Drzewo o ładnych szyszkach.

Drzewa ozdobne
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piku pisze:Świerk kaukaski- oprócz tego, że ma ładne szyszki, drzewko również się dobrze prezentuje, ślicznie wygląda z młodymi przyrostami :D
Obrazek Obrazek
potwierdzam, tez mam 2 takie swierki, zajmuja wszerz mało miejsca
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

To może jeszcze sosnę górską zaproponuję, rośnie strasznie powoli, odmian masa i szyszki też ma które całkiem ładnie się prezentuję. :)
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

świerk serbski - niby wygląda jak pospolity ale ma fajne szyszki.
Aśka
hanka_zewsi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2007, o 13:47

Post »

ja dostałam jodłę koreańską o wysokości około 1,50m.Ma przyrosty, wszystko jest ok oprócz tego, że nie ma szyszek.Mam ją już od 2 lat i nic.Może coś jej trzeba, żeby odwdzięczya się pięknymi niebieskimi szyszkami
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Ja dostałam kiedys jodłę koreańską, która wystepowała w roli choinki na Święta. A było to z 10 lat temu... Później była posadzona do ogrodu w miejsce zacienione, ładnie zaczęła rosnąć. Po kilku latach została przesadzona (niestety, taki miała okrutny los) w miejsce suche i bardzo nasłonecznione, rok odchorowała, w tym roku juz zaczęła rosnąć, ale przyrosty ma nieduże. Jeszcze nie szyszkowała, może jest to związane właśnie z przesadzeniem i radykalną zmianą warunków.
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Post »

Rok temu posadzilem j. koreanską - cały rok chorowała, w tym roku dała ładne - fioletowe szyski, ale nestety przyrosty na dzień dzisiejszy moge liczyc w cm - nie wiem czy ktorykolwiek przyrost przekroczy 10 cm w tym sezonie... moze za rok naprawdę ruszy... aha, sadzielm takie po 1,70 m, rzekomo z donicy...

wracając do tematu : wiem, że jodła arnolda 'Jadwiga' ładnie wygląda...
ma może ktoś z forumowiczów informacje o J. a. 'Jadwiga'? może zdjęcia? na necie nic nie można znaleźć, wiem tylko, że bardzo szybko wydają duże szyski...
Tomek
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

A ja bym polecił Sosnę koreańską (Pinus korainensis) zwaną nawet Chińska pinią :) nie dość że to bardzo ładna sosna to posiada duże szyszki długości 8–20 cm i jadalne nasiona! :) wytrzymuje mrozy do -50°C wiec można uprawiać w każdej części Polski:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”