Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
hm poszalałeś więc... i będziesz zwalniał miejsce to zapodaj zdjęcia tego co zbywa....
Jak tam masz jakieś nowe fajne kwitnienia?
Z tych książańskich zakupów to najciekawsze jest to że za kwiat się bierze najmniejsza z lobivi a ta większa nic.... Jeszcze chamacerusy idą w pąki a reszta nic. Na echinopsisa nie liczę bo jeszcze nie taki wielki ale z pozostałej dwójki Trichocerus i Acanthocalcium to liczę, że coś w tym roku będzie....
A jak tam echnopsisy już coś idzie w pąki? Mój E. Multiplex wyda kwiat w ciągu tygodnia... a potem się zacznie bo mam niemal po 10 pąków na okazie
Jak tam masz jakieś nowe fajne kwitnienia?
Z tych książańskich zakupów to najciekawsze jest to że za kwiat się bierze najmniejsza z lobivi a ta większa nic.... Jeszcze chamacerusy idą w pąki a reszta nic. Na echinopsisa nie liczę bo jeszcze nie taki wielki ale z pozostałej dwójki Trichocerus i Acanthocalcium to liczę, że coś w tym roku będzie....
A jak tam echnopsisy już coś idzie w pąki? Mój E. Multiplex wyda kwiat w ciągu tygodnia... a potem się zacznie bo mam niemal po 10 pąków na okazie
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Rewelacyjną objazdówkę miałeś. Kolekcje wspaniałe, od roślin pewnie oczu nie można oderwać.
Wszystkiego najlepszego...
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Wśród echinocereusów są zarówno kolumny jak i placki (tu choćby E. pulchellus, E. knippelianus)abaddon1986 pisze:Kaktusy ładne, fajnie uciernione i mają piękne kwiaty ale mnie osobiście nie przekonują ze względu na kolumnową budowę Przestało mi się takie coś podobać, więc zadowolę się podziwianiem echinocereusów u Ciebie
Póki co pewnie kwitnie nadal hybryda Chamaecereus ale pewnie w poniedziałek będzie już po kwiatach. Jeśli chodzi o echinopsisy to póki co tylko jedna hybryda wyraziła chęć zakwitnięcia. Pisałem o niej kilka stron wcześniej - na chwilę obecną ma gdzieś z 3 pąki w różnym stadium rozwoju:Phacops pisze: Jak tam masz jakieś nowe fajne kwitnienia?
Echinopsis 'Apricot Delight' x 'Herz Dame'
To prawda, szczególnie od tych wystawowych.Rejden pisze:Rewelacyjną objazdówkę miałeś. Kolekcje wspaniałe, od roślin pewnie oczu nie można oderwać.
Dzięki za pamięć
Kolejna odsłona zakupów. Póki co echinocereus siedzi w doniczce 6x6 ale jest na tyle spory, ze chyba trzeba bedzie pomyśleć o wsadzeniu do dwunastki.
Echinocereus triglochidiatus v. mojavensis
- Artur89
Dalsza część zakupów w Dvur Kralove. E. dasyacanthus wykupiłem wszystkie jakie były w ofercie - podświadomie skojarzyłem numerek polowy ze zdjęciem w moim katalogu roślin do zdobycia więc dla świętego spokoju (atrakcyjna cena) oraz przyszłego pozyskania nasion wziąłem wszystkie 6 sztuk czym wprawiłem w zdziwienie młodą Czeszkę, domniemaną kaktusiarkę, do której razem z (prawdopodobnie) ojcem należało owe stoisko
Echinocereus dasyacanthus SB253
Teoretyczny wygląd kwiatu
Echinocereus dasyacanthus SB253
Teoretyczny wygląd kwiatu
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Ładna rodzinka, ale będą widoki jak zakwitną wszystkie razem.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To sie nazywa słowiańska fantazja!Artur89 pisze:wziąłem wszystkie 6 sztuk czym wprawiłem w zdziwienie młodą Czeszkę, domniemaną kaktusiarkę, do której razem z (prawdopodobnie) ojcem należało owe stoisko
A gromadka rzeczywiście rozkoszna! ;)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A wiesz - podoba mi się Twoje podejście do tematu hodowli kaktusów...
- Artur89
Taką mam nadziejeRejden pisze:Ładna rodzinka, ale będą widoki jak zakwitną wszystkie razem.
Powiedziałbym nawet, słowiańskie szaleństwoonectica pisze:To sie nazywa słowiańska fantazja!
Cieszy mnie to... podejście takie czyli właściwie jakie?hen_s pisze:A wiesz - podoba mi się Twoje podejście do tematu hodowli kaktusów...
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hurtoweArtur89 pisze:Cieszy mnie to... podejście takie czyli właściwie jakie?hen_s pisze: A wiesz - podoba mi się Twoje podejście do tematu hodowli kaktusów...
Fajnie wyglądają w takich gromadkach
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Arturze nie sposób nie pochwalić zakupu.
Zarówno za urok samych kaktusów jak i cudne, domniemane kwiaty
- Artur89
W moim przypadku jest to fizycznie nie możliwetruskafka85 pisze:hurtowe
Oby więcej pewności niż domniemania z tymi kwiatamiMartada pisze:Arturze nie sposób nie pochwalić zakupu.
Jeśli chodzi o kwiaty wśród kupionych echinocereusów to nic nie przebije tej zdobyczy:
Echinocereus lloydii SB 731
Teoretyczny wygląda kwiatu
Tu całkiem dobrze widać gabaryty roślin
Artur, a kiedy to CUDO zakwitnie, jak myślisz?Artur89 pisze: Echinocereus lloydii SB 731
Teoretyczny wygląda kwiatu
Gdyby kwiaty były takie jak w linku to REWELACJA.
BOŻENA
- Artur89
Póki co nie ma znaku, żeby roślina miała zamiar zakwitnąć ale jestem spokojny - będzie jeszcze na to czas w sezonie