Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kosa4321
50p
50p
Od: 15 maja 2013, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Kilka pytań o pomidory

Post »

Witam,

- Mam banalne pytanie odnośnie podlewania pomidorów, tzn czy można bezpośrednio na korzenie (pod krzak) wlewać wodę czy lepiej z boku? Ludzie ode mnie ze stron mówią że tak robią a ja planuję podlewać wodą z pokrzywą (wyczytane tu na forum) i sam już nie wiem.
Biorę 5 litrowy baniak po wodzie mineralnej, zrywam liście pokrzywy i ładuję do
pełna, zalewam to wodą i codziennie podlewam tym wszystko co tylko potrzebuje
nawozu, nie tylko pomidory. Przy okazji pozbywam się w ten sposób mszyc. I tak
zlewam tą wodę dotąd aż nie ma tam już pokrzyw, ok. 2 tygodni. Efekt
natychmiastowy a smrodku nie ma.
Pomidory wymagają więcej nawozu niż wszystko inne co mam w ogrodzie i podlewam
je w ten sposób co kilka dni a nawet częściej. Obserwuję rośliny i wtedy
decyduję czy potrzebują nawozu czy nie.
- Czy oprócz tego mogę czymś nawozić, np obornikiem z kur? Mam tego sporo. Jeśli tak to pomiedzy dwoma rzędami tak i co np 2 tygodnie z 3kg obornika?

Pragnę nadmienić iż niczym jeszcze nie nawoziłem i nie pryskałem, pomidory otrzymałem w donicach i od około 2tyg są w ziemi.
W dołku 'podłoże uniwersalne' a ziemia przywożona (pszenica w poprzedniach latach).

Moja szklarnia foliowa: ( właśnie to jest szklarnia czy foliak czy tunel foliowy ? :;230

Obrazek

Obrazek

Ps. dodam że mam(miałem) miniarkę i pozrywałem większe liście, może na przyszłość pokrzywa lub obornik odstraszą ...?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

kosa4321 pisze:czy można bezpośrednio na korzenie (pod krzak) wlewać wodę czy lepiej z boku?
Tam się leje, gdzie są korzenie. Małe krzaczki po wysadzeniu podlewa się obok krzaka- to chyba oczywiste. Wyrośnięte krzaki nonsensem byłoby podlewać pod krzaczek, skoro gros korzeni jest w promieniu pół metra od krzaka. Zatem na tym etapie podlewać powinno się międzyrzędzia.
kosa4321 pisze:Jeśli tak to pomiedzy dwoma rzędami tak i co np 2 tygodnie z 3kg obornika?

Najlepiej jest spróbować. :D
Awatar użytkownika
kosa4321
50p
50p
Od: 15 maja 2013, o 12:57
Kontakt:

Post »

Dzięki za wyjaśnienie podstawowych kwestii :D
Mam jeszcze jedno 'głupie' pytanie :) Jeśli dałbym obornik miedzy rzędy to wtedy podlewać po prostu wokoło pomidora? Ogólnie lałem tam gdzie teraz planuję nawieżć obornik.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czy Ty się dobrze zastanowiłeś nad swoim pomysłem ? Po 3 kg kurzeńca co 2 tygodnie to do końca lipca wyjdzie 30 kg. To jest dawka na 30 m2 gleby. Druga część zagadnienia to szybkość przenikania poszczególnych składników do gleby. Nawożąc tym sposobem pomidory będą najwięcej mieć azotu a najmniej fosforu, bo taka jest różnica w przemieszczaniu się pionowym w glebie tych składników.

W wolnych chwilach proponuję poszukanie w sieci materiałów na temat nawożenia, od podstaw, by w przyszłości podchodzić do tego tematu rozważnie.
ewcia16
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:49

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Post »

Słuchajcie,mam zamiar wysadzić pomidory czytałam aby do dołka dać pokrzywę z korzeniami pociętą ,obornik,ziemię i krzaczek.
czytałam o oprysku miedzianem ,ale ,że nie było w sprzedaży kupiłam Nawóz organiczny do pomidorów.
i moje pytanie czy tego samego dnia podsypać tym nawozem czy to już za duży mix dla pomidora?
taki jest skład wcześniej pomidory były w ziemi biedronkowej,a ziemia moja to piach jakaś czwarta klasa
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ewcia16 pisze: do dołka dać pokrzywę z korzeniami pociętą ,obornik,ziemię i krzaczek.
I do tego ten nawóz ?.

Gdzie Ty go kupiłaś ?. Ludzie tu głupiego saletrzaku w ogrodniczym kupić nie mogą a tu takie novum :shock:

Jak to wszystko Ty chcesz dać w dołek pod pomidor to koniecznie musisz je wysadzać w towarzystwie tam-tamów.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki to nawóz, coś z odpadów, padniętych zwierząt, czy ptaków. Może i bezpieczny, ale nie ciekawy.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, Ludwiku. To zapewne nawóz z odpadów poubojowych kurczaków.
ewcia16
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:49

Post »

no nie chcę pytam, zielona jestem ,
co wyczytam na forum to próbuję wykorzystać ,ale tu ciągle ktoś czymś nawozi ,pryska
i znów nie wiem co robić więc kupiłam to ,czyli lipa tak?
agrecol

Zdania zaczynamy z dużej litery, proszę pisać poprawną polszczyzną :)
moderator
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No, teraz różne cwaniaki wciskają ludziom kit zachwalając jakie to ekologiczne i w ogóle cacy.

Azot jest w formie organicznej czyli dla roślin niedostępnej. Dopiero po fermentacji albo kompostowaniu. Na temat fosforu też brak informacji ile go jest rozpuszczalne w wodzie, ile w kwasach a ile w cytrynianie amonu więc też trudno ocenić w jakim stopniu jest on przyswajalny dla roślin .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ewcia16, to jest dobry nawoz pod drzewka, krzewy, byliny, wolno sie rozkłada i długo działa. Do warzyw najlepszy jest obornik.
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podpowiedzcie mi czy mogę podsypywać pod pomidory kompostownik? Czy w ogóle ma to sens? W zeszłym roku coś mi zjadło moje pomidory, sąsiadka podpowiedziała mi żebym użył "miedzianu". Z tego co tu piszecie to nie jest eko rozwiązanie a taką uprawę staram się prowadzić od 3 lat (nie stosuję chemii). Podpowiedzcie mi proszę co mam zrobić by w tym roku moje pomidory "przetrwały".
Ministerstwo Książki
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę o poradę czy zakupiony przeze mnie rozpuszczalny nawóz do pomidorów Target o stosunku
NKP: 15-10-15

będzie odpowiedni by zasilić jeszcze przed wysadzeniem rozsade pomidorków?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A czy pomidory tego wymagają ?

Dziś Ci powiem podlewaj a za parę dni będziesz tu fotki wklejać z pomidorami poskręcanymi jak siódmy paragraf.
Loku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam i postanowiłem odpisać. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem jakiejkolwiek chemii w warzywniku. W ubiegłym roku wyhodowałem całą kwaterkę (2,4 x 3,4 m) pomidora koktajlowego. Jedyne co stosowałem to gnojówka z pokrzywy, bioczos i mleko. Ani jeden listek i pomidor nie był porażony jakąkolwiek zarazą. W tym roku wysadziłem już dwie kwaterki i trzyma się zasady z poprzedniego roku. Razem mam 10 kwaterek. W ubiegłym roku traktowałem w/w opryskami i podlewaniem - cebulę, fasolkę, koper, groch, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, buraka, sałatę i poziomkę. Nie było jak w przypadku pomidora żadnej zarazy. Jedynie marchewkę coś ruszyło od korzenia (tak jedną na 10 szt.) - jakiś robal. Jutro idę na żniwa pokrzywy - muszę uzbierać 16 kg. Mam nadzieję, że w tym roku też obejdę się bez chemii.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”