Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc

Zablokowany
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc

Post »

Dzień dobry Wszystkim w ten kolejny, bardzo słoneczny w stolicy poranek :wit

Jak co dzień - już tradycyjnie, wrzucam fotki z porannych kwitnień. Jako, że dzisiaj wyjeżdżam na kilka dni, i to dość daleko, od jutra nie będę Was męczył swoją radosną twórczością ;:170 A nie wiem, czy żona będzie chciała współpracować :?: - co nie zmienia faktu, że fotki i tak mógłbym wrzucić dopiero pod koniec tygodnia. Wrócę do Was z fotkami w piątek wieczorem lub w sobotę rano. Zapewne trochę mnie i Was ominie, ale cóż... tak to już jest ;:174

Na początek, drugi kwiat Lobivia wrightiana

Obrazek Obrazek

Rebutia (Aylostera) heliosa var. cajasensis RH 243

Obrazek Obrazek

Rebutia (Aylostera) heliosa var. condorensis sobie 81

Obrazek Obrazek

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea (nigricans) var. carmeniana WR 690

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rebutia (Mediolobivia) sp. (pygmaea var. atrovirens)

Obrazek Obrazek

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea sp. (niby 'pallidka')

Obrazek Obrazek

Rebutia (Mediolobivia) sp. (var. knizei?)

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. diersiana WR 631 ('markowa' ;:306 )

Rebutia (Mediolobivia) pygmaea var. iscayachensis WR 335B

Rebutia (Aylostera) robustispina

Obrazek Obrazek

Rebutia senilis

Obrazek Obrazek

Rebutia (Aylostera) spegazziniana

Rebutia (Mediolobivia) steinmannii var. rauschii RH 2501A

Rebutia xanthocarpa var. salmonea

Obrazek Obrazek

I na koniec taki drobny patriotyczny akcent :D

Obrazek

Rejden pisze:(...) Dużo masz jeszcze lobiwek do pokazania?
Piotrze, kilka się jeszcze znajdzie (pozostałe to maleństwa kupione w tamtym roku od Kolegi Tomka). Natomiast nie wiem czy doczekają mojego powrotu? ;:174 Niektóre pąki są w takim stadium:

Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku,
Wspaniały początek dnia! ;:oj

Z tych NAJładniejszych. :D
Twoje rośliny przepięknie kwitną, do tego masz dobry sprzęt i zwyczajnie potrafisz wyeksponować ich naturalne piękno. No i kwitnienia - super! ;:333

Tydzień przerwy w sezonie = tydzień stracony. Co prawda pewnie żona coś zdjęć zrobi ale Ty nie zobaczysz kwitnących roślin a na to sie czeka cały sezon. Bo fotki, niestety, to już nie to samo... :wink:

Na całe szczęście jest się czym tu i teraz podelektować... Co niniejszym czynię z prawdziwą przyjemnością... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A jakbys tak wzorem kolegi zabrał część ze sobą? Maszynka do golenia chyba nie jest niezbędna? Podobnie jak parę innych rzeczy ;:306

A poza tym - miły poranek - dla Ciebie, a i dla nas nie mniej, choć nie na żywo :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Ojejku! Ale masz dziś fajny poranek. Faktycznie poranek cudny, jak ja bym chciała tak witać ranek za moimi oknami.
Zazdroszczę i nie wiem które piękniejsze, wszystkie takie, że chyba bym bardzo zaniedbała swoje obowiązki, gdybym miała aż takie widoki za moim oknem.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozostaje jeszcze jaką leucanthemkę z mediolobiwek dorwać :]

sobie 81 to jakaś nadpalona, czy taka lekko 'aurea'?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

To rozumiem :D W jednym poście tyle kwiatów, że się człowiek napatrzy na zapas :) Nie to co u mnie... Po jednym, dwa kwiatki :?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny ;:180
Miło mi, że podobają się Wam moje rośliny :D Mam tylko nadzieję, że trochę z nich zaczeka do mojego powrotu (najbardziej liczę na lobiwie, chociaż jest też kilka mediolobiwek, na których kwiaty oczekuję z niecierpliwością). W końcu to tylko cztery dni... A jak nie będzie zbyt słonecznie, to na pewno im się uda nie rozkwitnąć ;:224
hen_s pisze:(...) Twoje rośliny przepięknie kwitną, do tego masz dobry sprzęt i zwyczajnie potrafisz wyeksponować ich naturalne piękno. No i kwitnienia - super! ;:333

Tydzień przerwy w sezonie = tydzień stracony. Co prawda pewnie żona coś zdjęć zrobi ale Ty nie zobaczysz kwitnących roślin a na to sie czeka cały sezon. Bo fotki, niestety, to już nie to samo... :wink:

Na całe szczęście jest się czym tu i teraz podelektować... Co niniejszym czynię z prawdziwą przyjemnością... ;:173
Jak zwykle cieszą mnie Twoje słowa Henryku ;:131 To jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto dbać o swoje rośliny, aby cieszyły nie tylko moje oko, ale też Wasze. Tym bardziej, że trudno w najbliższym otoczeniu spotkać takich Entuzjastów jak Wy (a jeszcze trudniej o zrozumienie dla naszej pasji, bo zazwyczaj wspomnienie o niej wywołuje uśmiech politowania i zdziwienie na twarzach innych).

onectica pisze:A jakbys tak wzorem kolegi zabrał część ze sobą? Maszynka do golenia chyba nie jest niezbędna? Podobnie jak parę innych rzeczy ;:306 (...)
Lucy, akurat na zrozumienie ze strony rosyjskich służb granicznych bym raczej nie liczył, a trochę musiałbym ich ze sobą zabrać ;:306 Poza tym musiałbym je zabrać na pokład samolotu jako bagaż podręczny :wink:

DAK pisze:Ojejku! Ale masz dziś fajny poranek. Faktycznie poranek cudny, jak ja bym chciała tak witać ranek za moimi oknami.
Zazdroszczę i nie wiem które piękniejsze, wszystkie takie, że chyba bym bardzo zaniedbała swoje obowiązki, gdybym miała aż takie widoki za moim oknem.
Danusia, jak już zakupiłaś kilka mediolobiwek, to i u Ciebie niedługo zrobi się kolorowo :tan

czarny pisze:Pozostaje jeszcze jaką leucanthemkę z mediolobiwek dorwać :]

sobie 81 to jakaś nadpalona, czy taka lekko 'aurea'?
Z tego co widziałem, to Koleżanka Danusia z Warszawy zakupiła (patrz powyżej), będzie od kogo sępić ;:306
A z sobie 81 to Marek o co Ci chodzi? O kolor kwiatu, czy korpusu. Przypalona nie jest, chlorofil jej tak wyszedł na jesieni i tak jej zostało. W tamtym sezonie wyglądała tak:

Obrazek Obrazek

abaddon1986 pisze:To rozumiem :D W jednym poście tyle kwiatów, że się człowiek napatrzy na zapas :) Nie to co u mnie... Po jednym, dwa kwiatki :?
Mateusz, będę miał co oglądać jak wyjadę :D . Poza tym czekam na Wasze fotki na Waszych wątkach ;:224
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

przemek_pc pisze:Tym bardziej, że trudno w najbliższym otoczeniu spotkać takich Entuzjastów jak Wy (a jeszcze trudniej o zrozumienie dla naszej pasji, bo zazwyczaj wspomnienie o niej wywołuje uśmiech politowania i zdziwienie na twarzach innych).
Widać ja to jestem szczęściarzem, jeśli chodzi o moje otoczenie - znaczna większość akceptuje moją pasję (może to przez to, że się fotkami chwalę :wink:), a i zapaleńców dość łatwo znaleźć (np. moja, obecnie już była, nauczycielka biologii :D).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

przemek_pc pisze:Mam tylko nadzieję, że trochę z nich zaczeka do mojego powrotu (najbardziej liczę na lobiwie, chociaż jest też kilka mediolobiwek, na których kwiaty oczekuję z niecierpliwością). W końcu to tylko cztery dni... A jak nie będzie zbyt słonecznie, to na pewno im się uda nie rozkwitnąć ;:224
Jeśli dobrze zrozumiałem to wyjeżdżasz na 4 dni i obawiasz się, że w tym czasie najbardziej zaawansowane w rozwoju pąki otworzą się. Jest na to rada - wstaw na te 4 dni roślinki z dużymi pąkami w cień, np do wnętrza pokoju. To bardzo opóźni rozwój pąków. Możliwe iż zdążysz wrócić, kiedy się otworzą. Uwaga! Jeśli roślinki mają bardzo mokre podłoże i są we fazie intensywnego wzrostu to jest małe ryzyko, iż przez ten czas trochę się wyciągną z braku światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Twój wątek jest obecnie najbardziej kwiecisty i kolorowy ;:111 wspaniałe kwiaty ;:180
progfan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 lut 2013, o 17:43

Post »

Dokładnie, ten wątek jest tak upchany kwiatami że aż się w głowie kręci ;:oj Pod nieobecność kwiatów w mojej raczkującej kolekcji, tutaj po prostu muszę zaglądać codziennie :)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z okazji, że następny samolot mam za godzinę (a u mnie teraz (w Moskwie) jest 01.00), chciałbym Wszystkim po raz kolejny bardzo serdecznie podziękować za miłe słowa ;:180
Tym bardziej żałuję tego, co zapewne mnie i Was ominie ;:144 Jedyny ratunek w pogodzie i jej pogorszeniu ;:224

blabla pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem to wyjeżdżasz na 4 dni i obawiasz się, że w tym czasie najbardziej zaawansowane w rozwoju pąki otworzą się. Jest na to rada - wstaw na te 4 dni roślinki z dużymi pąkami w cień, np do wnętrza pokoju. To bardzo opóźni rozwój pąków. Możliwe iż zdążysz wrócić, kiedy się otworzą. Uwaga! Jeśli roślinki mają bardzo mokre podłoże i są we fazie intensywnego wzrostu to jest małe ryzyko, iż przez ten czas trochę się wyciągną z braku światła.
Tak Tomku, tego się obawiam i przed wyjazdem zrobiłem dokładnie to, co zaproponowałeś (zanim jeszcze odczytałem Twojego posta) :wink: Mam nadzieję, że to pomoże. W razie czego, żona jest w odwodzie Obrazek
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Nie wiem jak tam w stolicy ale u mnie z tego co widzę na portalach pogodowych nadchodzi załamanie pogodowe :) Może u Ciebie będzie podobnie i wcale nic nie przegapisz :wink: Poza tym masz żonę całkiem dobrze posługującą się aparatem, więc może pomóc Ci w uwiecznieniu kwiatów, których zobaczyć nie będzie Ci dane :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”