Stewia (Stevia rebaudiana)
Re: Stewia
Ja już mam swoje sadzoneczki stewii posadzone, kupiłam je na allegro, a okazało się że w sklepie ogrodniczym w sąsiednim mieście też można było kupić sadzonki, dużo większe od moich za taką samą cenę... 

maxmar123 pisze:A w jakiej cenie kupiłaś sadzonki?
Kupiłam je po 7 zł. + przesyłka.

Ja kupiłem nasionka i je wysiałem już zaczynają kiełkować, po 3 dniach, ale martwię się, bo może coś się złego z nimi stanie. Podobno trudno z nasionka się rozmnażają, ale cieszę się tym co mam
. Pokazujcie swoje stewie na pewno bardzo piękne
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś skosztowałem pierwszy raz świeży listek stewii prosto z krzaczka i mimo iż roślinka jest mała(9cm),młoda i niewiele jeszcze słońca z życiu widziała,to już była dość słodka,tak przyjemnie słodka,nawet mi posmakowała,smakowo podobnie do suszu choć jeszcze nie tak słodka,ale za to w stanie świeżym lepiej się je.Ogólnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne,chyba polubie tę roślinkę.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
whitedame pewnie już zamówiłaś sadzonki, ale jakbyś jeszcze szukała to są w katowickim selgrosie. Dziś kupiłam jedną roślinkę na próbę, cena 3,66 

Ania
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupiłam stewię na targu w Żarkach, ładny krzaczek za całe 4 złote . Próbowałam z truskawkami, smakuje dobrze. Moje dzieci kupiły sobie suszoną na all.. i używają do słodzenia herbaty, smakuje im
.

Pozdrawiam! Róża
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Podpowiedzcie proszę jak sobie poradzić z mączlikiem na stewii. Wiadomo chemia odpada.
Tak wygląda moje poletko ze stewią (kilka z sadzonek i kilka z siewu)

Tak wygląda moje poletko ze stewią (kilka z sadzonek i kilka z siewu)

Pozdrawiam Elżbieta
PREPARATY ZE SKRZYPU
Skrzyp należy zbierać w czerwcu i lipcu ( bez korzeni). Suszyć szybko w temperaturze 40 stopni.
Preparaty przeciwko chorobom grzybowym( mączniakowi, zgniliźnie, rdzy, parchowi, kędzierzawości liści na brzoskwini, zarazie ziemniaków na pomidorach)
Wywar:30g sproszkowanej lub 300g świeżej rośliny gotować w niewielkiej ilości wody przez 20 ? 30 min. Rozcieńczyć wodą w proporcji 1: 20. Profilaktycznie opryskiwać rośliny w okresie wiosny i lata wielokrotnie.
Wyciąg:150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny nastawić na 12 godzin w 10l wody. Rozcieńczyć woda w proporcji 1: 5 z dodatkiem 0,5-1% szkła wodnego. Podlewać glebę w słoneczne popołudnia przez 3 kolejne dni. Zabieg powtarzać, co dwa tygodnie, od wiosny do jesieni,
Preparat przeciwko przędziorkowi, chmielowcowi i mszycom.
Macerat: 150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny pozostawić w 10 l wody do czasu zmaserowania. Wymieszać i odcedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 5 oraz dodać 0,3% szarego mydła. Uprawy opryskiwać profilaktycznie od wiosny do jesieni.
Życzę sukcesów w biodynamicznej walce z tymi chorobami grzybowymi na działce.
Mączniak prawdziwy.
W przypadku choroby opryskać kilkakrotnie preparatem ze skrzypu. Można, a raczej wskazane jest dodanie 0,5 - 1 % szkła wodnego.
Z innego posta http://www.forumogrodnicze.info/posting ... &f=42&t=52
-- 13 lip 2013, o 11:17 --
Na mączniaka
Skrzyp należy zbierać w czerwcu i lipcu ( bez korzeni). Suszyć szybko w temperaturze 40 stopni.
Preparaty przeciwko chorobom grzybowym( mączniakowi, zgniliźnie, rdzy, parchowi, kędzierzawości liści na brzoskwini, zarazie ziemniaków na pomidorach)
Wywar:30g sproszkowanej lub 300g świeżej rośliny gotować w niewielkiej ilości wody przez 20 ? 30 min. Rozcieńczyć wodą w proporcji 1: 20. Profilaktycznie opryskiwać rośliny w okresie wiosny i lata wielokrotnie.
Wyciąg:150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny nastawić na 12 godzin w 10l wody. Rozcieńczyć woda w proporcji 1: 5 z dodatkiem 0,5-1% szkła wodnego. Podlewać glebę w słoneczne popołudnia przez 3 kolejne dni. Zabieg powtarzać, co dwa tygodnie, od wiosny do jesieni,
Preparat przeciwko przędziorkowi, chmielowcowi i mszycom.
Macerat: 150 g suszu lub 1 kg zielonej rośliny pozostawić w 10 l wody do czasu zmaserowania. Wymieszać i odcedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 5 oraz dodać 0,3% szarego mydła. Uprawy opryskiwać profilaktycznie od wiosny do jesieni.
Życzę sukcesów w biodynamicznej walce z tymi chorobami grzybowymi na działce.
Mączniak prawdziwy.
W przypadku choroby opryskać kilkakrotnie preparatem ze skrzypu. Można, a raczej wskazane jest dodanie 0,5 - 1 % szkła wodnego.
Z innego posta http://www.forumogrodnicze.info/posting ... &f=42&t=52
-- 13 lip 2013, o 11:17 --
Na mączniaka
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Maxmar123 dzięki za przepisy na oprysk ze skrzypu na pewno się przyda. Skrzypu u mnie dostatek. Jednak chodzi mi o mączlika szklarniowego nie o mączniaka prawdziwego.
Pozdrawiam Elżbieta
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czy ktoś może mnie oświecić co robię nie tak.Wysiewam nasiona stewii ,ładnie kiełkują zaczynają rosnąć i kiedy mają już po kilka liści zaczynają marnieć.W tym roku z 15 nasion skiełkowało 11 do maja przeżyly 4 sztuki, po miesiącu nie miałem ani jednej.
Mączlik to wyjątkowo cwane bydlę i obawiam się że bez chemii będzie trudno .Wszystkie stadia rozwojowe załatwiała mieszanka Mospilanu z Talstarem ale ty spróbuj Agricolle lub Afik -to wyciągi z wodorostów które sklejają owady.Na ulotkach są tylko mszyce i przędziorki ale się nie przejmuj-klej to klej!
zobacz te ż tutaj:http://www.klinikaroslin.com/index.php/ ... larniowego
Mączlik to wyjątkowo cwane bydlę i obawiam się że bez chemii będzie trudno .Wszystkie stadia rozwojowe załatwiała mieszanka Mospilanu z Talstarem ale ty spróbuj Agricolle lub Afik -to wyciągi z wodorostów które sklejają owady.Na ulotkach są tylko mszyce i przędziorki ale się nie przejmuj-klej to klej!
zobacz te ż tutaj:http://www.klinikaroslin.com/index.php/ ... larniowego
Elusia, ja ostatnio zmniejszyłam iliość mączlika w szklarni na pomidorach i ogórku spryskując liście colą - taką najtańszą, z marketu - dodałam trochę wody i płynu do mycia naczyń. Następnego dnia najwięcej "padniętych" było na liściach ogórka. Powtarzam ten oprysk co kilka dni. Wydaje mi się ,że ta cola zawiera mniej chemii , niż typowe środki do zwalczania mączlika.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Brrr...aż mnie otrząsnęło!Zamieniam Colę na piwo! Też najtańsze.
We frugo stosują podobno stewie, A ja mam obecnie z 50 sadzonek wszystkie po ok 2cm bo sukcesywnie je przycinam i końcówki sadzę.