ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
czy można wystawiać siewki na dwór w dzień i chować tylko na noc .? temp. w moim woj. śląskim ma być powyżej 10 stopni. Siewki zajmują mi sporo miejsca na parapetach.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Ja jeszcze swoich nie wystawiam, chociaż na parapetach
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.Moja cebula z nasion,totalna porażka siewki powypadaly wątle mimo cięcia.Resztę nasion posieje już do gruntu .A resztę tradycyjnie z dymki to jednak u mnie sprawdzona uprawa.To co zostalo z sianej cebuli wynioslam i zadolowalam w foliaku.Może choć kilka się uratuje.
MalgosiaR
MalgosiaR
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja dwa lata do tylu też miałam wątłą rozsadę cebuli. Wyniosłam ją na działkę ,owinęłam ogrowłókniną. Rozsada zmężniała
Asia
-- 10 kwi 2013, o 21:39 --
Asia
-- 10 kwi 2013, o 21:39 --
Można...cebula nie boi się zimnaarty pisze:czy można wystawiać siewki na dwór w dzień i chować tylko na noc .? temp. w moim woj. śląskim ma być powyżej 10 stopni. Siewki zajmują mi sporo miejsca na parapetach.
Witam.W zeszłym roku w tunelu wysiałam cebukę siedmiolatkę ,przezimowała mi i pięknie rośnie ale zaczęły wychodzić nasienniki.Podpowie mi ktoś co mam zrobić?Czy jak usunę te nasienniki to cebulka będzie dalej rosła?Czy trzeba ją już wyrwać?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje rozsady cebuli już dawno rosną ;) najprzyjemniej się sądziło te siane po 2-3 nasionka w palecie, gorsza zabawa było z tymi do rwania ale dałam radę super rosną ;) po exhibition widać już zgrubnienia także oby rosła duża ;)
Lulu1 cebulę siedmiolatkę uprawia się dla szczypiorku,więc nasienniki trzeba usuwać i systematycznie ścinać szczypior,wtedy ograniczamy wyrastanie kwitnących łodyg.
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Na cebuli pojawiły mi się czerwone robaczki które zjadają szczypior czy i jak z nimi walczyć?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
To prawdopodobnie Poskrzypka cebulowa - ekologiczny sposób to zbierać ręcznie dorosłe, larwy, jaja. Chemii nie stosuję - poszukaj w necie.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Wysiałem ok. 20 kwietnia cebulę bezpośrednio do gruntu. Wzeszła w miarę przyzwoicie - obecnie jest na etapie cienkich niteczek. Chciałbym zapytać o oprysk przeciwko śmietce. Kiedy powinno się go wykonać? Niestety, w moich okolicach śmietka wykańcza 95% cebul. Próbowałem dwa razy bez oprysków, teraz chciałbym doczekać się przyzwoitego zbioru.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Wiosną, po dokładnym przestudiowaniu tego wątku, postanowiłam spróbować swoich sił w uprawie cebuli z rozsady rwanej. Nasiona cebuli Ailsa Craig wysiałam koło 10 marca do płaskiej doniczki. Początkowo trzymałam ją na parapecie w chłodnym pokoju, a następnie wyniosłam do tunelu foliowego. Raz przycięłam rozsadę, ale nie pokładała mi się jakoś bardzo. Na początku maja wysadziłam młode roślinki do gruntu. Już w połowie czerwca były na tyle duże, że można było je wyrywać. Niedawno pozbierałam resztę cebul. Co prawda nie ważą po kilogramie (największe sztuki mają nieco ponad 35 dag) jak pisało na opakowaniu, ale i tak jestem z nich bardzo dumna. Odmiana ta jest wyśmienita do jedzenia na surowo, do sałatek, a także do potraw gotowanych. Cebul nie pryskałam niczym, ani też specjalnie nie nawoziłam. Do tej pory uprawiałam tylko cebulę z siewu i to zwykle z marnym skutkiem. W przyszłym roku na pewno wysieję też w taki sposób cebulę późną ? nic przecież nie stracę, najwyżej wysieję tak jak zawsze do gruntu.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie w tym roku cebula zupełnie się nie udała. Czy bejcować cebulę (nigdy tego nie robiłam) aby być zadowolonym z plonów? Cebulę mi coś podgryzało
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Można bejcować.Jednak z moich tegorocznych obserwacji wynika ,że lepiej wykonac
opryski w odpowiednim terminie(ewentualnie okrywac ) w czasie gdy fruwają muchówki.
W tym roku miałem cebulę ładną z dymki swojej i kupowanej.Zaznaczam też że termin sadzenia dymkijest b.ważny.
-- 5 wrz 2013, o 22:27 --
opryski w odpowiednim terminie(ewentualnie okrywac ) w czasie gdy fruwają muchówki.
W tym roku miałem cebulę ładną z dymki swojej i kupowanej.Zaznaczam też że termin sadzenia dymkijest b.ważny.
-- 5 wrz 2013, o 22:27 --