ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

czy można wystawiać siewki na dwór w dzień i chować tylko na noc .? temp. w moim woj. śląskim ma być powyżej 10 stopni. Siewki zajmują mi sporo miejsca na parapetach.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja jeszcze swoich nie wystawiam, chociaż na parapetach ;:219
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.Moja cebula z nasion,totalna porażka siewki powypadaly wątle mimo cięcia.Resztę nasion posieje już do gruntu .A resztę tradycyjnie z dymki to jednak u mnie sprawdzona uprawa.To co zostalo z sianej cebuli wynioslam i zadolowalam w foliaku.Może choć kilka się uratuje.
MalgosiaR
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja dwa lata do tylu też miałam wątłą rozsadę cebuli. Wyniosłam ją na działkę ,owinęłam ogrowłókniną. Rozsada zmężniała
Asia

-- 10 kwi 2013, o 21:39 --
arty pisze:czy można wystawiać siewki na dwór w dzień i chować tylko na noc .? temp. w moim woj. śląskim ma być powyżej 10 stopni. Siewki zajmują mi sporo miejsca na parapetach.
Można...cebula nie boi się zimna
lulu1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.W zeszłym roku w tunelu wysiałam cebukę siedmiolatkę ,przezimowała mi i pięknie rośnie ale zaczęły wychodzić nasienniki.Podpowie mi ktoś co mam zrobić?Czy jak usunę te nasienniki to cebulka będzie dalej rosła?Czy trzeba ją już wyrwać?
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Moje rozsady cebuli już dawno rosną ;) najprzyjemniej się sądziło te siane po 2-3 nasionka w palecie, gorsza zabawa było z tymi do rwania ale dałam radę super rosną ;) po exhibition widać już zgrubnienia także oby rosła duża ;)
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Lulu1 cebulę siedmiolatkę uprawia się dla szczypiorku,więc nasienniki trzeba usuwać i systematycznie ścinać szczypior,wtedy ograniczamy wyrastanie kwitnących łodyg.
pawel-krasnik
50p
50p
Od: 1 mar 2012, o 08:33

Post »

Witam. Na cebuli pojawiły mi się czerwone robaczki które zjadają szczypior czy i jak z nimi walczyć?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

To prawdopodobnie Poskrzypka cebulowa - ekologiczny sposób to zbierać ręcznie dorosłe, larwy, jaja. Chemii nie stosuję - poszukaj w necie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Wysiałem ok. 20 kwietnia cebulę bezpośrednio do gruntu. Wzeszła w miarę przyzwoicie - obecnie jest na etapie cienkich niteczek. Chciałbym zapytać o oprysk przeciwko śmietce. Kiedy powinno się go wykonać? Niestety, w moich okolicach śmietka wykańcza 95% cebul. Próbowałem dwa razy bez oprysków, teraz chciałbym doczekać się przyzwoitego zbioru.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Post »

Wiosną, po dokładnym przestudiowaniu tego wątku, postanowiłam spróbować swoich sił w uprawie cebuli z rozsady rwanej. Nasiona cebuli Ailsa Craig wysiałam koło 10 marca do płaskiej doniczki. Początkowo trzymałam ją na parapecie w chłodnym pokoju, a następnie wyniosłam do tunelu foliowego. Raz przycięłam rozsadę, ale nie pokładała mi się jakoś bardzo. Na początku maja wysadziłam młode roślinki do gruntu. Już w połowie czerwca były na tyle duże, że można było je wyrywać. Niedawno pozbierałam resztę cebul. Co prawda nie ważą po kilogramie (największe sztuki mają nieco ponad 35 dag) jak pisało na opakowaniu, ale i tak jestem z nich bardzo dumna. Odmiana ta jest wyśmienita do jedzenia na surowo, do sałatek, a także do potraw gotowanych. Cebul nie pryskałam niczym, ani też specjalnie nie nawoziłam. Do tej pory uprawiałam tylko cebulę z siewu i to zwykle z marnym skutkiem. W przyszłym roku na pewno wysieję też w taki sposób cebulę późną ? nic przecież nie stracę, najwyżej wysieję tak jak zawsze do gruntu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Mnie w tym roku cebula zupełnie się nie udała. Czy bejcować cebulę (nigdy tego nie robiłam) aby być zadowolonym z plonów? Cebulę mi coś podgryzało :(
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Można bejcować.Jednak z moich tegorocznych obserwacji wynika ,że lepiej wykonac
opryski w odpowiednim terminie(ewentualnie okrywac ) w czasie gdy fruwają muchówki. :wink:
W tym roku miałem cebulę ładną z dymki swojej i kupowanej.Zaznaczam też że termin sadzenia dymkijest b.ważny.

-- 5 wrz 2013, o 22:27 --

Można bejcować.Jednak z moich tegorocznych obserwacji wynika ,że lepiej wykonac
opryski w odpowiednim terminie(ewentualnie okrywac ) w czasie gdy fruwają muchówki. :wink:
W tym roku miałem cebulę ładną z dymki swojej i kupowanej.Zaznaczam też że termin sadzenia dymkijest b.ważny.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”