Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Joan, mój połówek wysiał w zeszłym roku pomidorki koktajlowe (odmiana Koralik) pod koniec maja i zdążyliśmy się nacieszyć i najeść ;). Owocować zaczęły pod koniec lipca. Myślę, że Twoje też dadzą radę .
--------------------
Na poprzedniej stronie wrzuciłam fotki zasychających liści. Czy ktoś wie co może być przyczyną?!
--------------------
Na poprzedniej stronie wrzuciłam fotki zasychających liści. Czy ktoś wie co może być przyczyną?!
joan21 pewnie zaowocują.
Masz milion sadzonek Balkoni Red i Aztek, prawda? To niskie krzaczki i ładne, ja bym porobiła z nich obwódki/nasadzenia, tak jak się sadzi kwiatyi jednoroczne w ogrodzie w części ozdobnej, kwiatowej, jeśli taką masz. Tak niekonwencjonalnie Zapewniam Cię, że jak posadzisz bezpośrednio w gruncie dając im pod nogi trochę lepszej ziemi dla warzyw (nawet biedronkowej) no i w słońcu, to się zdziwisz jak fajnie i zdrowo rosną. Przećwiczyłam tak z koktajlówkami w ubiegłym roku, znakomicie rosną między ozdobnymi i nie chorują. Zazwyczaj to typowy warzywniak jest jak przychodnia 'zdrowia' czyli największe siedlisko chorób.
Jak są takimi maluchami to może przetrzymaj je jeszcze przez te zimne dni i od razu do ziemi. Chociaż pewnie spokojnie można by je po posadzeniu ochronić kubkami przed ew. chłodem, którym nas straszą.
Na temat reszty, tj uprawy doniczkowej i balkonowej milczę, bo doniczkowce to moja zmora.
Masz milion sadzonek Balkoni Red i Aztek, prawda? To niskie krzaczki i ładne, ja bym porobiła z nich obwódki/nasadzenia, tak jak się sadzi kwiatyi jednoroczne w ogrodzie w części ozdobnej, kwiatowej, jeśli taką masz. Tak niekonwencjonalnie Zapewniam Cię, że jak posadzisz bezpośrednio w gruncie dając im pod nogi trochę lepszej ziemi dla warzyw (nawet biedronkowej) no i w słońcu, to się zdziwisz jak fajnie i zdrowo rosną. Przećwiczyłam tak z koktajlówkami w ubiegłym roku, znakomicie rosną między ozdobnymi i nie chorują. Zazwyczaj to typowy warzywniak jest jak przychodnia 'zdrowia' czyli największe siedlisko chorób.
Jak są takimi maluchami to może przetrzymaj je jeszcze przez te zimne dni i od razu do ziemi. Chociaż pewnie spokojnie można by je po posadzeniu ochronić kubkami przed ew. chłodem, którym nas straszą.
Na temat reszty, tj uprawy doniczkowej i balkonowej milczę, bo doniczkowce to moja zmora.
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej czy ktoś pomógłby mi rozpoznać moje pomidorki, niestety nie wiem jaka to odmiana bo wszystkie sadzonki dostałem:
to może być jakaś inna odmiana ale nie koniecznie:
to może być jakaś inna odmiana ale nie koniecznie:
Pozdrawiam Kamil
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
To jest albo koper włoski albo patisony disco!polac pisze:Hej czy ktoś pomógłby mi rozpoznać moje pomidorki, niestety nie wiem jaka to odmiana bo wszystkie sadzonki dostałem:
A tak poważnie to nie da się teraz rozpoznać, jeśli będą już owoce i będą miały cechy charakterystyczne to wtedy będzie na to szansa...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Dodam, że bardzo, bardzo nikła.
A nawet, jak ktoś Ci to "zidentyfikuje", to pewności, nie będziesz miał żadnej.
Nie prościej, zapytać darczyńcę ?
A nawet, jak ktoś Ci to "zidentyfikuje", to pewności, nie będziesz miał żadnej.
Nie prościej, zapytać darczyńcę ?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
to mogą być koraliki
Asia
Asia
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie odzywałam się, ale mnie to przypomina do złudzenia Black Cherry tak że widzisz, że to może być każdy pomidor
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
Tak czy siak mam nadzieję, że mimo wszystko wyrośnie z tego kilka konkretnych pomidorków
Pozdrawiam Kamil
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popieram Tysonkę - Black Cherry. To był mój typ jak zobaczyłam sadzonkę. To kto przyjmuje zakłady ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2012, o 19:53
hej
Moje pomidory od 14 maja są non stop na tarasie. Nie takie dla nich planowałam miejsce, ale uznałam, że wystawienie ich na południe ze ścianą od północy może być właściwsze. W górę bardzo nie poszły, ale wyraźnie się rozbujały w kwestii ilości liści. I aksamitka, która miała być zdechła ożyła jakimś cudem, tak, ze teraz się zastanawiam, czy jej nie wysadzić
Moje pomidory od 14 maja są non stop na tarasie. Nie takie dla nich planowałam miejsce, ale uznałam, że wystawienie ich na południe ze ścianą od północy może być właściwsze. W górę bardzo nie poszły, ale wyraźnie się rozbujały w kwestii ilości liści. I aksamitka, która miała być zdechła ożyła jakimś cudem, tak, ze teraz się zastanawiam, czy jej nie wysadzić
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
O, już pierwsze owocki się zawiązują
Mam kilka krzaków pomidorów, w tym maskotka i realeza. W tym wątku w jednej wypowiedzi w 2011 ktoś zdawkowo wspomniał o tym pomidorze. Czy ktoś go już uprawiał? Pomidory, z których wyciągnęłam nasiona były raczej małe ale z trwogą spoglądam na tego coraz większego potwora
Mam kilka krzaków pomidorów, w tym maskotka i realeza. W tym wątku w jednej wypowiedzi w 2011 ktoś zdawkowo wspomniał o tym pomidorze. Czy ktoś go już uprawiał? Pomidory, z których wyciągnęłam nasiona były raczej małe ale z trwogą spoglądam na tego coraz większego potwora
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Wielkość owoców nijak ma się do wielkości krzaków. Nie znam tych pomidorów, ale znalazłam, że rosną do 1,8-2,4 m. Nie znalazłam informacji czy jest to odmiana ustalona czy mieszaniec. Jak to drugie, to jeśli masz nasionka wydłubane z owocu wyrosnąć może... wszystko, chociaż jest spora szansa, że część powtórzy niektóre cechy. Z tego co się zorientowałam, to są chyba tzw. pomidory rzymskie śliwkowe, kupiłam je wiosną w Lidlu, ale jak dla mnie szału nie było. Co do maskotki, to jest niski pomidor, samokończący (nie obrywać wilków), fajnie wygląda w "klatce", owoce kwaskowe, nie większe niż piłeczka pinpongowa, dość twarda skórka, u mnie zawsze pierwsze owocują.
Dorota