Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

PabloPolaco , ja widzę na tych liściach trochę poparzeń, trochę skutków przelania ale przede wszystkim to mi one wyglądają na niedożywione. Napisz coś więcej o produkcji rozsady, w jakiej ziemi są teraz i czy przed sadzeniem ziemia była nawożona i jak.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PabloPl

Ten nalot na liściach to może być efekt pylenia sosen. Miałem podobny na roślinach wyniesionych na balkon i też przez moment się niepokoiłem.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie tak jak napisał ABan sosny akurat pylą. U mnie dachy, deszczówka w beczkach i rośliny wszystko pokryte żółtym pyłem.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

ABan napisał:
Chciałbym zapytać, czy w rejonie, w którym przeciwko zarazie ziemniaka nieskuteczne było Curzate M lepiej zamiennie stosować Tanos 50 WG, czy Revus 250 SC?
Może ktoś będzie mógł zastanowić się nad powyższym zagadnieniem. W zeszłym roku, trzy dni po oprysku Curzate M, na działce u rodziny, nastąpił gwałtowny atak zarazy ziemniaka i trochę boję się ten środek tam stosować. Sytuację w ograniczony sposób udało się opanować Mildexem i Infinito, ale jest mi potrzebny jeszcze jakiś środek wgłębny. Który będzie lepszy: Tanos, czy Revus. Prawdopodobnie Tanos - może ktoś go już stosował?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
PabloPolaco
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2013, o 18:24

Post »

Jola, dzięki myślałem że, to coś gorszego. Przelane, tak jak mówisz, trochę padało, a i ja też podlałem.
Poparzenie to mnie trochę martwi takie słonce jak teraz, a nawet dużo mocniejsze będzie u mnie aż do końca września a nawet może i w pażdzierniku. Czy jak podrosną (zawsze jak dam im tą szansę) wyrosną z tego ? Są na ostrej diecie, co im podać ? Ziemia nie była nawożona, kawałek terenu 13m2 dzięki uprzejmości kolegi obok swojego domu, ziemia zwykła, rosła trawa i chwasty. Przekopana z 120 litrami ziemi ogrodowej uniwersalnej. Jak pisałem pomidorki raz podlane pokrzywą. Na tej samej rosną rzodkiewki i cebula, próbuje też ogórek. Trochę mało tych info, ale naprawdę nie wiele ich mam. Jedną sadzonkę zostawiłem w domu na balkonie, dostaje dużo mniej słońca, znowu ziemia do sadzonek, podlewanie ograniczone (na balkonie nie padało) Jest mała, ale według mnie wygląda dużo lepiej. Dziękuje i proszę o radę jak dalej postępować.
Paweł
Nie myli się ten, co nic nie robi.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Odnośnie Revusa - uwaga, może on być stosowany tylko do określonego momentu - cytuję z ulotki:
"nie wcześniej niż od fazy BBCH 12 (rozwinięty drugi liść właściwy na pędzie głównym) i nie później niż do fazy BBCH 49 (początek rozwoju kwiatostanów)".
Sprzedawca nie poinformował mnie o tym, kupiłam go w zeszłym roku, gdy miałam już dorodne krzaki, nie użyłam, a że ważność skończyła się w styczniu b.r., pieniądze wyrzucone w błoto, obawiałabym się o jego skuteczność :(
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:arrow: PAŃSTWOWA INSPEKCJA OCHRONY ROŚLIN I NASIENNICTWA Internetowy System Sygnalizacji Agrofagów

To chyba nie do końca tak należy rozumieć. W ulotce określenia te dotyczą wykonania pierwszego oprysku, a nie wszystkich zabiegów. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Pozdrawiam Joanna
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zapis w etykiecie środka jest chyba jasno sformułowany ?
Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją oraz interwencyjnie lub po wystąpieniu pierwszych objawów chorób w danym rejonie, nie wcześniej niż od fazy BBCH 12 (rozwinięty drugi liść właściwy na pędzie głównym) i nie później niż do fazy BBCH 49 (początek rozwoju kwiatostanów).
Czyli od-do.

Zapis w etykiecie tego samego środka ale dla profesjonalistów jest jak cytat z Mrożka ;:306

http://www.syngenta.com/country/pl/pl/p ... ykieta.pdf

Stosować na pomidory w gruncie od kwietnia do października ;:306 ;:306 ;:306
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Joamor pisze:To chyba nie do końca tak należy rozumieć. W ulotce określenia te dotyczą wykonania pierwszego oprysku, a nie wszystkich zabiegów. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Zgadza się, ja może się nieprecyzyjnie wyraziłam (dzięki za uwagę) - odniosłam się do postu ABana, który, jak zrozumiałam, poszukuje środka do kolejnego oprysku
MajaM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2012, o 19:43

Post »

bardzo proszę o radę co dolega moim pomidorom, ogólnie są całe zdrowe i zielone bez plam ale na ostatnich dolnych liściach zaczęły się pojawiać żółte plamy i takie uschnięte brązowe, liście nie dotykają ziemi, jak to można wyleczyć

Obrazek
Nnina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 19:53

Problem - brązowieją końcówki liści pomidora.

Post »

Witam.

Jestem czytającą i obserwującą to forum od paru miesięcy. Jest najlepsze jakie znalazłam. Dostarczyło mi ogromu informacji i wszystko czego dowiedziałam się o pomidorach wiem od Was. I choć moja wiedza jest na razie znikoma podjęłam się ich uprawy od nasion poczynając. "Walczę" :wink: od lutego z siewkami, zbudowałam tunel foliowy z podwyższoną grządką i wysadziłam gotowe już sadzonki 15.04. (28.04 wykonałam oprysk miedzianem). Póki co dawałam radę. Dzięki zdjęciom z forum zdiagnozowałam niedobór magnezu i od 5 maja opryskuję co 1,5 tygodnia saletrą wapniowo-magnezową Agromix. W beczce kiszą się pokrzywy i planuję niebawem jej użyć do podlewania.

Dzisiaj na kilku liściach Black Cherry znalazłam takie oto coś :
Obrazek
tu w zbliżeniu:
Obrazek
Obrazek
a tu cały krzaczek, wygląda całkiem zdrowo (niestety nie dałam rady z innej perspektywy więc zlewa się z resztą, to ten pierwszy z lewej)
Obrazek

Cała reszta miewa się na razie dobrze. Ale chciałabym w porę zadziałać.

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu. Ponoć im szybciej tym lepiej :D Strasznie szkoda by mi było żeby stracić to nad czym tak długo pracowałam.
W domu mam wyżej wspomniany miedzian (extra 350SC) a w sklepie ogrodniczym niedaleko mnie mają : Topsin , Previcur i Mildex .
Poradźcie proszę co to jest i czy da radę wykorzystać coś z listy? Czy może coś innego.
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Obrazek
tak wyglądają liście mojej koktajlówki
załata obok wygląda tak:
Obrazek
czy ma to jakiś związek? co im dolega?