Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
maciaszek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2013, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

Joan, mój połówek wysiał w zeszłym roku pomidorki koktajlowe (odmiana Koralik) pod koniec maja i zdążyliśmy się nacieszyć i najeść ;). Owocować zaczęły pod koniec lipca. Myślę, że Twoje też dadzą radę :).

--------------------

Na poprzedniej stronie wrzuciłam fotki zasychających liści. Czy ktoś wie co może być przyczyną?!
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

joan21 pewnie zaowocują.
Masz milion sadzonek Balkoni Red i Aztek, prawda? To niskie krzaczki i ładne, ja bym porobiła z nich obwódki/nasadzenia, tak jak się sadzi kwiatyi jednoroczne w ogrodzie w części ozdobnej, kwiatowej, jeśli taką masz. Tak niekonwencjonalnie :wink: Zapewniam Cię, że jak posadzisz bezpośrednio w gruncie dając im pod nogi trochę lepszej ziemi dla warzyw (nawet biedronkowej) no i w słońcu, to się zdziwisz jak fajnie i zdrowo rosną. Przećwiczyłam tak z koktajlówkami w ubiegłym roku, znakomicie rosną między ozdobnymi i nie chorują. Zazwyczaj to typowy warzywniak jest jak przychodnia 'zdrowia' :D czyli największe siedlisko chorób.
Jak są takimi maluchami to może przetrzymaj je jeszcze przez te zimne dni i od razu do ziemi. Chociaż pewnie spokojnie można by je po posadzeniu ochronić kubkami przed ew. chłodem, którym nas straszą.

Na temat reszty, tj uprawy doniczkowej i balkonowej milczę, bo doniczkowce to moja zmora.
polac
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej czy ktoś pomógłby mi rozpoznać moje pomidorki, niestety nie wiem jaka to odmiana bo wszystkie sadzonki dostałem:

Obrazek

Obrazek

to może być jakaś inna odmiana ale nie koniecznie:

Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

polac pisze:Hej czy ktoś pomógłby mi rozpoznać moje pomidorki, niestety nie wiem jaka to odmiana bo wszystkie sadzonki dostałem:
To jest albo koper włoski albo patisony disco! :;230
A tak poważnie to nie da się teraz rozpoznać, jeśli będą już owoce i będą miały cechy charakterystyczne to wtedy będzie na to szansa...
Pozdrawiam,
Tomek
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Dodam, że bardzo, bardzo nikła.
A nawet, jak ktoś Ci to "zidentyfikuje", to pewności, nie będziesz miał żadnej.
Nie prościej, zapytać darczyńcę ?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

to mogą być koraliki 8-)
Asia
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Nie odzywałam się, ale mnie to przypomina do złudzenia Black Cherry :wink: tak że widzisz, że to może być każdy pomidor :D
polac
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:41

Post »

Tak czy siak mam nadzieję, że mimo wszystko wyrośnie z tego kilka konkretnych pomidorków :uszy
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Popieram Tysonkę - Black Cherry. To był mój typ jak zobaczyłam sadzonkę. To kto przyjmuje zakłady ;:306 ?
marysia550
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2012, o 19:53

Post »

hej
Moje pomidory od 14 maja są non stop na tarasie. Nie takie dla nich planowałam miejsce, ale uznałam, że wystawienie ich na południe ze ścianą od północy może być właściwsze. W górę bardzo nie poszły, ale wyraźnie się rozbujały w kwestii ilości liści. I aksamitka, która miała być zdechła ożyła jakimś cudem, tak, ze teraz się zastanawiam, czy jej nie wysadzić :roll:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój Malinowy Kapturek coś tam już zawiązał,
Obrazek
ale do zeszłorocznego grona to mu jeszcze brakuje ;:173
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

O, już pierwsze owocki się zawiązują ;:138
Mam kilka krzaków pomidorów, w tym maskotka i realeza. W tym wątku w jednej wypowiedzi w 2011 ktoś zdawkowo wspomniał o tym pomidorze. Czy ktoś go już uprawiał? Pomidory, z których wyciągnęłam nasiona były raczej małe ale z trwogą spoglądam na tego coraz większego potwora ;:oj
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Wielkość owoców nijak ma się do wielkości krzaków. Nie znam tych pomidorów, ale znalazłam, że rosną do 1,8-2,4 m. Nie znalazłam informacji czy jest to odmiana ustalona czy mieszaniec. Jak to drugie, to jeśli masz nasionka wydłubane z owocu wyrosnąć może... wszystko, chociaż jest spora szansa, że część powtórzy niektóre cechy. Z tego co się zorientowałam, to są chyba tzw. pomidory rzymskie śliwkowe, kupiłam je wiosną w Lidlu, ale jak dla mnie szału nie było. Co do maskotki, to jest niski pomidor, samokończący (nie obrywać wilków), fajnie wygląda w "klatce", owoce kwaskowe, nie większe niż piłeczka pinpongowa, dość twarda skórka, u mnie zawsze pierwsze owocują.
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”