Z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa-jeśli będziesz miała okazję kupić Sony R1 -bierz w ciemno.Co prawda ten model nie jest już produkowany od około roku,jednak jest do tej pory najlepszym w klasie nie-lustrzanek.Kapitalna optyka,zakres ogniskowych i duża matryca porównywalna wielkością z tymi w lustrzankach.Za obiektyw o takich samych parametrach i jakości musiałabyś wydać ponad 2000 zł(mając lustrzankę)Co prawda cena kształtuje się w granicach 1800-2000 zł,ale gwarantuję,że będziesz zadowolona.Black Angel pisze:I tu z kolei pytanie do użytkowników cyfrówek - czy jesteście mi w stanie polecić jakiś porządny aparat do 1 500 zł? Z głory dzuękuję.
W.o... Jak robić dobre zdjęcia ? - EDU
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest to chyba sposób na tryb HDRIRaczek pisze:Znalazłam w moim aparacie ciekawą funkcje:AUTO BRACKET [AEB]. Jest to tzw. Auto ekspozycja.
Trybu AEB używamy kiedy nie możemy dokładnie określić czasu naświetlania obiektu..Aparat wykona trzy zdjęcia różniące się trybem naświetlania.Później można wybrać najlepsze...
A bajkowy program do amatorskiego retuszu cyfrowych zdjęć to Digital Camera Enhancer, pięć suwaczków a rezultaty oszałamiające

POLECAM dla niezbyt obeznanych w niuansach zaawansowanej edycji.
Polecam też zapoznać się z innymi mini-programikami tej firmy-wszystkie są super.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wstać o 5 !!!! rano i zrobić takie fotki, jak grażynka 45 !
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=128
Zdjęcia są przepięknehanka55 pisze:Wstać o 5 !!!! rano i zrobić takie fotki, jak grażynka 45 !
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=128grazyna45 pisze:Zdjęcia zamknęłam ,wystepują wyżej .
KaRo
Wstaję rano o 5.00 dla takich widoków,piję kawę ,słucham śpiewu ptaków,czuję zapach skoszonej trawy, bo wokół łąki, a przede wszystkim cisza - głos ma tylko przyroda.

- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proponuję sciągnąć Fotosik Manager, w opcjach jest automatyczne zmniejszanie zdjęcia przy wysyłaniuRaczek pisze: Rozdzielczość w aparacie mam ustawioną na 1280x960.Mam tak ustawione ze względu na wielkość zdjęć.
Nie muszę już ich potem zmniejszać przesyłając do fotosika.Na razie mam mało czasu na zabawę w zmniejszanie.
Obiecuję narobić zdjęć z największą rozdzielczością i porównać je.
Maryann jeśli to ci nie sprawi kłopotu zerknij na mój wątek,tam jest trochę zdjęć.Kilka było nawet robione z większa rozdzielczością
i zmniejszane.Bardzo proszę cię o sugestie odnośnie jakości tych zdjęć.Może choć jedno jest możliwe"?

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wronku już to przerabiałam.Dłuższy czas tak właśnie wysyłałam zdjęcia.wronek89 pisze:Proponuję sciągnąć Fotosik Manager, w opcjach jest automatyczne zmniejszanie zdjęcia przy wysyłaniu
Jednak kiedy odkryłam,że przy takim zmniejszaniu zdjęć,zdjęcia tracą na ostrości zmieniłam 'taktykę".
W tej chwili robię to w ten sposób,że przygotowuje oryginalne zdjęcia w jakimś folderze,
zakładam drugi folder na zdjęcia do wysłania i automatem jednocześnie zmniejszam i wyostrzam
zdjęcia w programie Photofiltre.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- karmad
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
powiem szczerze że jestem zwolennikiem lustrzanek - aktualnie posiadam canon eos 350d. fakt standardowy obiektyw na niewiele starczał wiec dokupiłem zoom tamrona a przydałby się również jakiś szerokokątny ale to już bedzie spory wydatek... niestety
a jeśli chodzi o zdjęcia to potwierdzam wcześniejsze spostrzerzenia przedmówców że niewarto zbliżać obraz zoomem a pofatygować się bliżej obiektu a druga sprawa jaką stosuję przy zdjęciach w silnym oświetleniu zarówno sztucznym jak i naturalnym to ustawienie najwyższej czułości i dostowanie efektu końcowego czasem otwarcia migawki. kolejną ważną rzeczą jest stosowanie filtrów podstawowego UV praktycznie nie zdejmuje z obiektywu gdyż on nawet chroni soczewki przed szkodliwą operacją promieni słonecznych a bardzo ciekawe efekty wyostrzenia obrazu w słoneczny dzień daje filtr polaryzacyjny

a jeśli chodzi o zdjęcia to potwierdzam wcześniejsze spostrzerzenia przedmówców że niewarto zbliżać obraz zoomem a pofatygować się bliżej obiektu a druga sprawa jaką stosuję przy zdjęciach w silnym oświetleniu zarówno sztucznym jak i naturalnym to ustawienie najwyższej czułości i dostowanie efektu końcowego czasem otwarcia migawki. kolejną ważną rzeczą jest stosowanie filtrów podstawowego UV praktycznie nie zdejmuje z obiektywu gdyż on nawet chroni soczewki przed szkodliwą operacją promieni słonecznych a bardzo ciekawe efekty wyostrzenia obrazu w słoneczny dzień daje filtr polaryzacyjny
- DAHIRA
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam,
zapraszam do komentowania moich zdjec na mojej stronie, jestem otwarta na konstruktywna krytyke i chetnie uslysze Wasze opinie!
http://www.monika.shutterchance.com
Komentarze w jezyku polskich mile widziane!
Zgadzam sie z przedmowcami, by osiagnac sukces nalezy praktykowac i uczys sie na bledach. A czy mam owa 'iskre boza' musicie sami zdecydowac...
Pozdrawiam serdecznie!
zapraszam do komentowania moich zdjec na mojej stronie, jestem otwarta na konstruktywna krytyke i chetnie uslysze Wasze opinie!
http://www.monika.shutterchance.com
Komentarze w jezyku polskich mile widziane!
Zgadzam sie z przedmowcami, by osiagnac sukces nalezy praktykowac i uczys sie na bledach. A czy mam owa 'iskre boza' musicie sami zdecydowac...

Pozdrawiam serdecznie!
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
- karmad
- Od: 3 maja 2008, o 15:07
Wiesz te parametry które podałeś to dość standardowe ustawienia trybu auto. Twoje wątpliwości co do jakości zdjęć ( prawdopodobnie ostrości - bo nie napisałeśariel pisze:Wydaje mi się, że mam rozregulowany aparat, że zdjęcia nie są takie jak na początku użytkowania.
Aparat to Sony Cyber-shot DSC - S730
Mam pytanie, jak ustawić:
- Fokus, mam ustawione na Multi AF
- Tryb pomiaru, mam Wielopunkt
- ISO, mam Auto

Tatuś od 24-12-2008
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Witam wszystkich, czytam i czytam wszystkie wypowiedzi, później czytam instrukcję, następnie zmieniam wszelkie opcje w aparacie, robię po kilka zdjęć tego samego obiektu z różnymi ustawieniami i wychodzą takie jakieś.... latem udało mi się zrobić kilka zdjęć makro, które jeszcze w miarę mnie przekonują a poza tym reszta to klapa. Chyba nigdy się nie nauczę i przyjdzie mi jedynie podziwiać Wasze zdjęcia 
Pozdrawiam, Paula

Pozdrawiam, Paula