Kawon ( arbuz ) - część 3
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Czytam ostatnio o nakrywaniu włókniną arbuzów/melonów i mam pytanie do Was:
włókninę kładzie się luzem na rośliny (oczywiście z pewnym zapasem)? Jeśli tak, to nic się roślinom nie stanie, gdy pada deszcz i włóknina jest cała przemoczona?
włókninę kładzie się luzem na rośliny (oczywiście z pewnym zapasem)? Jeśli tak, to nic się roślinom nie stanie, gdy pada deszcz i włóknina jest cała przemoczona?
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
W zeszłym roku było raz w maju -2,4 stopnia, Liscie arbuzów i melonów które dotykały włókniny lekko przymarzły ale tylko czubki a te co nie dotykały , nic się im nie stało;). Myślę że pomogłem;)
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Może źle się wyraziłem, ale chodziło mi o ogólne osłanianie włókniną P17 lub P19 poletka arbuzów/melonów. Nawet tu na forum gdzieś czytałem, że niektórzy tak okrywają żeby roślinkom było cieplej i zdejmują dopiero, jak kwiaty żeńskie kwitną. Mnie jednak tu zastanawia, co w przypadku opadów deszczu? Włóknina wtedy jest przemoczona i ciężka, czyli teoretycznie może przygniatać rośliny. Jak to jest z tym?
-
- 200p
Od tej strony pytasz, ja nie pomogę bo gdy kwitną to już nie okrywam;).
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie uwierzę, że okrycie włóknina pomoże melonom, czy arbuzom przy temperaturze -2,4*C...
Nie wprowadzaj ludzi w błąd kolego Verbali...
Pytam po raz kolejny jaki masz w tym cel??
Nie wprowadzaj ludzi w błąd kolego Verbali...
Pytam po raz kolejny jaki masz w tym cel??
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic im się złego nie dzieje , zwłaszcza z punktu widzenia rośliny . A włókninę narzuca się bez zapasu , bo inaczej falująca na wietrze może uszkadzać .johnywawa pisze:(...) , co w przypadku opadów deszczu? Włóknina wtedy jest przemoczona i ciężka, czyli teoretycznie może przygniatać rośliny. Jak to jest z tym?
Kiedyś miałem nakryte kalafiory bez żadnego "luzu " , rośliny rosnąc same trochę luzu zrobiły sobie , przesuwając obsypane boki . Po zdjęciu włókniny widok był śmieszny , kalafiory były strasznie powykręcane liściowo , niczym targane przez szatana . Ale po tygodniu wszystko się wyprostowało .
Znaczy tak : rośliny warzywne to raczej nie rośliny ozdobne , i nie muszą mieć np. prostych liści , jeśli to nie jest konieczne .
-
- 200p
...........To jest normalny zabieg przeciw przymrozkowy, dodam do tego ze podlewajac woda przed o wym przymrozkiem i przykrycie wloknina powoduje iz cieplo z gruntu uwalniane jest przez nastepne kilka godzin... Jak ktos ma truskawki na zbior wczesniejszy pod oslonami i bedzie mroz np. -3 stopnie to wszystko padnie tak?... Wloknina wlasnie robi za taka otoczke i pokrywe ktora trzyma cieplo... Przepraszam za brak znakow interpunkcyjnych ale klawiatura sie ciagle przestawia...
Tekst został zmoderowany, bardzo proszę trochę łagodniej się zachowywać.
moderator
Tekst został zmoderowany, bardzo proszę trochę łagodniej się zachowywać.
moderator
-
O tej porze roku nie ma stałych temperatur . Jeśli w ciągu doby notuje się najniżej -2,4*C to znaczy , że był to krótki przymrozek , najczęściej tuż nad ranem . Taką temperaturę znosżą rośliny okryte włókniną . Wytrzymują nawet więcej , ale to zależy od wielu czynników . Nie da się tak po prostu podać , że dyniowate wytrzymają np. -5*C .bioy pisze:Nie uwierzę, że okrycie włóknina pomoże melonom, czy arbuzom przy temperaturze -2,4*C..(...)
O skuteczności świadczy o tym choćby okrywanie w skali kraju dziesiątków tysięcy ha , chroniąc różne rośliny , po próżnicy nikt tego nie robi , dasz wiarę ?
-
- 200p
Dam wiare i rozumiem cie Frant, ale odpowiednie podejscie do sprawy poteguje zwycienstwo i nie tyle wiedza ksiazkowa/ z neta czy cos... ale praktyka to sie liczy.
-
Tak , wiedza z książek też się starzeje , czytając książki sprzed np. 20-30 lat o uprawie warzyw ( zwłaszcza ciepłolubnych ) , można doznać szoku . Jakieś okna inspektowe , jakieś wielkie podkłady z fermentującym końskim obornikiem , wysadzanie w czerwcu ...
Prawda jest taka ,że pojawienie się agrowłóknin do okrywania i czarnych folii, agrotkanin do śćiółkowania zrewolucjonizowało technologię uprawy . Sukces jest możliwy jak nigdy przedtem , przy minimalnym nakładzie czau pracy i kosztów . No i o to chodzi !
Prawda jest taka ,że pojawienie się agrowłóknin do okrywania i czarnych folii, agrotkanin do śćiółkowania zrewolucjonizowało technologię uprawy . Sukces jest możliwy jak nigdy przedtem , przy minimalnym nakładzie czau pracy i kosztów . No i o to chodzi !
- bioy
Razu pewnego moje arbuzy, mimo okrycia otuliną padły wszystkie przy temperaturze zaledwie 0*C, dlatego podaję w wątpliwość skuteczność okrywania agro przy temp. rzędu minus kilka stopni.
Oczywiście nie chodzi mi o inne uprawy, a konkretnie o arbuzy z natury ciepłolubne
Oczywiście nie chodzi mi o inne uprawy, a konkretnie o arbuzy z natury ciepłolubne
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
Bioy, to też jezeli nawet masz kilka stopni na plusie i wieje bardzo zimny wiatr to też może doprowadzić do strat;)
- bioy
Zgadza się. Miałem straty przy + 3-4*C przy mokrej i wietrzej pogodzie...
Pozdrawiam, Jacek