Fasolka szparagowa cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa
[quote="Alembik"]Po co tak często siejecie fasolki? Ja pamiętam, ze w tamtym roku miałem krzaki posiane wiosną i one kwitły i owocowały do samej jesieni. Nie było tak, żeby trzeba było siać kilka razy. [/quote\
To zależy od odmiany . Stare , popularne odmiany np. Złota Saxa , tak właśnie rosły - owocowały i kwitły dalej i znów owocowały . Jeśli zbierało się regularnie to i zbiory trwały długo ...
Ale wiele z tych nowych odmian cechuje się zmasowanym plonowaniem , tzn . niemal jednorazowy bardzo duży zbiór , i koniec. Dlatego trzeba wysiewać kilkukrotnie .
To zależy od odmiany . Stare , popularne odmiany np. Złota Saxa , tak właśnie rosły - owocowały i kwitły dalej i znów owocowały . Jeśli zbierało się regularnie to i zbiory trwały długo ...
Ale wiele z tych nowych odmian cechuje się zmasowanym plonowaniem , tzn . niemal jednorazowy bardzo duży zbiór , i koniec. Dlatego trzeba wysiewać kilkukrotnie .
A nie wygodniej wybierać takie odmiany, żeby nie trzeba było ich kilkukrotnie wysiewać? Ja w tym roku sieję ferrari i syrenkę. Syrenka w tamtym roku plonowała do końca a ferrari z tego co wyczytałem tez długo plonuje.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
frant: To zależy od odmiany . Stare , popularne odmiany np. Złota Saxa , tak właśnie rosły - owocowały i kwitły dalej i znów owocowały . Jeśli zbierało się regularnie to i zbiory trwały długo ...GunnarSK pisze:Tylko odmiany nizkie ("karłowe") sieje się w odstępach, bo fasola tyczna owocuje przez cały sezon.
Może coś w tym też jest. W każdym razie wolę fasole, które mogę siać raz i potem zbierać.
pozdrawiam, Gunnar
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
A jak z plonowaniem fasolki Korona? trzeba robić drugi wysiew czy nie koniecznie?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Witam wszystkich w tym wątku.
Kupiłam fasolkę zwykłą karłową, zieloną. Co ile centymetrów mam wsadzać nasionka?
Kupiłam fasolkę zwykłą karłową, zieloną. Co ile centymetrów mam wsadzać nasionka?
Pozdrawiam. Ania
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Co 20cm wysiej po 3 - 4 nasionka , mówi się gniazdowo, czyli w jedno miejsce. Ja daję je tak co 3-4 cm od siebie.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Jak Twoja fasola jest niska/karłowa, nie musisz ją siać "gniazdkowo". Możesz rzędowo, w trochę większej odległości od siebie, takich 5-10 cm. Możesz też robić rozsadę (jeszcze) i potem wysadzić 10 cm od siebie.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lut 2013, o 11:38
Może wygodniej,ale ja wybieram odmiany smaczne i bez łyka i dlatego wolę siać dwu-trzykrotnie.Alembik pisze:A nie wygodniej wybierać takie odmiany, żeby nie trzeba było ich kilkukrotnie wysiewać?
Pozdrawiam,Mariusz.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Dzień dobry
a czy ktoś z Was uprawiał fasolkę w folierce (szklarni) ?
Co roku próbuję wysiać fasolkę do gruntu, ale zawsze coś mi zżera pierwsze,świeże listki i nic z fasolki nie mam....Rozsady w domu nie robię , bo mam za małe parapety:))) Trochę mam jeszcze miejsca w folierce, ale może warto coś tam innego posadzić, niż bawić się z fasolą?
Pozdrawiam serdecznie.
a czy ktoś z Was uprawiał fasolkę w folierce (szklarni) ?
Co roku próbuję wysiać fasolkę do gruntu, ale zawsze coś mi zżera pierwsze,świeże listki i nic z fasolki nie mam....Rozsady w domu nie robię , bo mam za małe parapety:))) Trochę mam jeszcze miejsca w folierce, ale może warto coś tam innego posadzić, niż bawić się z fasolą?
Pozdrawiam serdecznie.
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moja fasolka sadzona z rozsady niestety z powodu zimna i ciągłych opadów "pada" o dyniowatych nawet nie wspomnę
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja właśnie w szklarence trzymam doniczki z rozsadą. Tylko trzeba pilnować, bo błyskawicznie przesycha ziemia. Najlepiej zacienić póki nie wyjdą z ziemi. Za mokro też nie mogą mieć bo zgniją.
- mikotka
- 50p
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
Rozsada fasoli w większości spędzała czas na balkonie w ciągu dnia, sporadycznie się zdarzyło że musiałam ją trzymać w domu. Na pewno nie stała na parapecie.babeczka03 pisze: Rozsady w domu nie robię , bo mam za małe parapety:)))
Pozdrawiam serdecznie.