Dzbanecznik (Nepenthes)- pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Dzbanecznik
Dzbanecznik nie produkuje dzbanka na liściu, na którym dzbanek usechł. Produkuje na kolejnych liściach.
Nie Adamie piszę o takich pseudoradach, których się tu dużo w tym dziale namnożyło od kiedy nie udziela się na forum Czarodziej. Tak jak Twoja powyżej. I nie będę więcej z Tobą dyskutować.
Nie Adamie piszę o takich pseudoradach, których się tu dużo w tym dziale namnożyło od kiedy nie udziela się na forum Czarodziej. Tak jak Twoja powyżej. I nie będę więcej z Tobą dyskutować.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 mar 2013, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzbanecznik - rozmnażanie
Udało mi się uzyskać nowe roślinki podczas przesadzania roślinki. Wszystkie maluchy miały dobrze rozwinięty system korzeniowy więc się przyjęły i popuszczały nowe dzbanki. Macierzysta roślina bardzo urosła na długość i już nie mam na nią miejsca. Obecnie zaczyna kwitnąć.
Wyczytałam, że dzbanecznika można przycinać by się rozkrzewił. I teraz moje pytanie czy po odcięciu fragmentów rośliny, można coś z nimi zrobić? Ukorzenić itd? Czy się przyjmą?
Wyczytałam, że dzbanecznika można przycinać by się rozkrzewił. I teraz moje pytanie czy po odcięciu fragmentów rośliny, można coś z nimi zrobić? Ukorzenić itd? Czy się przyjmą?
Ewelina
Re: Dzbanecznik - rozmnażanie
Można ukorzenić, tylko warunkiem jest, żeby w tym czasie miały wysoką wilgotność. Najlepiej w mech sphagnum wsadzić. Możesz też spróbować rozmnożyć za pomocą odkładów powietrznych.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
Re: Dzbanecznik - rozmnażanie
Można też tego dużego dzbanecznika pociąć na kawałki tak po 2,3 liście. Liście przyciąć o 2/3 długości aby nie tracił zbytnio wody. Następnie dół sadzonki owijasz sphagnum i do torfu. Utrzymujesz wysoką wilgotność (ja to robię w akwarium) i po kilku tygodniach masz maluchy
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Witam
Nabylem dziś dzbanecznik jednak problem tkwi w wodzie do podlewania, jak wiadomo woda demineralizowana to o wiele większe koszta niż np. kranówka, woda przegotowana,odstana czy przefiltrowana. Która z nich radzilibyście wybrać?
Nabylem dziś dzbanecznik jednak problem tkwi w wodzie do podlewania, jak wiadomo woda demineralizowana to o wiele większe koszta niż np. kranówka, woda przegotowana,odstana czy przefiltrowana. Która z nich radzilibyście wybrać?
Tomek
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
woda moze byc przegotowana ,odstala....i pamietac trzeba o wiekszej wilgotnosci powietrza bo inaczej koncowki lisci beda przysychaly i nie beda powstawac dzbanki na roslinie
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Raz dziennie pod wieczór starczy ?
Czy mogę go wystawić na dwór , jeśli tak to od strony południowej nie spali go ?
Czy mogę go wystawić na dwór , jeśli tak to od strony południowej nie spali go ?
Tomek
Lepiej nie od południowej.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- cytryna24
- 200p
- Od: 13 lip 2012, o 21:22
Mój stoi na południowym parapecie a latem wynoszę go na balkon na pełne słońce i rośnie pięknie. Ale oczywiście przyzwyczajałam go stopniowo po kupnie.
Witam. mam dzbanecznika kupionego na jesieni i jest to mój pierwszy owadożerca,od roślinki odpadło kilka liści i dzbanki ale pod koniec zimy zaczęło coś się kluć obok głównej roślinki(byłam pewna ze padnie) i teraz młoda roślinka ma już dwa dzbanki a główna roślinka wzięła się do życia i tu nasuwa się myśl co teraz?rozdzielić roślinki? zostawić?
-
- 100p
- Od: 13 mar 2013, o 17:25
ja bym zostawił na razie w jednej doniczce,ale jak zdecydujesz sie rozsadzić,to trzeba pamietać,ze dzbaneczniki powinny rosnąć w torfie (zadnej ziemi ogrodowej)
Lepiej zostawić, niech się porządnie ukorzenią, bo małe sadzonki lubią padać. Mój dzbanecznik też po obcięciu (drastycznym) wypuścił z ziemi kilka odrostów, dzięki czemu cała roślina ładnie się zagęściła.
Wygląda to tak:
Przypuszczam, że u Ciebie jest podobnie, więc nie ma na razie co panikować, tym bardziej że główna roślinka dopiero co odżyła i myślę, że nie warto męczyć jej przesadzaniem.
Wygląda to tak:
Przypuszczam, że u Ciebie jest podobnie, więc nie ma na razie co panikować, tym bardziej że główna roślinka dopiero co odżyła i myślę, że nie warto męczyć jej przesadzaniem.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola