Prowadzenie pomidorów/ usuwanie liści, wilków,wyłamywanie itp
Re: Przycinanie pomidorów
Masz tu opisanego pomidora. problem masz z tym, że pęd główny rozszczepił się na dwa pędy. Jeśli chcesz koniecznie prowadzic na jeden pęd musisz jednego usunąć ścinając go tuż nad rozwidleniem. Ale radziłbym Ci tego nie robić i prowadzić dalej te dwa pędy usuwając wszystkie pędy boczne jakie się pojawią na obu pędach głównych.
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jako, że przeczytałem już tyle wątków o uprawie pomidorów na tym forum, to troche mi się już wszytsko miesza., dlatego mam prośbę, aby ktoś zobrazował (zdjęcie, grafika) jak wyglada "wilk".
Pozdrawiam Kamil
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2013, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziekuje za fajne opisanie. Mam pytanie do nr (4). Może niedokładnie wskazałem strzałką oco mi chodziło, a nie chodziło o liscia, tylko o tą "gałązkę" odchodzącą z pęda głównego. Jak to nazywamy? I co należy przycinać w tym przypadku.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
polac, zajrzyj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=28
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
I jeszcze raz dziękuję, a swoją drogą forumowicz nie myślałeś kiedyś o stworzeniu jakiegoś FAQ dla początkujących zapaleńców w uprawie pomidorów?
Pozdrawiam Kamil
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2013, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeglądam forum od wczoraj, kiedy to posadziłam moje pierwsze w życiu pomidory i czuję się, jakbym była w pozaustrojowej ciąży z trojaczkami ;)
Do rzeczy: moje 3 krzaczki trzymam w tunelu, dziś usuwałam wilki i przy okazji parę dolnych liści, które miały czarne plamki (od spodu szare, jakby połyskliwe). Nie zakatrupię ich takim obrywaniem "na dzień dobry"? Drugie pytanie - mam dostęp do kupska alpak, czy mogę pomidorom serwować tylko taką "herbatkę" (namaczam bobki na noc i tym podlewam), czy trzeba coś jeszcze? Rosną sobie w torbie foliowej, wypełnienie to głownie torf.
Do rzeczy: moje 3 krzaczki trzymam w tunelu, dziś usuwałam wilki i przy okazji parę dolnych liści, które miały czarne plamki (od spodu szare, jakby połyskliwe). Nie zakatrupię ich takim obrywaniem "na dzień dobry"? Drugie pytanie - mam dostęp do kupska alpak, czy mogę pomidorom serwować tylko taką "herbatkę" (namaczam bobki na noc i tym podlewam), czy trzeba coś jeszcze? Rosną sobie w torbie foliowej, wypełnienie to głownie torf.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 cze 2014, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Nie przycinaj tylko wyłamuj te pędy boczne tzw. 'wilki', rosnące w kącikach liści przy łodydze.
"Antares F1" jest co prawda odmianą samo kończącą i raczej niską, ale radził bym Ci powbijać paliki i
podwiązać do nich krzaki - będzie dla nich zdrowiej, a i owoce nie będą ich łamać i leżeć na ziemi.
"Antares F1" jest co prawda odmianą samo kończącą i raczej niską, ale radził bym Ci powbijać paliki i
podwiązać do nich krzaki - będzie dla nich zdrowiej, a i owoce nie będą ich łamać i leżeć na ziemi.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 cze 2014, o 12:33
Dzięki za odpowiedz, a ile gron ma być na krzaku bo moich niektórych jest nawet 6 czy tak ma zostać ?
W tym roku na próbę posadziłem 8 szt. pomidorów Hector F 1 karłowy czyli jest to odmiana samokończąca nie wymagająca cięcia.Jednak dowiedziałem się że u pomidorów karłowych stosuje się również cięcie dla ograniczenia ich wzrostu,przyśpieszenia kwitnienia i owocowania.W tym celu wyłamuje się część młodych pędów,zostawiając 3-6 pędów owocujących.
Może ktoś uprawiał już pomidory karłowe i podzieli się swoim doświadczeniem.
Może ktoś uprawiał już pomidory karłowe i podzieli się swoim doświadczeniem.
Na targu kupiłam 4 sadzonki pomidora bardzo wczesnego do tunelu wg pana sprzedającego. Nie znał nazwy, miał o to zapytać syna. następnym razem powiedział, że nazywa się Hermes F1 albo Hector F1. Nie znalazłam pomidora o nazwie Hermes, więc może to Hector. Okazał się samokończący. Rośnie w tunelu na żywioł. Szkoda było obrywać pędy bo od razu dostały kwiatu.Teraz pędy dostały pędów i też kwitną - zrobił się gąszcz. Chociaż posadzone pod koniec kwietnia wczoraj zjedliśmy pierwszego pomidora. Był pyszny.
Czy tak wygląda Hektor?
Czy tak wygląda Hektor?
Pozdrawiam Agnieszka
axyz1 Heremes F 1 to odmiana ogórka gruntowego