Kawon ( arbuz ) - część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 3

Post »

Czytam ostatnio o nakrywaniu włókniną arbuzów/melonów i mam pytanie do Was:
włókninę kładzie się luzem na rośliny (oczywiście z pewnym zapasem)? Jeśli tak, to nic się roślinom nie stanie, gdy pada deszcz i włóknina jest cała przemoczona?
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

W zeszłym roku było raz w maju -2,4 stopnia, Liscie arbuzów i melonów które dotykały włókniny lekko przymarzły ale tylko czubki a te co nie dotykały , nic się im nie stało;). Myślę że pomogłem;)
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Może źle się wyraziłem, ale chodziło mi o ogólne osłanianie włókniną P17 lub P19 poletka arbuzów/melonów. Nawet tu na forum gdzieś czytałem, że niektórzy tak okrywają żeby roślinkom było cieplej i zdejmują dopiero, jak kwiaty żeńskie kwitną. Mnie jednak tu zastanawia, co w przypadku opadów deszczu? Włóknina wtedy jest przemoczona i ciężka, czyli teoretycznie może przygniatać rośliny. Jak to jest z tym? :)
Verbali
200p
200p

Post »

Od tej strony pytasz, ja nie pomogę bo gdy kwitną to już nie okrywam;).
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie uwierzę, że okrycie włóknina pomoże melonom, czy arbuzom przy temperaturze -2,4*C...
Nie wprowadzaj ludzi w błąd kolego Verbali...
Pytam po raz kolejny jaki masz w tym cel??
Pozdrawiam, Jacek
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

johnywawa pisze:(...) , co w przypadku opadów deszczu? Włóknina wtedy jest przemoczona i ciężka, czyli teoretycznie może przygniatać rośliny. Jak to jest z tym? :)
Nic im się złego nie dzieje , zwłaszcza z punktu widzenia rośliny . A włókninę narzuca się bez zapasu , bo inaczej falująca na wietrze może uszkadzać .
Kiedyś miałem nakryte kalafiory bez żadnego "luzu " , rośliny rosnąc same trochę luzu zrobiły sobie , przesuwając obsypane boki . Po zdjęciu włókniny widok był śmieszny , kalafiory były strasznie powykręcane liściowo , niczym targane przez szatana . Ale po tygodniu wszystko się wyprostowało .

Znaczy tak : rośliny warzywne to raczej nie rośliny ozdobne , i nie muszą mieć np. prostych liści , jeśli to nie jest konieczne .
Verbali
200p
200p

Post »

...........To jest normalny zabieg przeciw przymrozkowy, dodam do tego ze podlewajac woda przed o wym przymrozkiem i przykrycie wloknina powoduje iz cieplo z gruntu uwalniane jest przez nastepne kilka godzin... Jak ktos ma truskawki na zbior wczesniejszy pod oslonami i bedzie mroz np. -3 stopnie to wszystko padnie tak?... Wloknina wlasnie robi za taka otoczke i pokrywe ktora trzyma cieplo... Przepraszam za brak znakow interpunkcyjnych ale klawiatura sie ciagle przestawia...

Tekst został zmoderowany, bardzo proszę trochę łagodniej się zachowywać.
moderator
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bioy pisze:Nie uwierzę, że okrycie włóknina pomoże melonom, czy arbuzom przy temperaturze -2,4*C..(...)
O tej porze roku nie ma stałych temperatur . Jeśli w ciągu doby notuje się najniżej -2,4*C to znaczy , że był to krótki przymrozek , najczęściej tuż nad ranem . Taką temperaturę znosżą rośliny okryte włókniną . Wytrzymują nawet więcej , ale to zależy od wielu czynników . Nie da się tak po prostu podać , że dyniowate wytrzymają np. -5*C .
O skuteczności świadczy o tym choćby okrywanie w skali kraju dziesiątków tysięcy ha , chroniąc różne rośliny , po próżnicy nikt tego nie robi , dasz wiarę ?
Verbali
200p
200p

Post »

Dam wiare i rozumiem cie Frant, ale odpowiednie podejscie do sprawy poteguje zwycienstwo i nie tyle wiedza ksiazkowa/ z neta czy cos... ale praktyka to sie liczy.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak , wiedza z książek też się starzeje , czytając książki sprzed np. 20-30 lat o uprawie warzyw ( zwłaszcza ciepłolubnych ) , można doznać szoku . Jakieś okna inspektowe , jakieś wielkie podkłady z fermentującym końskim obornikiem , wysadzanie w czerwcu ...

Prawda jest taka ,że pojawienie się agrowłóknin do okrywania i czarnych folii, agrotkanin do śćiółkowania zrewolucjonizowało technologię uprawy . Sukces jest możliwy jak nigdy przedtem , przy minimalnym nakładzie czau pracy i kosztów . No i o to chodzi !
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Razu pewnego moje arbuzy, mimo okrycia otuliną padły wszystkie przy temperaturze zaledwie 0*C, dlatego podaję w wątpliwość skuteczność okrywania agro przy temp. rzędu minus kilka stopni.
Oczywiście nie chodzi mi o inne uprawy, a konkretnie o arbuzy z natury ciepłolubne :) :wit
Pozdrawiam, Jacek
Verbali
200p
200p

Post »

Bioy, to też jezeli nawet masz kilka stopni na plusie i wieje bardzo zimny wiatr to też może doprowadzić do strat;)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się. Miałem straty przy + 3-4*C przy mokrej i wietrzej pogodzie...
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”