Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
Taki mały problem. Nawóz (mocznik) sypałem z siewnika. Po kilku dniach cały trawnik super się zazielenił. Po następnych kilku dniach na trawniku pojawiły się pasy jaśniejszej trawy. Efekt przenawożenia czy może zrobiłem mijaka i tam mało sypnęło się granulek?
Sorry, masz calkowita racje, to u mnie jest taki przypadek ze trzeba glebe odkwasic. PrzemasG powinien ziemie naturalnie zakwasic.mec79 pisze:Jak można polecać kredę lub wapno jak pH jest tak wysokie, tu trzeba zakwasić a nie odkwaszać.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Jutro leje na trawnik Dursban na pędraki. Ktoś z Was może zalecić dawkę? Bo na trawę nie ma podanej, a w sieci masę sprzecznych informacji można znaleźć ;)
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko nie rób w formie oprysku, daje się zdaje się albo konewką albo lancą doglebową punktowo, gdzie widać ślady ich działania. To silnie toksyczne dziadostwo.
ok, dzięki za informację. Nie cieszę się, że muszę to lać, ale nie widzę wyboru, trawnik wygląda koszmarnie w tych miejscach gdzie siedzą te robale
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Głupie pytanie ale pod trawnikiem mam właz dziękuję kanalizacyjnej i siedzi tam coś..... Niestety mam też niefortunnie psa myśliwskiego beagla który regularnie kopie w tym miejscu ziemię. Tak sobie pomyślałam żeby polać ziemię czymś śmierdzącym dla psa np. jakimś olejkiem, wodą z octem.... sama nie wiem.....
Może ktoś mi coś poradzi co zrobić z kopiącym w jednym miejscu psem....
A piszecie też o preparatach na szkodniki ale wolałabym żeby psiak przeżył i trawnik taż.....
A piszecie też o preparatach na szkodniki ale wolałabym żeby psiak przeżył i trawnik taż.....
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anka są dostępne środki odstraszające dla psów i kotów, myślę że jeśli przestają sikać w tym w miejscu to i przestaną kopać.anka22639 pisze:Głupie pytanie ale pod trawnikiem mam właz dziękuję kanalizacyjnej i siedzi tam coś..... Niestety mam też niefortunnie psa myśliwskiego beagla który regularnie kopie w tym miejscu ziemię. Tak sobie pomyślałam żeby polać ziemię czymś śmierdzącym dla psa np. jakimś olejkiem, wodą z octem.... sama nie wiem.....
- anka22639
- 200p
Thomas67 Dzięki za radę jak na razie podlewam to miejsce i najwyraźniej mojej Tekili -beaglowi nie pasuje kopanie w mokrej ziemi ale jeśli ten sposób zawiedzie na pewno kupię odstraszacz.
Pozdrawiam Anka
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po co chemia,jeśli jest to stale jedno miejsce ja postawiłabym tam na jakiś czas "coś 'co uniemożliwi psu kopanie...donica ,skrzynka,krzesło itp
Moi drodzy, mam pytanie o trawnik - musimy zagospodarować ok 100m2 terenu po byłym składowisku, wysypisku. Zdjęliśmy wierzchnią warstwę gleby, chcemy opryskać to co w międzyczasie odrosło z chwastów i założyć na to agrowłókninę + na to jakieś 15cm ziemi nowej świeżej i na to posiać trawnik. Czy trawnik ukorzeni się na tej agrowłókninie z 15cm podsypką czarnoziemu??? Wybiorę tą agrowłókninę matową, nie śliską 50g, żeby odseparować się od tej starej gleby i chwastów. Proszę o pomoc czy jest to słuszne rozwiązanie???
- anka22639
- 200p
Tak jest to jedno miejsce ale była mała dziura którą zakryliśmy płytą chodnikową później kolejną i kolejną i skończyło się na trzech a nie chcę czekać aż cały ogród będzie jedną wielką płyta. Teraz zasypaliśmy dziurę i ją podlewam bo pies nie lubi mokrej ziemi ale chemii nie waham się użyć...danutka66 pisze:Po co chemia,jeśli jest to stale jedno miejsce ja postawiłabym tam na jakiś czas "coś 'co uniemożliwi psu kopanie...donica ,skrzynka,krzesło itp
Pozdrawiam Anka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2012, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam - to mój pierwszy post tutaj, więc pytanie może i głupie...mianowicie: czy jeszcze jest sens wykonywać aerację (rurki koło 15 - 20 cm) i piaskowanie, czy odpuścić sobie do jesieni ? (gleba gliniasta, mieszanka barenburg exclusor...)
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Im wcześniej tym lepiej spokojnie możesz robić