Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Pomóżcie proszę.
Czy któryś z poniższych pomidorów jest karłowy?
5/N sałatkowy od Neil
18/K
24/K
128/K
132/K
B 037
Black Cream
E-4185
Elberta Girl
Faworit
Frodo
Garden pearl
Harbinger
Helio
Lima
Lukallus
Malinowa sakiewka
Malinowo-żółta zebra z dziubkiem
Malinowy kapturek
Northern Lights
Malinowy z Kosova
Olena Ukrainian
Opal Essence
Princippe Borghese
Sołdacki
Tree Lemon
Tombolino
Tonnelet
Truskawkowy
Zielona zebra
Zielono-pomarańczowa zebra
Żarówka
Nasiona pomidorów są z naszej akcji wymiany.
Czy któryś z poniższych pomidorów jest karłowy?
5/N sałatkowy od Neil
18/K
24/K
128/K
132/K
B 037
Black Cream
E-4185
Elberta Girl
Faworit
Frodo
Garden pearl
Harbinger
Helio
Lima
Lukallus
Malinowa sakiewka
Malinowo-żółta zebra z dziubkiem
Malinowy kapturek
Northern Lights
Malinowy z Kosova
Olena Ukrainian
Opal Essence
Princippe Borghese
Sołdacki
Tree Lemon
Tombolino
Tonnelet
Truskawkowy
Zielona zebra
Zielono-pomarańczowa zebra
Żarówka
Nasiona pomidorów są z naszej akcji wymiany.
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Malinowy kapturek na pewno jest samokończący. U mnie dorósł do jakiegoś 1,2-1,5m
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
[quote="wadera4"]
Co myślicie o słomie w "międzyrzędziach"? Myślałam, żeby tak zrobić w pomidorach i w ogórkach, może chwasty nie będą tak rosły, może ciepło i wilgoć będą się dłużej utrzymywały ?[/quote
To zły pomysł , niedobry .
Wilgoć może i utrzymywała by się bardziej stabilnie , temperatura również , ale na dużo niższym poziomie niż odkryty grunt . Wymienione warzywa należą do tzw. ciepłolubnych , przy czym fundamentalna sprawa to temperatura podłoża . Dlatego powszechnie ściółkuje się glebę materiałami CIEMNYMI .
Swego czasu dysponowałem folią biało-czarną . Naczytałem się opowiadań " O korzystności odbijanego światła " itd. , i położyłem folię białą stroną na wierzch. Ale dla kontroli trochę też na czarnej foli było posadzonych pomidorów . Owocowanie na foli białej było opóźnione o ok. 2 tygodnie , krzaki bardziej skromne , choć plon wielkością nie ustępował .
P.S. Jasne materiały np. słoma , jest stosowana dla roślin które lubią niższą temperaturę gleby , np. cebulowe . Czosnki , również na plantacjach rozmnożeniowych tulipany , narcyzy ...
Co myślicie o słomie w "międzyrzędziach"? Myślałam, żeby tak zrobić w pomidorach i w ogórkach, może chwasty nie będą tak rosły, może ciepło i wilgoć będą się dłużej utrzymywały ?[/quote
To zły pomysł , niedobry .
Wilgoć może i utrzymywała by się bardziej stabilnie , temperatura również , ale na dużo niższym poziomie niż odkryty grunt . Wymienione warzywa należą do tzw. ciepłolubnych , przy czym fundamentalna sprawa to temperatura podłoża . Dlatego powszechnie ściółkuje się glebę materiałami CIEMNYMI .
Swego czasu dysponowałem folią biało-czarną . Naczytałem się opowiadań " O korzystności odbijanego światła " itd. , i położyłem folię białą stroną na wierzch. Ale dla kontroli trochę też na czarnej foli było posadzonych pomidorów . Owocowanie na foli białej było opóźnione o ok. 2 tygodnie , krzaki bardziej skromne , choć plon wielkością nie ustępował .
P.S. Jasne materiały np. słoma , jest stosowana dla roślin które lubią niższą temperaturę gleby , np. cebulowe . Czosnki , również na plantacjach rozmnożeniowych tulipany , narcyzy ...
Dodatkowo w przypadku niesprzyjającej pogody idealna wylęgarnia dla wszelkiej maści grzybów... pleśnie itd.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Dałam w jednym roku słomę pod ogórki a było mokro to mi się pleśń zrobiła i ogórki gniły
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Dziękuję, że mnie przestrzegliście
Tak głupio pomyślałam, bo widziałam, że tak robią przy truskawkach. No ale ogórki i pomidory to nie truskawy
Tak głupio pomyślałam, bo widziałam, że tak robią przy truskawkach. No ale ogórki i pomidory to nie truskawy
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, to i moje skromne 15 szt upchane na grządce od 9 dni już w gruncie, dzisiaj będą palikowane( w prawym rogu 3 papryczki swiezo wsadzone);
Pozdrawiam! Gienia.
Ziemia po formalinie ?
B. ładne pomidorki
B. ładne pomidorki
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie, przemyciłam agrigerm (nie wiem czy dobrze pamiętam nazwę), odkaziłam, obornika mam pod dostatkiem. Na dodatek dowiezione i wymieszane 3 jardy szesc. ziemi ogrodowej. Pożyjemy, zobaczymy. jeśli nie udało mi się utłuc bakterii to nie będę sadzić pomidorów przez parę lat.
Pozdrawiam! Gienia.
Dobrze pamiętasz
W tym preparacie też jest formalina.
W tym preparacie też jest formalina.
Jeśli tylko nie wylądowałaś w Guantanamo, to już sukcesgienia1230 pisze: jeśli nie udało mi się utłuc bakterii to nie będę sadzić pomidorów przez parę lat.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Dziś wszystkie moje pomidorki w ilości 50 krzaków i 23 odmian trafiły do gruntu. Miało być później, ale już się zahartowały i prognozy są optymistyczne więc szkoda czekać.
W tym roku udało mi się po raz pierwszy wyprodukować i posadzić nie przerośniętą rozsadę, bez oznak wymęczenia i wygłodzenia co uważam za mały sukces
W tym roku udało mi się po raz pierwszy wyprodukować i posadzić nie przerośniętą rozsadę, bez oznak wymęczenia i wygłodzenia co uważam za mały sukces
Pozdrawiam, Maciek.
Piękna rozsada
Ja dziś posadziłam ostatnią cześć pomidorów do gruntu i poszłam do pracy.Po czym urwała się chmura.
Jutro idę zobaczyć czy krzaczki w ogóle są
Chyba nie zasnę dziś.
Ja dziś posadziłam ostatnią cześć pomidorów do gruntu i poszłam do pracy.Po czym urwała się chmura.
Jutro idę zobaczyć czy krzaczki w ogóle są
Chyba nie zasnę dziś.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zupełnie jakbyśmy się umówili - też mam 23 odmiany i 50 krzaków . Ja posadziłam swoje 15 maja.Suppa pisze:Dziś wszystkie moje pomidorki w ilości 50 krzaków i 23 odmian trafiły do gruntu. Miało być później, ale już się zahartowały i prognozy są optymistyczne więc szkoda czekać.
W tym roku udało mi się po raz pierwszy wyprodukować i posadzić nie przerośniętą rozsadę, bez oznak wymęczenia i wygłodzenia co uważam za mały sukces ...
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."