Micha storczyków Kahim
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Micha storczyków Kahim
Ok, mam. Testy ( Immunostrips) są drogie, markery ( ORSV i CymMV) kosztują 120$ za 25 pasków.....
Dla kogoś, kto ma jakieś mega super hiper odmiany, pewnie jest to dobra inwestycja... Ja raczej pasuję, acz nie ukrywam, że chcętnie przetestowałabym je
Dla kogoś, kto ma jakieś mega super hiper odmiany, pewnie jest to dobra inwestycja... Ja raczej pasuję, acz nie ukrywam, że chcętnie przetestowałabym je
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Dla zwykłego śmiertelnika to raczej gra nie warta świeczki...
- kahim
Właśnie znalazłam, że i w Polsce są sprzedawane, ale nie to testowania storczyków, a innych roślin (26zł za jeden test- HVX).
- kamikami26
- 1000p
Wow
To już nie jesteśmy 100 lat lat za Murzynami
A tak bez żartów to nawet nie drogo
To już nie jesteśmy 100 lat lat za Murzynami
A tak bez żartów to nawet nie drogo
- kahim
Ech... HVX jest jednak niegroźny dla storczyków... mój błąd.
Istotne są dwa- CymCv atakujący cymbidium ( Cymbidium mosaic virus) i ORSV ( Odontoglossum ringspot virus ).
A tych w Polsce nie sprzedają
Istotne są dwa- CymCv atakujący cymbidium ( Cymbidium mosaic virus) i ORSV ( Odontoglossum ringspot virus ).
A tych w Polsce nie sprzedają
Witam,
Testy HVX są juz od 2008 roku omawiane u nas - dotyczą Host
-polecam interesujące opracowanie tej tematyki u nas na FO z 2008r - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13543 .
Testy na obecność wirusów w storczykach czy są dostępne dla amatorów ? nie wiem - nie poszukiwałam, więc nie spotkałam takiej informacji krajowej.
Ale czemu miało by nie być w kraju jak dobre ? nie wykluczone ;ba ! nawet pożądane jest takie "narzędzie" w uczelniach czy instytutach.
Myślę,ze dla specj.fitopatologa testy mogą być szybkim identyfikatorem... a, czy jednoznacznym ?
Z dyskusji na świecie jakie znam, wydaje się to dość problematyczne dla wyniku.Ale zapewne pomocne, zwłaszcza producentom ciekawych krzyżówek /muszą wiedzieć że "materiał wyjściowy" jest wolny od wirusów !/.
Pozdrawiam JOVANKA
Testy HVX są juz od 2008 roku omawiane u nas - dotyczą Host
-polecam interesujące opracowanie tej tematyki u nas na FO z 2008r - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13543 .
Testy na obecność wirusów w storczykach czy są dostępne dla amatorów ? nie wiem - nie poszukiwałam, więc nie spotkałam takiej informacji krajowej.
Ale czemu miało by nie być w kraju jak dobre ? nie wykluczone ;ba ! nawet pożądane jest takie "narzędzie" w uczelniach czy instytutach.
Myślę,ze dla specj.fitopatologa testy mogą być szybkim identyfikatorem... a, czy jednoznacznym ?
Z dyskusji na świecie jakie znam, wydaje się to dość problematyczne dla wyniku.Ale zapewne pomocne, zwłaszcza producentom ciekawych krzyżówek /muszą wiedzieć że "materiał wyjściowy" jest wolny od wirusów !/.
Pozdrawiam JOVANKA
- kamikami26
- 1000p
- kahim
Nie no, nie rozwiązuje nam to zagwostki pt. Czy testy da się kupić w Polsce do amatorskiej uprawy.
Jovanko, dzięki za artykuł i wskazówki. A spotkałaś się może kiedykolwiek z testami na te dwa ww. wirusy? W sensie, czy słyszałaś by ktoś się nimi bawił amatorsko i jakie są jego wrażenia?
Pozdrawiam
K.
Jovanko, dzięki za artykuł i wskazówki. A spotkałaś się może kiedykolwiek z testami na te dwa ww. wirusy? W sensie, czy słyszałaś by ktoś się nimi bawił amatorsko i jakie są jego wrażenia?
Pozdrawiam
K.
- kahim
Widzi mi się, że będę miała nowe kwiatki... Dobrze kombinuję?
http://img89.imageshack.us/img89/2503/imageseicx.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/2503/imageseicx.jpg
No ,calkiem niezle sobie to wykombinowalas
- kahim
No raczej
Actus, jak wsadzałaś pałeczki nawozowe, to jak głęboko je " wpychałaś"? Bo ja oczywiście mam kolejną rozkminę
Actus, jak wsadzałaś pałeczki nawozowe, to jak głęboko je " wpychałaś"? Bo ja oczywiście mam kolejną rozkminę
lamalam na 3 czesci i wpychalam paluchem tak do polowy doniczki
- kahim
Ok, merci madame