Wysiewanie kaktusów cz.1
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wysiewanie kaktusów
Na powietrzu za bardzo się to nagrzeje i będą kłopoty. Dodatkowo ciężko utrzymać wilgotność a szczelnie trzymać nie można bo to się ugotuje.
Nie chcę tu pisać jak stary bywalec wysiewów ja próbowałam pierwszy raz. Wysiałam na wierz ziemi , zrosiłam lekko wodą , okryłam folią i do cienia ( ograniczyłam mocne słońce). Codziennie odkrywałam folię aby ziemia przeschła i tak po 3 dniach miałam już wykiełkowanych parę ziarenek , teraz mam więcej . Jak ziemia przeschnie to wtedy zraszam. Słonecznej kąpieli zażywają w rozproszonym świetle i tylko jak są odkryte. Chyba dobrze robię na razie jest oki oby były owocne plony
Mam glony! I co teraz mam zrobic? Ja ich nie przepikuje, nie dam rady...za male
pozdrawiam ciepło
Justyna
Justyna
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Musisz zmniejszyć wilgotność, czyli nawet trochę przesuszyć wysiewy, siewkom nie powinno się nic stać, a glony powinny wyhamować.
Są też środki przeciw glonom, można je kupić w sklepie akwarystycznym.
Ale pierwsza opcja jest wg mnie lepsza no i bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Oczywiście trzeba to wszystko bacznie doglądać.
Są też środki przeciw glonom, można je kupić w sklepie akwarystycznym.
Ale pierwsza opcja jest wg mnie lepsza no i bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Oczywiście trzeba to wszystko bacznie doglądać.
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Glony z początku nie ale to forpoczta dla mchów....
-
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do mchu daleka droga...., zanim pojawi się mech to i tak trzeba przepikować siewki. A jeśli nawet ktoś zapomni przepikować i pojawi się mech to i tak nic złego on nie zrobi siewkom. Kaktusy żyją w naturze niejako w symbiozie z mchami czy porostami.
Andrzej
to ja z innej beczki, powracając do moich siewek. Tak jak pisałam wcześniej o zakupu kaktusów mix . Na opakowaniu nie zamieszczono jakie sadzonki mogę się spodziewać , te pytanie kieruję do was. Może ktoś również zakupił nasiona z tej firmy i mniej więcej wie jakie kaktusiki urosły. ( maży mi się : żywe kamienie- ale chyba ich nie ma ) Zamieszczam zdjęcie opakowania będę wdzięczna za odpowiedź.
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Wysiewałem dokładnie te same nasiona Jak wyglądają na chwilę obecną widziałaś na stronie poprzedniej. Co to za kaktusy są to Ci nie odpowiem, bo za małe to wszystko. Z obserwacji wydaje mi się, że rośnie u mnie jeden kolumnowiec i chyba trochę feraków Reszta to jakieś niewiadomoco
dzięki właśnie teraz czytałam twoje posty z wysiewów kaktusów z tego opakowania , szukam dalej w necie napisałam e-maila do firmy z zapytaniem jakie to gatunki kaktusów są w opakowaniu , zobaczymy czy odpiszą ale nie spodziewam się odpowiedzi
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Ja bym się nie spodziewał innych kaktusów niż takie jakie można spotkać w supermarketach Pewnie nic szałowego, ale zawsze jakaś przygoda z wysiewem
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Przygoda wielka frajda
Ja ciągle podglądam jak przyrastają ,jak pojawiają się pierwsze ciernie ...ech jakie to jest ekscytujące
Mam nadzieję ,że chociaż jeden uchowa się do dorosłości
Ja ciągle podglądam jak przyrastają ,jak pojawiają się pierwsze ciernie ...ech jakie to jest ekscytujące
Mam nadzieję ,że chociaż jeden uchowa się do dorosłości
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też to wysiałem, wygląda u mnie że raczej 95% to najprawdopodobniej feraki, przynajmniej siewki podobne właśnie do siewek feraków.