Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Na koniec miniaturka Phalaenopsis:

Obrazek

I czwarty z rzędu kwiat Psychopsis butterfly (wspaniałe jest to, że kwiaty pojawiają się jeden za drugim)
Czwarty kwiat ma wyjątkowo szeroką piękną warżkę - chyba wiosna to sprawiła :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O matko, ale dużo piękności w jednym miejscu ;:oj Przecudownie Ci kwitną storczyki, wszystkie bez wyjątku, ale różowe Dendrobium - zjawiskowe! ;:167 Masz znakomitą zieloną rączkę :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Ależ cudeńka ;:oj piękne catleye, reszta oczywiście też bardzo bujne kwitnienia ;:138
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

:wit Ale cuda! Obejrzałam cały wątek, chylę czoła ;:180 . Przepiękne okazy i ich prezentacja, gratuluję ;:303
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Art pisze: Mediocalcar Decoratum ładnie się rozrasta, więc może kawałeczek kiedyś trafi do Ciebie.
Asiu to jakbyś kiedyś dzieliła to pamiętaj o mnie. ;:196
Equestris niesamowity, mam nadzieję, że mój się wreszcie opamięta i uraczy mnie kwiatkami.
Cattleye i dendrobium śliczne.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mała aktualizacja po przerwie...
Dziękuję serdecznie za odwiedziny w moim wątku :)
Pojawiło się co nieco pędów i zapowiedzi kwitnień, ale na nie jeszcze 'trochę' poczekamy o ile nie padną.
Obie Phal. lueddemanniana pokazały pędy - pierwsza roślina po przejściach, obecnie pięknie wzmocniona i druga młodsza, która buntowała się w warunkach zimowych.
Pąki ma Brassavola Perrinii, pęd ma moja druga Phal. mannii (nie wiem jaka, bo bez fiszki), również Dtps Purple Gem Blue itd... Słońce czyni cuda ;:3

Różowe Dendrobium z poprzedniej strony kwitnie od marca. To niesamowite, nie spodziewałam się u takiej śliczności tak trwałych kwiatów, bo przecież zawsze
było, że "coś za coś" :wink:

A obecnie kwitną takie:

Polystachya fallax porozdzielana przeze mnie, świetnie czuje się w moim kuchennym akwarium (ciepło i jasno) i co
wypuści przyrost, to na nim kwitnie. To ostatnie przyrosty, a kolejne już 'ciężarne'.

Obrazek Obrazek Obrazek

Psychopsis butterfly otwiera szósty kwiat od grudnia i widzę wreszcie młody przyrost. Już się bałam, że się 'zakwitnie na śmierć'.

Obrazek Obrazek

Obok Psychopsisa drugie kwitnące keiki mojego płodnego 'Equestrisa'. Piszę tak, bo trzecie keiki (już w doniczce) wypuszcza pęd,
a roślina mateczna karmi już kolejne swoje ;:86 ;:86 , równocześnie kwitnąc...

Miałam niezbyt przychylną opinię o miniaturkach Phalaenopsis, ale w tym roku wszystkie mnie przekonały, ze może być kwitnąco.
Jedna na poprzedniej stronie, druga z pędem rośnie sobie u u Henryka, a dwie kolejne poniżej:

Obrazek W tle, zielone liście Lycaste aromatica, bo zanim storczyk zakwitnie, one obumierają.

Obrazek Obrazek

Kwiaty kolejnej miniaturki (którą bardzo lubię za jej ciepłe barwy) pod słońce i normalnie :)

Na koniec po miesiącu kolejny kwiat katlejki "Intermedia aquini" i obok kwiat obsypanego pąkami falenopsisa. Całość pokażę jak wszystkie pąki rozkwitną :)
Wygląda jak choinka.
Obrazek Obrazek
Lolivette
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Same pieknosci ;:oj
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ale pięknie i kolorowo ;:138 roślinki świetnie się z Tobą czują, zazdroszczę takiej dobrej ręki :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Ja też nie byłam przekonana do miniaturek. Kojarzyły mi się z kilkoma kwiatkami na pędzie, bez szału. Ale i one potrafią obficie zakwitnąć, tylko trzeba dać im czas. Pięknie u Ciebie zakwitły :D

Psychopsis otwiera już szósty kwiat?! Nieźle. Czytałam, że one kwitną pięcioma kwiatami i robią przerwę. Ja codziennie na mojej Mariposie wypatruję nowego przyrostu i nic, a też kwitnie. Czy to oznacza, że dopóki kwitnie nowego przyrostu nie będzie?

Wszystkie kwitnienia piękne. Gratuluję zwłaszcza kwiatów na tych rzadziej spotykanych w kolekcjach storczykach, bo nie zawsze udaje się doprowadzić je do kwitnienia.
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Ale ślicznie u Ciebie art :) Widać, że Twoje roślinki poczuły tą minioną już wiosnę ;:333
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

[quote="Art"]Obrazek Obrazek

ta jest piękna ;:167 jakby kiedys chciała mieć potomnych to chętnie odkupie nadmiar od Ciebie ;:oj widać miniaturki dobrze się u Ciebie czują ;:138 ja mam dopiero jedną ale chyba na niej się nie skończy ;:306 pozdrawiam :wit
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Asieńko powtórzę się, ale... pięknie u Ciebie jest ;:115 . Aż boję się wstawić zdjęcia moich kwitnących, bo przy Twoich wypadną dosyć blado. Za to Ty posiadasz tą roślinę, z którą ponownie się jeszcze nie zmierzyłam, ale mam taki zamiar. Chodzi mi o Psyhopsisa, który u Ciebie kwitnie jak marzenie, a ja poniosłam z nim sromotną porażkę :?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lolivette, Callanthe, Dufin-ko, dziękuję za pochwały :)

Dusiaaa, pewnie prędzej znajdziesz taką miniaturkę w sklepie lub na wystawie niż moja wyda na świat keiki :wink:
dzika pisze:Psychopsis otwiera już szósty kwiat?! Nieźle. Czytałam, że one kwitną pięcioma kwiatami i robią przerwę. Ja codziennie na mojej Mariposie wypatruję nowego przyrostu i nic, a też kwitnie. Czy to oznacza, że dopóki kwitnie nowego przyrostu nie będzie?
Jakoś dziwnie zwracać się do Ciebie "Dzika" zamiast imienia... :wink:
Szczerze mówiąc miałam nadzieję na dyskusję na ten temat.
Też się zastanawiałam ile kwiatów pod rząd może wydać Psychopsis. U mojego zimą, jeden z kolejnych pąków odpadł nie rozwinąwszy się do końca.
Stąd pewnie bilans wyniósł '6'. Roślina wyrównała sobie stratę :D
A nowy przyrost pojawił się w trakcie rozwoju ost. kwiatu. Ale, czy naprawdę okaże się ostatni ;:88 Napiszę.
Lana pisze:Asieńko Aż boję się wstawić zdjęcia moich kwitnących, bo przy Twoich wypadną dosyć blado. Za to Ty posiadasz tą roślinę, z którą ponownie się jeszcze nie zmierzyłam, ale mam taki zamiar. Chodzi mi o Psyhopsisa, który u Ciebie kwitnie jak marzenie, a ja poniosłam z nim sromotną porażkę :?
Lucynko, chyba zauważyłaś, że nikt tu nie porównuje chorobliwie piękna naszych podopiecznych.
Pokazuj co u Ciebie, bo szczerze stęskniłam się za Twoimi storczykami :)
A co do Psychopsisa napisz, co mogło być przyczyną Twojej porażki ? Mnie uczulił na Zlocie Storczykomaniaków w Łańcucie Bogdan Kossowski,
że nie wolno moczyć tego storczyka zbyt wysoko, bo łatwo zagniwają młode przyrosty. Pilnuję tego i efekt jest widoczny.
Kwiat tego storczyka kojarzy mi się niezmiennie z ogromną osą w locie :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”