Witam
Mam mały problem i nie wiem co z nim za bardzo zrobic.
Mam posadzonych sto tuj szmaragd były sadzone w zeszłym roku na wiosne jako sadzonki z doniczki o wysokości 35-40 cm. W tym roku niektóre maja juz powyzej 50 cm.
Ale chyba przedobrzyłem w kwietniu bo podsypałem je nawozem mineralno organicznym za duzo. około garśc nawozu dookoła każdego krzaka.
W maju 10 tuj zaczęło żułknąć niektóre mniej niektóre nawet w całości.
Przesadziłem je w inne miejsvce w ogrodzie bardziej na tyl a w ich miejsce kupiłem nowe tuje.
Teraz moje pytanie niektóre tuje te które zostaly na swoich miejscach mają jeszcze szczególnie w srodku lekko pożółkniete niektóre igiełki czy to jest objaw tego przenawozenia w dalszym ciagu? Czy mógłbym np zastosowac na to oprysk na brązowienie igieł czy tym sposobem bym je wykończył całkiem?
Mam taki nawóz w płynie na ładne wybarwienie igieł ale nie wiem czy czasem nie dać im już spokoju w tym roku bo za duzo juz przeszły.
Proszę Was o rady...
-- 19 maja 2013, o 10:15 --
dodam jeszcze ze po zauwazeniu pierwszych skutków przenawozenia zastosowałem dwutygodniowe intensywne podlweanie aby nawóz wypłukac w głębsze warstwy ziemi. ( co sie chyba udało)
Usunęłam kolor zielony z postu. Kolor ten na forum jest zarezerwowany tylko i wyłącznie dla moderacji.
Proszę zapoznać się z Regulaminem Forum i proszę również o poprawną pisownię.
babuchna
tuja szmaragd przenawożona
Re: tuja szmaragd przenawożona
czy nikt mi teraz nie poradzi w tej sprawie?
Bo trudno powiedzieć jednoznacznie czy jest to objaw przenawożenia.Żółknąć mogą z wielu powodów, jeżeli jest gliniasto i leje się za dużo wody, albo korzeniom brak powietrza z jakiegoś powodu, to też.
Ogólnie to radzę nie stosować już teraz żadnej chemii, a jeżeli już to moim zdaniem dla młodych drzewek obornik granulowany byłby lepszy i na pewno bezpieczniejszy.Podlewaj bez przesady według potrzeby i pogody.
Ja sadziłam swoje tuje ponad 20 lat temu, a urosły, że hej.Nawet do głowy mi to wówczas nie przyszło.Może to i dobrze, że kolorowych kartoników na półkach i reklam nie było.Nie zawsze jest korzystne dla roślin to co dla producentów tych specyfików.
Ogólnie to radzę nie stosować już teraz żadnej chemii, a jeżeli już to moim zdaniem dla młodych drzewek obornik granulowany byłby lepszy i na pewno bezpieczniejszy.Podlewaj bez przesady według potrzeby i pogody.
Ja sadziłam swoje tuje ponad 20 lat temu, a urosły, że hej.Nawet do głowy mi to wówczas nie przyszło.Może to i dobrze, że kolorowych kartoników na półkach i reklam nie było.Nie zawsze jest korzystne dla roślin to co dla producentów tych specyfików.
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lepiej już nic im nie rób, tylko wymieniaj spalone. Mam jakieś wewnętrzne obawy, że to nie tylko przenaworzenie, ale i coś dodatkowo. Nie biega tam sobie piesek rodzaju męskiego ?