprysku dodać coś jeszcze? Mocznik? cytrynian wapnia?
pH mojej ziemi ok 5. Zastosowałam nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym. Do tej pory podlewane tylko wodą co 6 dni kiedy jest chłodniej, a w upały co 3 dni lub w zależności od potrzeb krzaka - mam 15 odmian.
Mam siarczan magnezu. Czy do takiego oprysku dodać coś jeszcze? Mocznik? cytrynian wapnia?