Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Permakultura

Post »

edysqa pisze:
Myślicie że między nimi też coś posadzić?
Między drzewkami?Jeśli tak,to niewiele jest roślin lubiących wegetację w sąsiedztwie,bo drzewka urosną i będą dawały cień
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edysqa, kiedyś mieliśmy taki ogród, drzewka owocowe a między nimi krzewy owocowe. Dopóki drzewka były małe, można było sadzić między nimi warzywa i kwiaty. Teraz dodałabym jeszcze zioła. :wink:
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Na razie nie mam żadnego drzewka (brak kasy, wiec moze na jesień dopiero będą) będę myślała co miedzy nimi posadzić.

Skończylismy z Mężem wzniesione grządki, przysypalam je cale słomą, ale mysle czy będzie dobrze z tymi grzadkami bo mnie ciagle straszą sąsiedzi że będą mi wysychać bardzo.
Co myślicie na ten temat albo jakie macie doświadczenia?
Przecież po to się ściółkuje również żeby wilgoć zachować.
Myślę też cały czas jak zrobić nad grzadkami coś, żeby trzymało słomę, żeby wiatr jej nie zrzucał.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Sąsiedzi widzą teraz wał z ziemi,normalne iż myślą ,że będzie wysychał/wzniesienie,pełne słońce/,ale ściółka załatwi wszystko.Problem może się jedynie pojawić ,jeśli okaże się ,że teren jest wietrzny...słomę może zwiewać.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Na tamtym filmiku na You Tube, słomę przytrzymywała konstrukcja z kijków. Dlatego jakoś nie mam serca do wzniesionych grządek. Jeśli uda mi się zrobić wał z drewnem w środku, to posadzę na nim kukurydzę, fasolę i dyniowate. Może dynie, cukinie i kabaczki, przytrzymają słomę? :?
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Bożenko, myślę wlasnie żeby zrobić podobną konstrukcje, zastanawiam się czy nie wbić po bokach grządek patyków do nich poprzywiazywać sznurek i zrobić tak jak tam na filmie na skos przez grzadkę. Ale dzisiaj u mnie pada więc siedzę w domu i mysle co i jak posadzić/posiać.
Wczoraj na płaskiej grzadce wysadzilam trochę ziemniaków a pomiędzy nimi szpinak i kalarepę.
Dla mnie jako poczatkujacej najgorsze jest to że nie wiem ile np posadzić ogórków, fasoli itd.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Edysqa, kup dużą zamrażarkę i pozbieraj po rodzinie niewykorzystywane słoiki. Nie będzie Cię wtedy głowa bolała, że urosło za dużo. A zimą jak znalazł.

Obok ziemniaków wsiej jeszcze bób.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

edysqa pisze: Dla mnie jako poczatkujacej najgorsze jest to że nie wiem ile np posadzić ogórków, fasoli itd.
Edysqa myślę ,że pierwszy rok potraktuj jako eksperyment..sadź i siej wszystkiego po trochę,wtedy przekonasz się,co udaje się na Twojej glebie,a co trzeba jednak sobie odpuścić.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Edysqa
Podniesione grządki, mnie się wydaje, że dobrze sąsiedzi mówią, że będą wysychać.
Na pewno na glebach wilgotnych to się sprawdza, z wysokim poziomem wód gruntowych.
Albo jeszcze tam gdzie jest dużo opadów. Na glebach lekkich nie bardzo to widzę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Edysqa przeczytałaś już tę książkę? jeśli tak to daj znać czy warto ją kupić. :wit
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ponieważ u mnie piasek a nie ziemia zrobiłam podwyższone grządki na dynie, które z czasem zamierzam przekształcić w grządki permakulturowe. Martwi mnie tylko perz, który wdziera się wszędzie :?
Kasia
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jak wasze uprawy permakulturowe?
Moja sałata na wzniesionej grządce wygląda tak jak na załączonym obrazku ;-) Na tle chwastów ;-)
Zdjęcie robione chyba tydzień temu, więc jest już większa, chwasty też są większe ale ich nie wycinam bo czekam aż zakwitną chabry, bo bardzo je lubię :-)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Muszę dołożyć na moich grządkach słomę na bokach bo widać przez nie ziemie i przez to rzeczywiście szybciej schnie. Jaka na razie jestem zadowolona z grządek, chociaż zarosły mi bardzo boki i muszę się za nie wziąć (powyrywać chwasty i dołożyć słomę).
mam ten problem że mój ogród nie jest ogrodzony, a dookoła są pola, więc mam czasami podeptane grządki :(
Wierzba nie urosła jeszcze na tyle duża żeby stanowić barierę dla zwierząt, dlatego myślę o jakimś chociaż tymczasowym płotku z desek.

Pozdrawiam :-)
sharing_ garden
50p
50p
Od: 30 sty 2013, o 00:26

Post »

Mam pewne refleksje co do moich grządek lekko wzniesionych (maja około 15cm, podobno taka metoda chińska, ziemia ze ścieżek, grządka wyplewiona, na górę kompost). Moje grządki stanowią swoistą modyfikację, bowiem zabrakło mi kompostu (przynajmniej tyle ile bym chciała) tak więc zamiast kompostu postanowilam uzyć slomy. Kompost na powierzchni w normalnej sytuacji chroni przed inwazją chwastów. Słoma niestety już nie. (Mowa o nasionach sianych wprost do ziemi nie sadzonkach). Stwierdziłam ze nie mogę moich nasionek przykryć zbyt grubą warstwą słomy bo nie wykiełkują, ale to stanowiło także otwartą bramkę dla tzw. chwastów (w większosci jadalnych)
Ze względu na słomę zostaje plewienie ręczne (wiem, plewię i przegryzam lebiodą ale mimo wszystko...;). Na szczęście taką metodę sadzenia przyjęłam tylko na niektórych grządkach, teraz modyfikuję... Do czasu wykiełkowania nasion i osiągnięcia przez nie stanu rozróznialności między chwastami - nie ściółkuję, a gdy nadejdzie ich czas czyli osiągną przyzwitą wysokość - wyplewię na szybko i przykryję słomą. Taki mam plan. Sadzonki natomiast ściółkuję od razu. Mogę grubszą warstwą słomy bo je widzę;) Poza tym... pięknie wykiełkowała soczewica na dadanym do ziemi popiole drzewnym (użyłam do fasol i pomidorów). Ziemniaki posadziłam na tekurze i gazetach przykrywając grubą warstwą słomy więc czekam... Na trzy siostry (fasola kukurydza dynia) z nasion zgubiłam przepis więc wysiałam je w następującej kolejnosci - dynia, fasola tyczna, kukurydza, kukurydza, fasola tyczna, dynia. Przerwy między nimi dość małe, więc juz widzę jak dynia włazić będzie po fasoli która będzie włazić po kukurydzy: 20cm, 20cm, 50cm (to między kukurydza), 20cm, 20cm.
Co jeszcze...wymyśliłam cały system w którym jest i uprawa współrzędna i zmianowanie, i to juz na zawsze, bez kombinowania gdzie co w nastepnym roku posadzić, to uważam za koncepcyjny sukces, a jak będzie w praktyce to się okaże. Pewnie już macie wszystko wysiane, więc wiem ze to nie jest dobry czas na dzielenie się tą koncepcją, ale jakby ktoś był zaintersowany to chętnie napiszę :)
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”