Myśle że przedobrzyłeś z nawożeniem. Podobne objawy obserwowałem na krzakach których właściciel za bardzo zakwasił podłoże. Przelicz dawke nawozu jaką zastosowałeś od kwietnia optimum 100 g azotu na 1 m2 gleby. Przy znacznie przekroczonej wartości zaczynają się problemy. Siarczan amonu działa zakwaszająco. Borówki lubią kwaśną glebę (pH 3,5-4,5) ale kiedy pH będzie poniżej 3,5 składniki pokarmowe oraz woda stają się dla rośliny nieosiągalne (ich pobieranie odbywa się na podstawie różnicy potencjałów osmotycznych).
Pozdrawiam
Borówkom skręcają się i żółkną nowe liście
skoro twierdzisz że michal126 przedobrzył z nawożeniem to przy Twojej Profesjonalnej Diagnostyce
100 g azotu na jeden metr kwadratowy gdy siarczan amonu zawiera 21% azotu =476 gram nawozu a w 1 hektarze jest 10000 metrów czyli zalecasz 4 tony 760 kg/ha. Ciekawa jestem jaka roślina wytrzyma taką diagnozę
100 g azotu na jeden metr kwadratowy gdy siarczan amonu zawiera 21% azotu =476 gram nawozu a w 1 hektarze jest 10000 metrów czyli zalecasz 4 tony 760 kg/ha. Ciekawa jestem jaka roślina wytrzyma taką diagnozę
zofjas