Ogród Marty

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty

Post »

witaj Marzenko,cieszę się,że rośnie jak zaczniesz zasilać po troszkę rozcieńczoną gnojóweczką to dopiero wszystko pięknie ruszy do przodu,pozdrawiam ;:196 :wit
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marto. Jak Twoja rabatka ? Ja robię i robię i końca nie widać :;230 Czy nasz na myśli gnojówkę z pokrzywy?
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Martuś zapracowana ogrodniczko ,u Ciebie jak w ulu .Pszczółki latają po
twoim wątku .Teraz jest trochę więcej czasu ,bo zimno i mokro .Ja dziś planuję zasilić róże ,aby miały siłę kwitnąć .O pieleniu mowy nie ma ,bo za mokro .Pięknie u Ciebie ,zaglądam często. ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Marto, zawsze z przyjemnością zaglądam. Można coś nowego i ciekawego zobaczyć.
Obiela trafiła na listę :lol:
Dziwię się że jeszcze kalina u Ciebie kwitnie. Mojej to już nie ma od dwóch tygodni, może dlatego że młodziutka ;:131
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Martusiu
Obrazek posadziłam w doniczce gdyż bałam sie ze mi go coś zje. Ale widze że żle zrbobiłam i trzeba będzie go wykopać i posadzić w bardziej ciemnijesze mijsce. dziękuję ;:196
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Martuś i kto tu nie ma rarytasków ;:113 piękny ten Twój zakątek zieleni , mam pytanie czy zimuje wilczomlecz bez problemów i co to za odmiana obieli ;:108 serduszka rośnie do podziału ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Martusiu czy na rabatce bedą tylko trawy czy będziesz z czymś łączyć?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:65 ;:168 ,Gosiu,moja rabatka zrobiona 12mx2m obramowana wywieziona cała darń i do połowy nawieziona ziemia z kompostu,trawy które były na warzywniku podzielone i zasadzone to Miskant gigant on był najważniejszy bo leżał podzielony na trawniku,inne trawy są jeszcze do posadzenia,będą gotowe do nadwyżek na wiosnę,a reszta traw ,które są w ogrodzie zostaną na swoich miejscach.Gnojówkę robię z nawozu gołębiego ale może być z każdego obornika fermentuję ten obornik w beczkach plastikowych przez 2 tygodnie ciągle mieszając potem pół wiaderka tego przefermentowanego roztworu ,do pełna wody i garnuszkiem podlewam rośliny,ale z pokrzyw też podobno dobra gnojóweczka,ale już nie mam czasu na wszystko,na tym oborniku przefermentowanym wszystko rośnie rewelacyjnie,byliny nie wiedzą jak mają się rozpychać zaścielają całkowicie ziemię. :heja ;:196

Ewciu,myślałam ,że o mnie już całkiem zapomniałaś a tu niespodzianka- znalazła się Ewcia ;:oj ;:168

Aprilku,tylko szukaj Obieli płaczącej bo jest też zwykły krzew Obieli taki wyprostowany i on nie jest taki oryginalny ,a ta płacząca spada w dół kaskadą kwiatów ja wbiłam palik i przywiązuję 2 gałązki do góry one podrosną i znowu spadają i w taki sposób ten krzew jest coraz wyższy,ta Obiela jest po prostu zjawiskowa jak kwitnie ;:108 ;:196

Marysiu,wszystkie Wilczomlecze u mnie zimują bez problemu,a teren mam z takim luftem mrozowym ,że np Migdałek nie ma u mnie szans przezimować ile kupiłam tyle przemarzło,jak chodzi o Obielę to kupiłam jako płacząca i żadnej innej nazwy odmianowej nie było nie widziałam też Obieli w żadnym sklepie ogrodniczym,ja je kupiłam na wystawie kwiatów na którą jeżdżę ze swoimi bylinami,w tym roku też były takie piękne te Obiele ,nie kupiłam bo mam 2 ale potem żałowałam,może będą na drugi rok ,super,że rosną serduszka a jak rozrośnie się ta roślina z dużymi marmurowymi liśćmi to też jestem w kolejce ;:168 ;:65
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, moim zamierzeniem było zrobić rabatę z samymi trawami chcę to wszystko podzielić i posadzić ,i poukładać odmianami i będzie gotowe na wiosnę na nadwyżki,a pozostałe zostaną na swoich miejscach w ogrodzie,będzie to przejrzyście i lepiej będzie zrobić im zdjęcia,wsadzę do nich Kosaciec żółty,on bardzo pasuje do traw, jego liście są sztywne ,mieczowate o szer.3 cm wysokie do 1m i pięknie prezentują się do samych mrozów nadają się też nad zbiorniki wodne,ale muszę ci powiedzieć,że na początku tej rabaty wsadziłam sobie 9 ziemniaków,pysznych o różowej skórce ;:306 ale będę miała zbiory,chyba nikt nie ma zasadzonych 9 ziemniaków :;230 pobiłam wszystkich ;:196 :wit
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marto, toż to prawie uprawa towarowa ziemniaków ;:198 ale na kilka obiadków wystarczy. Parzydło chciałoby już wyskoczyć z donic, jest dorodne i zabiera się do kwitnienie, a u mnie jeszcze dach nie zrobiony. Martusiu, będę Cię za jakiś czas prosiła o identyfikację, wszystko pamiętam co mam od Ciebie oprócz jednej roślinki, jak będzie większa i może zakwitnie, wrzucę u siebie fotę, to w wolniej chwili zerkniesz?
Owocnych prac przy rabacie trawiastej, u nas jakby poprawa pogody, oby :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,miło ,że wpadłaś,rzeczywiście mam uprawę towarową,roślinkę bez problemu poznam tylko zrób zdjęcie,pozdrawiam i zapraszam znowu ;:196
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Zrobię fotkę Martusiu, zrobię, tylko dzisiaj bawiłam się w stolarza i czasu na ogród brakło. Niech się już ta pogoda poprawi bo u nas ziiimnooo.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marto właśąnie o to mi chodziło, czy to jest płacząca to jest 'The Bride' jest jeszcze taki wzniesiny krzak ale wygląda inaczej nie jest tak dekoracyjna ;:108
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Martuś, mam problem z floksami ... i do Ciebie z tym przychodzę! :wink: Oczywiście nie mowa tu o floksach od Ciebie, bo te są okazami zdrowia. Ale od znajomych dostałam jesienią kępki białych floksów. Pojawiły się czarne plamy (plamistość?). Czy jeśli je zostawię bez ingerencji chemicznej to padną/przeniosą chorobę na inne floksy? A może jakiś inny, naturalny sposób? Gnojówka z pokrzyw nastawiona w razie czego... ;)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu,na mojej Obieli nie było nazwy odmianowej a ja nie zapytałam chyba z radości,że kupiłam taki piękny krzew,zresztą pan miał wtedy tylko jedną roślinę a ponieważ ja przyjeżdżam na wystawę o 5 rano z koleżanką więc pierwsze co robię to obchód bo wtedy wszyscy się rozkładają i byłam pierwsza i Obiela była moja w tamtym roku nie było ani jednej obieli a wtym roku były piękne i nie kupiłam bo stwierdziłam że mam 2 a teraz żałuję ta Obiela kwitnie do tej pory,tamta taka wyniosła nie jest już taka atrakcyjna i w tym roku nawet w ogóle nie zakwitła,kupiłam ją przypadkiem na targu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”