Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
renatunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2008, o 15:32

Post »

Dzięki Przemo. Już wszstko poczytałam. Jak potnę to wam pokaże. Wzięłam sie za te oje kwiatki bo ostatnio nie było czasu. A mam jeszcze pytanie czy jeśli są 3 osnogi tej draceny to wyrosną z niej 3 pióropusze czy więcej?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na ka każdym z pinków może wyrosnąć kilka nowych pióropuszy przeważnie jednak wybijają od jednego do trzech na każdym ściętym pinku. :D
renatunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No i dracena poszła pod nóż. Zobaczymy co z tego wyrośnie. Mam nadzieje, że wszystko dobrze zrobiłam. O to moje dzieło.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Darria
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2008, o 21:41

Złamana Juka

Post »

Witam !
Niedawno zakupiłam Jukkę.
Niestety spadła z parapetu i ma złamane to co wyrasta z pnia a liscie zrobily sie jasno zielone.
Jestem dopiero poczatkujacym ogrodnikiem i nie wiem co mam zrobic.
Bardzo proszę o pomoc.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam,
przydałoby się zdjęcie rośliny, byłoby łatwiej

jeżeli pęd z liśćmi się nadłamał to utnij do końca i włóż do wody (ukorzeni się)
a z pnia wyrośnie za 1-2 miesiące nowy pęd

jeżeli się ułamał całkowicie to oczywiście też włóż do ziemi

w ten sposób będziesz mieć 2 jukki ;)
x-C-j
---

Post »

Wklej zdjęcia przyjrzę się jej. Zalecam poczytanie tematu od początku do końca juki, draceny - odmładzanie :D
Ola1308
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2008, o 23:36

Post »

Czesc!Mam od paru lat sliczna juke w pokoju,ale niestety powoli zaczyna "przerastac" moj pokoj!Co mam zrobic zeby przestala rosnac w gore,czy moge ja przycinac?Dzięki za pomoc
x-C-j
---

Post »

Poczytaj ten temat odmładzanie juk, pokaż ją i pytaj zanim cokolwiek zrobisz. :D
renatunka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jestem załamana wszystkie te kije co zostały pociete z draceny mi zgniły nawet te co mial te zielone liście. A z tego pieńka w doniczce na razie nic zielonego nie kiełkuje. Ile czasu potrzeba żeby cos wyrosło? Ale czemu tamte zgniły to nie wiem a raz na tydzień wodę zmieniałam. Pomóżcie
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Mocno zdrewniałych "patyczków" do wody się nie wkłada - stara reguła ogrodników. Lepszy byłby sam piasek lub pół na pół z ziemią ale też gwarancji nie ma, że wypuści korzenie. Ten pozostały w doniczce powinien ładnie się rozkrzewić, chociaż wybijające liście i później pióropusze będą na pewno mniejsze. Draceny tak mają - karłowacieją niestety.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
mandod1
50p
50p
Od: 11 maja 2007, o 17:55

Post »

No właśnie D. marginaty tak mają. Jak maja za mokro gniją (przykry zapach), jak za sucho to schną, ale ja już wypracowałem metodę i się jej trzymam. A co do wypuszczania pióropuszy, to zawsze przenoszę draceny do szklarni(z dużego akwarium) i dbam o dobre warunki, tak, aby wypuszczały po 3 pióropusze z jednego pinka(tak to się odmienia???)
x-C-j
---

Post »

renatunka pisze:Jestem załamana wszystkie te kije co zostały pociete z draceny mi zgniły nawet te co mial te zielone liście. A z tego pieńka w doniczce na razie nic zielonego nie kiełkuje. Ile czasu potrzeba żeby cos wyrosło? Ale czemu tamte zgniły to nie wiem a raz na tydzień wodę zmieniałam. Pomóżcie
Powiedz mi czy przeczytałaś dokładnie temat w którym piszemy? sądzę że nie bo wtedy przyglądałabyś się częściej pinkom i głównym rozetom jak wyglądają w wodzie, ja osobiście ukorzeniałem bardzo stare zdrewniałe pinki marginaty i nie miałem przypadku by zgniły, nie doczytałaś tematu i stąd błędy w postaci gnicia pni. Co zaś tyczy się pinka jaki został w ziemi o ile go nie zalałaś(podlewa się oszczędniej gdyż roślina nie ma liści) to poczekaj spokojnie wybiją z niej rozety. :D
Awatar użytkownika
kra52
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2008, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dostałam w prezencie roślinkę ,chyba jukka ,ale jaka?.
Nie wiem czy mogę ją posadzić do gruntu ?,jakie ma wymagania?
Proszę o wskazówkę.

Obrazek
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”