Przesadzanie dużych iglaków

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Szwedzio
50p
50p
Od: 29 kwie 2013, o 11:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak duze ryzyko przesadzania tuj?

Post »

Już są przesadzone. Korzenie były zbite w bryły. Każdy ok 40-50 cm. Prawie nic z ziemi nie odpadło. A i podcinać nie trzeba było zbyt wiele. Jedną wyciągało się w 5 minut. Podkopać i położyć.
Nowa gleba jest podobna. Nie przepuszcza zbyt wody. Po nalaniu jej do pełna w rowie (40 cm szeroki i 40 głęboki) zajęło to ok 3 godzin nim woda wsiaąkła.

Myślę kupić miernik wilgotności wody. Tylko nie wiem czy korzenie powinny mieć cały czas wilgotno czy jeden dzień sucho przed każdym podlewaniem.

Dowiedziałem się od jednego z sąsiadów że przesadzał 20 tuj brabant 3 lata temu. 3 metrowe. Pięknie mu rosną. Ale podlewał je ręcznie. Na wyczucie.
A tego już nie umiał mi wytłumaczyć. Tego wyczucia. Może dlatego że ma 80 lat?

Każde idee są mile widziane! Z góry dziękuje!!!
Szwedzio
50p
50p

Post »

Kiedy wiadomo że tuje się przyjęły?

Tak wygladały 1 maja zaraz po przesadzeniu.

Obrazek
_adams_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2012, o 09:59

Re: Duże iglaki - przesadzanie

Post »

Niestety tej tuji nic już nie pomoże, bo uschła. Ściąłem ją ze dwa tygodnie temu - ostatecznie ten los i tak ją czekał.

Jak sądzę drzewo uschło z powodu odartej kory. Nie zakleiłem tego maścią zaraz po uszkodzeniu, tylko za parę dni, ale nie sądzę aby dało się to wyleczyć. Może gdyby nie szok po przesadzeniu to taka rana pozwoliłaby przeżyć.

Teraz w tym miejscu rośnie kępka małych szmaragdów, te na pewno nie uschną 8-)

Mimo to nie odradzam takich akcji, warto jednak lepiej się do tego przygotować, bo jeśli można uratować tak duże, ładne drzewo to zawsze warto próbować ;:224
pistacja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2010, o 23:25

Post »

Witam. Czy moglibyście doradzić mi czy powinnam przesadzić 80cm thuje brabant, które zostały posadzone w pierwszych dniach maja zbyt blisko siatki (ok.30-40cm)? i jak mierzyć dokładnie odległość, od głównego pnia? Mają one stanowić żywopłot i będą z pewnością przycinane.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przesadzanie brabantów

Post »

Przesadzaj i to jak najprędzej.
One grubego pnia nie mają więc to nie ma aż takiego znaczenia. Ja sadziłam pod sznurek. Potem i tak wszystko skoryguje się strzyżeniem.
A jaka docelowa wysokość tego żywopłotu ma być? od tego zależy odległość od siatki.
Mój ma obecnie 180 cm wysokości, 80 cm szerokości u podstawy, a sadzony był 120 cm pień od siatki.
Jest obecnie 80 cm szerokości między ścianą żywopłotu a siatką dające swobodny dostęp do strzyżenia i koszenia. Żywopłot ma 7 lat i jest strzyżony od czasu posadzenia 2 razy w roku.

Dobrze podlewaj wieczorem przy tych upałach !!! Mój był sadzony w miesiącu lipcu, bardzo pilnowałam podlewania. 100% przyjętych 44 krzaków. :uszy
pistacja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za radę. Żywopłot ma mieć docelowo ok 2m. Czy 50cm od pnia do siatki wystarczy?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wystarczy jeśli ma wrastać w siatkę i być strzyżony z jej drugiej strony. No i czy opłaca się przesadzać o te 10 cm?
Ale przejście między nim a siatką np. podczas strzyżenia do tego czasu, aż osiągnie docelowe rozmiary i się zagęści będzie bardzo utrudniony. No i co jeszcze z ewentualną wymianą siatki kiedyś tam, jeśli zajdzie taka potrzeba? :roll:
pistacja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeszcze raz dziękuję za rady. Wszystko wezmę pod uwagę.
Pozdrawiam ;:180
Szwedzio
50p
50p

Post »

Tuje rosną jakby nigdy nic. Tylko trochę gałęzi musiałem obciąć. Wszystkie te które się złamały przy przesadzaniu. Poza tym nic nie chorują.
Są podlewane co 12 godzin godzinę. Czyli 8-12 l dziennie na tuje. Ziemia jest piaskowa wiec nawet żadne błoto sie nie robi.
Wszystko wsiąka dalej w głąb.

Dam znać znowu za parę miesięcy jak poszło.
Czarek_777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2013, o 22:25

Przesadzanie tuji w krótkim czasie po posadzeniu

Post »

Witam,

W kwietniu tego roku nabyłem thuje szmaragd (średnia wysokość 170 cm). Chciałem je posadzić aby rosły na żywopłot... i chyba popełniłem błąd, ponieważ odstęp między drzewkami (od pnia) wynosi 85 cm.
Mam teraz okazję nabyć kolejne drzewka w takiej wysokości po atrakcyjnej cenie i zastanawiam się nad kupnem dodatkowej ilości i przesadzenie obecnych, aby rosły gęściej.

Chciałbym prosić o poradę, czy takie szybkie przesadzenie po posadzeniu pociąga za sobą jakieś dodatkowe ryzyko, że drzewka się ponownie nie przyjmą ?

Na koniec fotka: http://postimg.org/image/bnyxc0rab/

Z góry dzięki za Wasze opinie.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przesadzanie tuji w krótkim czasie po posadzeniu

Post »

Ta odległość jest odpowienia, ja sadzę na żywopłot 1m od pnia. Jak już to są abyt blisko ogrodzenia. Roślina nie tylko rośnie w górę. Przytnij je na wiosnę troszkę.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Powtórzę jak papuga :lol: dobrze jest i nie ruszaj.Pamiętaj, że duże osobniki długo się regenerują.
A z drugiej strony po co sobie robić niepotrzebna robotę ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Czarek_777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2013, o 22:25

Post »

Przesadzenie ich gęściej sprawi, że szybciej pojawi mi się upragniona ściana zieleni.
Martwi mnie właśnie ta odległość od płota. Wynosi ona 50 - 55 cm, a to oznacza, że nie mam zachowanych proporcji....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”