CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

takajedna86 pisze:Zgłaszałam się do Was po poradę we wrześniu, a mianowicie chodziło o atak wełnowców na moje kaktusy. Spryskałam je wtedy w odstępie tygodniowym dwukrotnie preparatem Actellic, objawy inwazji ustąpiły ;) I teraz mam kilka spraw i pytań do Was:
1) Na jednym z kaktusów ponownie pojawiły się wełnowce, łażą po calej roślince, ziemi wokół niej, a kaktus tuż pod ziemią jest obklejony tą wełniastą pajenczynką. Czy mogę przeprowadzić oprysk jeszcze raz? Czy powinnam też podlać całą doniczkę Actellic'iem? Czy może w trakcie przesadzania spryskać korzenie?
Każde z tych rozwiązań jest dobre.
takajedna86 pisze:2) To kolejna roślinka, z którą mam problem. Początkowo miała trzy odrosty, został już tylko jeden, i od dłuższego czasu nie wygląda najlepiej... Choć muszę powiedzieć, że te zmiany przystopowały, nie zauwazyłam ich rozprzestrzeniania się wyżej... Nie był podlewany w zimie.
Wg mnie roślina ma uszkodzony sytem korzeniowy. Sugeruję wybić ją z podłożą i zobaczyć co się z nią dzieje. Jeśli korzenie są ok. to można posadzić ją do dobrego, kaktusowego podłoża, bo to jest nieodpowiednie - zbyt ciężkie. Jeśli roślinka ma uszkodzony system korzeniowy należy obciąć ją do zdrowej tkanki i potraktować jak sadzonkę.
takajedna86 pisze:3) I jeszcze jedna, jakiś czas temu zbrązowiała u spodu, ma też kilka takich brązowych smug. Zmieniona część ma taką samą konsystencję jak zdrowa tkanka. Ten także nie był podlewany w zimie.
[...]
4) Czy takim czymś powinnam się martwić?
Generalnie te zmiany nie są problemem. Nie mniej sugeruję jak dla przypadku 2. wymianę podłoża.
takajedna86 pisze:Chciałabym je w końcu jakoś racjonalnie przesadzić, i kieruję w związku z tych pytanie do Was:
1) które z nich mogę połączyć w jednej doniczce, żeby im było? I jakie przygotować dla nich podłoże? (błagam, nie jakieś bardzo skomplikowane :oops: )
2) czy macie jakieś ewentualne inne rady co do ich uprawy?
3) jak mam czasowo urządzić odwełnowcowywanie z przesadzaniem?
Sugeruję posadzić każdą roślinkę osobno. Uprawa jak wszystkich innych kaktusów i sukulentów - standard. Jeśli chcesz połączyć przesadzanie wraz z opryskiem przeciw wełnowcom to sugeruję wybicie roślin z doniczek, następnie kąpiel w chemii, dalej ułożenie je do pustych doniczek bez ziemi i odczekanie tygodnia, następnie druga kąpiel w chemii i po kolejnych 2-3 dniach posadzenie do nowej suchej ziemi. Po kolejnym tygodniu pierwsze podlanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
takajedna86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2012, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
Trochę ciężko będzie z osobnymi doniczkami dla wszystkich, mam dużo różnych roślin w domu, parapetów mi już brak ;)
A ta kąpiel to jak powinna wyglądać? Mam całą roślinkę zamoczyć w roztworze? Na jak długo? Czy po prostu spryskać dokładnie wraz z korzeniami?
I gdzie mogę znaleźć taką "dobrą" ziemię do kaktusów? Widziałam tylko takie podobne do mojej w kwiaciarniach i hipermarketach...
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Możesz całą roślinkę dokładnie spryskać, możesz ją wykąpać np. w misce zanurzając na kilka minut. Przy kąpieli musisz przygotować znacznie więcej czynnego roztworu.
Gotowego podłoża do kaktusów nie kupisz. Musisz przygotować sobie go sama. Temat dość dobrze jest opisany w wym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 95&start=0
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
takajedna86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2012, o 13:01

Post »

Poczytam w wolniejszej chwili, zaopatrzę się w jakieś doniczki, i zajmę się przesadzaniem, obejrzę korzenie tej jednej roślinki i zobaczę co i jak.
Dzięki wielkie! ;:333
ghost1986
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2013, o 14:01

Post »

blabla pisze:
ghost1986 pisze:Witam
Roślina gnije, załapała poważną infekcję grzybową. Generalnie powinno się możliwie szybko gnijące miejsca wyciąć w całości z rośliny ale to oznacza zrobienie z niej sera szwajcarskiego. Nie wiem jak bardzo infekcja jest rozwinięta wewnątrz rośliny. Jeśli jest więcej ognisk zakażenia na roślince to prawdopodobnie nie ma szans na jej uratowanie. Niestety :(
Dziękuje za szybką odpowiedź. Właśnie przygotowuje ostre nożyki żeby to wyciąć. Przeczytałem w którymś z tematów że po wycięciu fragmentu kaktusa powierzchnię ( zdrową ) rośliny należy posypać pyłem z węgla drzewnego. Czy w tym wypadku... w przypadku tej konkretnej rośliny również należy tak zrobić? Kiedyś miałem inną odmianę wilczomlecza która została uszkodzona spadającą metalową szpachlą :/ .Doszło do odcięcia części rośliny i zasadniczo nic z tym nie robiłem. Wszystko się ładnie zagoiło. Na całe szczęście infekcja wdała się tylko w tym jednym miejscu. Wszelkie inne przebarwienia które widać na zdjęciu ( jakieś brązowe plamki czy inne "blizny" ) były na roślinie już w momencie zakupu. Nic się od tamtej pory z nie działo z tymi miejscami więc myślę że jeżeli przez 2 lata było ok to teraz to się nie zmieni :) Myślę że to były jakieś uszkodzenia podczas transportu czy coś w tym stylu. ( roślina kupowana w OBI ) Jeżeli chodzi o tą infekcję to od jakiegoś czasu zauważyłem że powierzchnia rośliny się przebarwiła ale myślałem że to nic strasznego. Ewentualnie że to poparzenie od słońca ( przemywałem go ostatnio wilgotna watka żeby usunąć jakieś pyłki czy kurz )

Roślina ta zasadniczo jest w podłożu w którym została kupiona. Była uzupełniona podczas przesadzania ziemią do kaktusów. Kiedy ja się zajmowałem podlewaniem tej rośliny to na nadmiar wody nie mogła narzekać :) Od roku mnie nie ma w domu i nie wiem dokładnie co się z nią dzieje :/ Zapoznam się na pewno z poleconym tematem dotyczącym podłoża. Sam ostatnio trochę o tym czytałem i doszedłem do wniosku że ta roślina rośnie w złym podłożu. Przygotowywałem się do przesadzenia więc teraz będę miał dodatkową motywację aby to prędko zrobić. póki co zero podlewania i czekam aż podłoże trochę podeschnie + operacja.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

ghost1986 pisze:Przeczytałem w którymś z tematów że po wycięciu fragmentu kaktusa powierzchnię ( zdrową ) rośliny należy posypać pyłem z węgla drzewnego. Czy w tym wypadku... w przypadku tej konkretnej rośliny również należy tak zrobić?
Tak
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
uobuziak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 18:15

Re: Echeveria - pytanie

Post »

Witam serdecznie, mam takie kwiatki i nie wiem co się z nimi dzieje, może ktoś z was mi pomoże? http://img51.imageshack.us/img51/2886/2 ... 174432.jpg http://img194.imageshack.us/img194/8040 ... 174523.jpg
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

http://img194.imageshack.us/img194/8040 ... 174523.jpg tego trzeba przestawić na jaśniejsze stanowisko (bardziej nasłonecznione) i zdecydowanie zmienić mu podłoże na bardziej przepuszczalne (bo ziemia wygląda na taką najzwyklejszą, chyba że się mylę). Sugerowałabym przy przesadzaniu zmianę doniczki na plastikową i trochę mniejszą.

http://img51.imageshack.us/img51/2886/2 ... 174432.jpg tutaj chodzi o powyginane liście? Ogólnie sansevieria wygląda ładnie, za bardzo się na nich nie znam, może też ma za ciemno. Dobrze by było, żeby ktoś jeszcze się wypowiedział.
jaba874
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2013, o 15:39

Czy opuncji coś dolega?

Post »

Witam. W zeszłym roku kupiłem opuncję (opuntia microdasys). Miała już małe plamy na członach. Od tego czasu sporo urosła, ale plamy nie zniknęły, a nawet urosły. W dodatku część tuż nad ziemią zbrązowiała (nie jest miękka, więc raczej to nie gnicie). To normalne czy należy zacząć się martwić? Dodam, że ogólnie kaktus wygląda na zdrowego.
Za pomoc bardzo dziękuję.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Plamy na kaktusach nigdy nie znikają. One pozostają do końca życia roślinki. Zbrązowienie na dole jest kiepsko widoczne na fotce. Jeśli jest miękkie i się zapada to jest to infekcja. Jeśli twarde i przypomina korek to nie ma potrzeby nim się przejmować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
uobuziak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Marantha pisze:http://img194.imageshack.us/img194/8040 ... 174523.jpg tego trzeba przestawić na jaśniejsze stanowisko (bardziej nasłonecznione) i zdecydowanie zmienić mu podłoże na bardziej przepuszczalne (bo ziemia wygląda na taką najzwyklejszą, chyba że się mylę). Sugerowałabym przy przesadzaniu zmianę doniczki na plastikową i trochę mniejszą.

http://img51.imageshack.us/img51/2886/2 ... 174432.jpg tutaj chodzi o powyginane liście? Ogólnie sansevieria wygląda ładnie, za bardzo się na nich nie znam, może też ma za ciemno. Dobrze by było, żeby ktoś jeszcze się wypowiedział.

przestawić na bardziej nasłonecznione miejsce nie mogę bo oba stoją na południowym oknie gdzie cały dzień jest mnóstwo słońca, ale zmienić ziemię i doniczkę mogę, mam nadzieję, że to pomoże, dziękuje za radę
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To może zimą ją za dużo podlewałeś, dlatego się powyciągała troszkę.
uobuziak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hmmm raczej nie, bo w ogóle rzadko je podlewam, ale czy od tego wyblakłyby liście?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”