Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Co do tego jaka to odmiana to nie mam pojęcia, kupiłam rozsadę oznaczoną jako "papryka ostra" więc jakakolwiek identyfikacja byłaby możliwa gdy pojawi się jakiś owoc, na co na razie się nie zanosi... A co do tych chłodnych nocy to nie sądze, żeby zaszkodziły roślince. Jest uprawiana w domu, w doniczce ;) jakies rady? pojawiły się nowe kwiatki, co robić zeby je uratowac przed opadnięciem?
Pewnie brak jakiegoś składnika pokarmowego, ale tutaj musi się jakiś specjalista od papryk wypowiedzieć.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A który nawóz jest najlepszy do takich papryczek w doniczkach? Ja mam dwa rodzaje Cayenne i Habanero. Nie wiem, czym mam je dokarmiać.
Pozdrawiam - BabajAGA
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Carnation a jaką masz doniczkę i do jakiej ziemi (kiedy) wysadzałaś? Albo ma za mało miejsca , albo jest 'głodna' i nie ma z czego ciągnąć dalej kwiatów.
Tralaluszy - ja w ubiegłym roku raz na tydzień / dwa dodawałam florovit do warzyw ale zaczęłam dopiero jak zaczęły kwitnąć.
Teraz wysadzałam je do ziemi z biedronki,więc jedzenia mają w niej na jakiś czas..pewnie w okolicach końca maja zacznę dokarmiać pokrzywianką na początek
Tralaluszy - ja w ubiegłym roku raz na tydzień / dwa dodawałam florovit do warzyw ale zaczęłam dopiero jak zaczęły kwitnąć.
Teraz wysadzałam je do ziemi z biedronki,więc jedzenia mają w niej na jakiś czas..pewnie w okolicach końca maja zacznę dokarmiać pokrzywianką na początek
Ja dopoki obrywam paki kwiatowe to uzywam zwyklego nawozu do warzyw, takiego z przewaga azotu, a kiedy juz chce aby roslina zaczela kwitnac to uzywam nawozu do pomidorow.
zrozumiałem, ze jest wystawiona cały czas a nie wystawiana tylko w dzień. W zasadzie to lepiej ją całkiem wystawić na parapet zaokienny, także na noc. Jest już ciepło i ona tam powinna odżyć i ładnie się zawiązywać. To nie jest raczej wina braku pokarmu, bo zwykle w podłożu do uprawy jest już nieco nawozu, ze sztucznymi nawozami nie kombinuj, bo łatwo przedobrzyć, kup w jakimś Obi, czy nawet centrali ogrodniczej biohumus do roślin pokojowych. To nawóz nieprzedawkowywalny, do tego zawarte w nim mikroorganizmy regulują skutki złych proporcji nawozów sztucznych w podłożu. Jest tez w miarę tani (kosztuje nie więcej niz 10 zł) No i ważna jest tez wielkość doniczki. Niektóre gatunki potrzebują nawet 5 litrów ziemi.Carnation pisze:Co do tego jaka to odmiana to nie mam pojęcia, kupiłam rozsadę oznaczoną jako "papryka ostra" więc jakakolwiek identyfikacja byłaby możliwa gdy pojawi się jakiś owoc, na co na razie się nie zanosi... A co do tych chłodnych nocy to nie sądze, żeby zaszkodziły roślince. Jest uprawiana w domu, w doniczce ;) jakies rady? pojawiły się nowe kwiatki, co robić zeby je uratowac przed opadnięciem?
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy raz wysadziłam papryczki chili -rosną bardzo ładnie , mam kilka na balkonie i w donicach na działce. Pokazały się pierwsze pąki .Doczytałam się tu na forum , że należy obrywać pierwsze pąki i kwiaty -czy dobrze zrozumiałam oświećcie mnie proszę. Boję się ze coś sknocę i papryczki mi się zmarnują .A przede wszystkim jak to zrobić czy tak jak uszczykiwanie ? I czy należy pozbyć się wszystkich pierwszych pąków ? Pozdrawiam Ania
Andzia1967 mozesz uciac wszystkie paki i kwiaty malymi nozyczkami np. do paznokci, jezeli roslina zawiaze teraz jeden owoc to spozytkuje cala energie na wykarmienie tego tylko owocu oraz moze zrzucic reszte kwiatow. Jezeli zdecydujesz usunac kwiaty to pamietaj aby usuwac tylko te ktore dasz rade obcicac bez uszkodzenia rosliny.
Tnij w miejscu pokazanym na zdj. i bedzie dobrze.
Tnij w miejscu pokazanym na zdj. i bedzie dobrze.
- Andzia1967
- 200p
congereel Wielkie mega dzięki za wyczerpują instrukcje zarówno słowną jak i obrazkową tak zrobię -pozdrawiam Ania
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Moje Lidlusie wczoraj wieczorem pozbawiłam pierwszych pączków i wsadziłam pod chmurkę, na razie mają się dobrze.
u mnie papryczki ostre rosną dość wolno w porównaniu do słodkich
mam tylko cayena. wrzucę jutro więcej fotek to może coś poradzicie na te
mam tylko cayena. wrzucę jutro więcej fotek to może coś poradzicie na te
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Andzia1967
- 200p
Poobrywałam dziś nieco pąków na moich papryczkach ,serce mi waliło, co za operacja
Pozostawało jeszcze mnóstwo malutkich pączków kuleczek-czy je też wszystkie oberwać? A oto moje papryczki -parę mam jeszcze na działce i tam niestety nie mogę poobrywać , bo będę dopiero na długi weekend majowo-czerwcowy. Najwyżej porównam sobie plony i podzielę się z wami nowinami
Pozostawało jeszcze mnóstwo malutkich pączków kuleczek-czy je też wszystkie oberwać? A oto moje papryczki -parę mam jeszcze na działce i tam niestety nie mogę poobrywać , bo będę dopiero na długi weekend majowo-czerwcowy. Najwyżej porównam sobie plony i podzielę się z wami nowinami
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Już wcześniej zadawałam to pytanie i nie otrzymałam odpowiedzi - to może teraz ponownie, bo jest czas na ewentualne wysadzanie papryk do donic - czy ktoś wysadza/wysadzał dotąd do donic habanero, cherry węgierskie i jalapeno? Ile litrów?